
De Chinese regering vs. Apple
In de afgelopen jaren is het duidelijk geworden dat China een erg belangrijke groeimarkt is voor Apple, een steeds groter percentage van de markt krijgt meer geld te besteden, die markt is gigantisch en Apple's producten zijn populair. Maar er zijn beren op de weg, want het lijkt er steeds meer op dat de Chinese regering de populariteit van Apple met lede ogen aanziet en liever lokale bedrijven als Lenovo, Huawei en ZTE het beter zou willen zien doen.
Een eerste bewijs hiervoor kwam recent, tijdens een uitzending op 15 maart van China Central Television. Daarin lag Apple
zwaar onder vuur omdat het andere garantieprocedures in China zou hanteren dan elders (vervanging elders en reparatie in China). Daarbij werd ook door bekende mensen gereageerd op Weibo, China's versie van Twitter. Eén van die bekende mensen was de Amerikaans-Taiwanese acteur en zanger
Peter Ho. Maar in die reactie was iets dat nogal opviel:
#315isLive# Actually, Apple has so many tricks in its after-sales services. As an Apple fan, Im hurt. Have you done right by your founder Jobs? Have you done right by the young people who sold their kidneys? Its really true that big stores bully customers. Post around 8:20.
'Post around 8:20'? Kennelijk had Peter Ho instructie gekregen om dit om tien voor half negen te posten en kwam de tweet dus niet van hemzelf, en dus ware al die andere tweets van bekende mensen waarschijnlijk ook nep.
Peter Ho verwijderde zijn post iets na tien uur en claimde eerst dat iemand zijn Weibo-account had gehackt en toen dat zijn iPhone gestolen was. Op Weibo waren er in ieder geval niet veel mensen te vinden die hem geloofden.
Maar dat is nog niet alles, afgelopen vrijdag was er
in The China Daily te lezen dat Apple 20.000 studenten heeft 'verleid' om grote leningen af te sluiten en zichzelf in de schulden te steken. De bron van dat artikel is The People's Daily, en de inhoud van die krant wordt grotendeels bepaald door de Chinese regering.
Voeg daarbij dat er woorden als 'empty and self-praising' voor Apple gebruikt worden, en het lijkt er dan ook op dat het hoog tijd is dat Tim Cook weer eens een bezoek aan China brengt.