[img=right]http://www.macfreak.nl/base/data/news/images/tip.gif[/img]Het is maar goed dat Apple in OS X de verborgen bestanden standaard niet laat zien, want als je dat soort bestanden zou verwijderen als je niet weet wat je doet dan zou dat dé manier zijn om je systeem om zeep te helpen. Maar soms zijn er zaken die makkelijker te regelen zijn als je juist wel bij die bestanden kunt komen.
Onder Leopard en Tiger gebruikte ik daar altijd een Widget voor het de toepasselijke naam
hiddenfiles. Maar hoewel dat prima werkte was het vaak toch een beetje gedoe: dashboard opstarten, op knopje klikken, wachten tot de Finder weer opgestart was en na afloop dat allemaal nog een keer.
Daarom goed nieuws voor Apple gebruikers die van gemak houden, in
deze tip op Mac OS X Hints is te lezen dat we sinds Snow Leopard in de dialoogvensters voor het openen en bewaren van bestanden alleen maar even Command, Shift en de komma (

,

en ,) ingedrukt hoeven te houden en je krijgt al je verborgen bestanden in beeld. En als je ze weer onzichtbaar wilt hebben, dan herhaal je gewoon dezelfde combinatie.
Mocht je dit moois ook in de Finder willen hebben, lees dan even
deze tip, waarin uitgelegd wordt hoe je je eigen
keyboard shortcut kunt maken om die bestanden daar zichtbaar en onzichtbaar te maken.
Als laatste nog even een waarschuwing: om de in Finder verborgen bestanden te zien zal de Finder altijd moeten herstarten. Dus doe dit niet terwijl je bijvoorbeeld een enorm bestand aan het kopiëren bent en er bijna klaar mee bent, want als de Finder herstart stopt die ook met de klusjes waarmee die op dat moment mee bezig is.