
Privé-gegevens worden vooral via apps verzameld
Het blijft vreemd, aan de ene kant komt er via Edward Snowden steeds meer naar buiten over hoeveel van onze informatie the National Security Agency (NSA) zou kunnen inzien, en tegelijkertijd vertelt Apple's CEO Tim Cook ons dat Apple geen data aan die organisatie verstrekt en dat ze niet op Apple's servers kunnen komen, zoals je gisteren nog hier op MacFreak
kon lezen.
Het lijkt er op dat misschien allebei wel waar zijn, want in The New York Times
staat nu dat de NSA die data vooral haalt uit apps op smartphones. En het is niet alleen de NSA, ook het Britse Government Communications Headquarters (GCHQ) doet er aan mee, en wisselt zowel tips als data uit met de NSA.
In dat lijstje van apps staan niet de minste, zo komen bijvoorbeeld Facebook, Flickr, LinkedIn en Twitter voorbij. Maar ook games zoals Angry Birds worden genoemd, maar het is niet duidelijk of dat daar alleen de mogelijkheid is ontdekt, of dat die ook echt voor spioneren is gebruikt.
Het lijkt er dan ook op dat Apple de boel uitstekend op orde kan hebben, maar dat het slechte programmeerwerk van de makers van de verschillende apps een platform als de iPhone toch een stuk minder veilig kan maken.
De ergste gevallen melden we nog wel eens in het nieuws, zoals
dit nieuwsbericht hier op MacFreak een kleine maand geleden over de veiligheidsproblemen met de app Snapchat. Maar als zelfs apps van grote partijen er voor 'zorgen' dat onze privé gegevens niet meer privé zijn, dan wordt het natuurlijk onbegonnen werk.
We zijn dan ook benieuwd wat Apple hieraan gaat doen, want het bedrijf lijkt zich nu in een moeilijke spagaat te bevinden. Aan de ene kant willen ze natuurlijk dat het zo makkelijk mogelijk is om apps voor iOS te maken, maar aan de andere kant is het schadelijk voor het platform als veel van diezelfde apps zo lek als een mandje zijn.
We hopen dat de komende tijd er een antwoord van Apple hierop zal komen, en kijken er al naar uit.