geplaatst door: Robert
[img=right]http://www.macfreak.nl/base/data/news/images/Mountain-Lion-Icoon.jpg[/img]Tim Cook sprak recent bij Goldman Sachs, iets wat je hier op MacFreak ook al kon lezen. En daar vermeldde hij tussen neus en lippen door dat iCloud inmiddels 100 miljoen klanten had.

Drie weken daarvoor kon je hier op MacFreak ook lezen dat iCloud op dat moment 85 miljoen gebruikers had, en dat betekent dat er in die drie weken tijd maar liefst weer 15 miljoen bij waren gekomen.

Het succes van iCloud is natuurlijk toe te schrijven aan de enorme hoeveelheid iDevices die verkocht worden en het feit dat iCloud, als je het alleen gebruikt om te synchroniseren, gratis is. Maar waarschijnlijk ook door het feit dat het gewoon erg goed werkt. Zo synchroniseerde ik mijn adressen  en kalenders in het verleden via de Google en Yahoo servers, en daar ging van tijd tot tijd nogal eens wat mis, met name met de adressen. Iets waar ik iCloud nog niet op heb kunnen betrappen.

En kennelijk is Apple er ook van doordrongen dat het synchroniseren van al onze devices steeds belangrijker wordt en Mountain Lion laat dat dan ook erg duidelijk zien.

Een voorbeeld daarvan is dat tijdens de opstart van OS X 10.8 het eerste waar om gevraagd wordt je Apple ID is, waarna alle informatie uit iCloud meteen met je Mac gesynchroniseerd wordt.





En daar stopt het niet bij, alle programma's krijgen nu ook dezelfde namen als in iOS. Dus zo wordt bijvoorbeeld Address Book Contacts en iCal wordt Calendar. Opvallend genoeg wordt iChat Messages, terwijl het nu in iOS nog iMessages heet, een hint dat dat in iOS aangepast gaat worden?

Maar het gaat daarbij niet alleen om de namen en het uiterlijk van de programma's. Ook hier is intergratie weer het toverwoord, want niet alleen synchroniseren Contacts en Calendar naadloos via iCloud, met Messages kan je ook met de iDevices communiceren.

Daarbij valt trouwens op dat bijvoorbeeld Notes uit Mail en de Reminders uit iCal/Calendar verdwijnen. Ook hier een keuze van Apple om alles veel meer te stroomlijnen en onkruid te wieden waar dat kan. Want waar in het verleden Notes Mail nodig had om via IMAP te synchroniseren en iCal to-do's aan boord had omdat die zo via WebDAV konden synchroniseren, is dat nu met iCloud natuurlijk allemaal niet meer nodig.

Apple lijkt hier dan ook te zeggen dat de toekomst van de Mac niet iOS is, maar wel dat verregaande integratie van al onze devices (een iDevice of een Mac) absoluut de toekomst is.
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Mountain Lion onderstreept het succes van iOS en iCloud
17 februari 2012 - 19:07    reactie #1
geplaatst door: MacGB
Wat mij betreft is iCloud verre van een succes, maar een noodzakelijk kwaad.
Het is de enige manier om tussen Apple computers en devices te synchroniseren. Bovendien verloopt dat lang niet altijd naar wens. Niet voor niets bestaan er redelijk wat support documenten om problemen op te lossen.
Bovendien is de synchronisatie met niet apple-devices eigenlijk niet meer mogelijk. Al met al een forse achteruitgang. (Heb nu Windows of Google/Gmail nodig om te synchroniseren met b.v mijn Mobiele telefoon ??)
Als fervent MobileMe gebruiker, betreur ik tot nu toe nog steeds deze manoeuvre.
Ik heb, na wat opstart problemen, geen problemen ondervonden met synchronisatie van contacten en agenda's bij MobileMe en uitwisseling van documenten, nu voortdurend. Bovendien blijkt synchronisatie met documenten (anders dan met de iWork suite voor IOS-apparatern), alleen mogelijk via een hack.
De opening voor documenten-synchronisatie via OS 10.8, lijkt een stapje in de goede richting.
Het idee van iCloud lijkt leuk, de implementatie is verre van goed (zeker niet beter dan de introductie van MobileMe), om maar niet te spreken van de weggevallen functies om foto, video en bestanden te delen met derden. Er is nog een behoorlijke weg te gaan om op het service niveau van MM te komen
My 2 cents
MacGB

