
Consumenten met kapotte smartphone vaak afgescheept
De Consumentenbond heeft acht exemplaren van de Samsung S4 mini en acht van de iPhone 4s gekocht en is daar een maanden later mee teruggegaan, nadat er een klein defect in de telefoons was aangebracht èn de vochtindicator nat was gemaakt.
Dat laatste deden ze omdat veel mensen worden afgescheept met een rode vochtindicator, maar als er verder helemaal geen schade is zou dat helemaal geen reden mogen zijn de reparatie niet onder garantie uit te voeren.
De resultaten waren niet best, zowel bij iCentre als bij Amac werden de iPhone afgewezen omdat er een rode vochtindicator was. Zelfs toen de medewerker van de Consumentenbond ze er op wees dat er verder geen enkele indicatie was dat er ook vocht in het toestel was gekomen bleef Amac onverbiddelijk.
Verder werden er vaak pogingen gedaan om het af te schepen, bijvoorbeeld met hoge onderzoekkosten. Dat je het eerste halfjaar die onderzoekskosten helemaal niet in rekening mag brengen weten ze kennelijk niet. De Consumentenbond kwam er dan ook achter dat die informatie zelfs niet eens bekend is bij de directie van de winkels die de reparaties zouden moeten uitvoeren.
Daarbij sloeg iCentre een modderfiguur, want die bracht die onderzoekskosten inderdaad in rekening terwijl het dus helemaal niet mag.
Andere manier om ons af te schepen zijn dingen als "deze telefoon is te ruw gebruikt", "misschien moet u honderden euro"s bijbetalen", "er zit een winkel om de hoek die veel sneller repareert" en "kom over een week terug". Gewoon volhouden, toen de medewerker van de Consumentenbond dat deed kreeg hij uiteindelijk veertien van de zestien telefoons toch gerepareerd.
De Consumentenbond adviseert ons dan ook om voet bij stuk te houden en zich niet af te laten schrikken door wat verkopers zeggen.
Meer hierover op
deze pagina van de Consumentenbond, en in de video hieronder.
met dank aan forumlid 'Nicodemus', die ons dit nieuws meldde