[img=right]http://www.macfreak.nl/base/data/news/images/iOS-5-Icon.png[/img]Recent was Eric Schmidt op de
Le Web conferentie in Parijs op toneel te zien en daar poneerde hij - zoals we inmiddels van hem gewend zijn - een paar stevige stellingen.
Ultimately, application vendors are driven by volume, and volume is favored by the open approach Google is taking. There are so many manufacturers working to deliver Android phones globally. Whether you like Android or not, you will support that platform, and maybe youll even deliver it first.
Waarbij meteen de kanttekening dat Android het meest gesloten is van alle open platforms, zoals te zien in de infographic op
deze pagina van BGR. Eén van de redenen om dat 'open' mantra wat minder serieus te nemen. Grappig genoeg staat Apple's Webkit trouwens een stuk hoger in datzelfde vergelijk.
Daarna kwam de vraag hoe hij dan aankijkt tegen het feit dat apps toch nog vaker eerst uitkomen voor het iOS. Zijn antwoord daarop was:
My prediction is that six months from now youll say the opposite.
De grote vraag is waarop hij dat baseert, want de feiten wijzen precies in de tegenovergestelde richting. Zo genereert het mobiele internetverkeer (lees: advertenties) inmiddels 2,5 miljard dollar per jaar voor Google. Maar Google weet natuurlijk beter als geen ander dat tweederde van dat bedrag komt van het iOS.
Dus zou er sprake zijn van een trend die de andere kant opgaat en die wij nog niet gezien hebben?
Ook dat lijkt niet het geval. Volgens Flurry Analytics, die zo'n 25% van alle apps op zowel Android en iOS volgen, is het absolute aantal nieuwe projecten voor Android in het afgelopen jaar wel iets gestegen, maar is het relatieve aandeel met bijna een derde gedaald.

En dat is nog niet het meest pijnlijke voor Eric Schmidt. Het geld wordt verdient door de iOS apps. Apps voor iOS brengen gemiddeld maar liefst vier keer zoveel geld op dan apps voor Android.
En omdat Eric natuurlijk ook op de hoogte is van al deze feiten, nemen we zijn opmerking op
Le Web dan ook met een stevige korrel zout. Want we weten waar het eigenlijk om gaat: marketing van een snelle jongen die ziet dat zijn platform het goed doet, maar graag zou zien dat het zou lukken om de concurrent voorbij te streven.
bronnen:
Macworld en
MobileSyrup