P.S. Neemt niet weg dat ik "met smart" wacht op een aantal features van Mountain Lion

(Bewerkt door MacGB om 19:13, 17-02-2012)

Mountain Lion onderstreept het succes van iOS en iCloud
17 februari 2012 - 21:34    reactie #2
geplaatst door: hitchhiker
Twee opmerkingen.
1. Ik vind dat een column niet bij de nieuwsberichten thuishoort. Daar was ooit een apart hoekje voor en anders maar tussen de 'gewone' forumonderwerpen.
2. In de column wordt nergens uitgelegd waarom de titel waar zou zijn, zelfs niet 1 aspect ervan komt aan de orde.
Mountain Lion onderstreept het succes van iOS en iCloud
17 februari 2012 - 22:32    reactie #3
geplaatst door: Robert
@ hitchhiker: wat betreft 1: wij (het team) vinden juist columns ook tussen het nieuws passen en 'ooit' waren de meeste nieuwsberichten zo gekleurd dat het grootste gedeelte ervan ook columns hadden kunnen heten.

Maar ik heb het 'probleem' bij deze simpel opgelost, het column-icoon is bij deze vervangen door dat van de Mountain Lion.

Wat betreft 2: pardon? Zou Mountain Lion zozeer rond synchronisatie zijn gebouwd als iOS een grote flop was geweest? Het lijkt me niet...
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Mountain Lion onderstreept het succes van iOS en iCloud
18 februari 2012 - 09:14    reactie #4
geplaatst door: Xinix
Robert, weer een heerlijk informatief stukje, ik ben het helemaal eens met je.
Dat er af en toe een steekje valt, dat komt wel goed.

Bij Mobile Me heb ik bij nieuwe mac's of ios devices vaak problemen gehad, nu met iCloud gaat dat veel vloeiender.

Ik kijk uit naar een nog grotere synchronisatie bereik en ja daar mogen best non-apple devises bij zijn.
                                  <><
Toeval bestaat niet!
Mountain Lion onderstreept het succes van iOS en iCloud
18 februari 2012 - 17:57    reactie #5
geplaatst door: weertje
Enig idee hoeveel van die 100 miljoen iCloud klanten de betaalde versie hebben? Persoonlijk vind ik het namelijk geen kunst om iets gratis weg te geven en dan te zeggen dat het zo'n succes is. Daarom denk ik dat je dit alleen kunt afmeten aan het aantal mensen dat hun iCoud naar de pro versie heeft opgewaardeerd.
Mountain Lion onderstreept het succes van iOS en iCloud
19 februari 2012 - 10:19    reactie #6
geplaatst door: Robert
Er zijn geen cijfers bekend van het aantal mensen die een betaald iCloud-account hebben, hoewel iTunes Match tot nu toe al redelijk succesvol lijkt.

Daarbij zijn er genoeg gratis services waar ik me voor de zekerheid op abonneer, maar in de praktijk geen gebruik van maak. Dat is bij iCloud voor mij in ieder geval niet het geval, in tegendeel...
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Mountain Lion onderstreept het succes van iOS en iCloud
19 februari 2012 - 11:53    reactie #7
geplaatst door: schmrtzzz
Vind het wel jammer dat Safari alleen de bookmarks synct, en niet ook de geschiedenis. Dan pas zou je echt kunnen doorwerken op elk willekeurig device.
Mountain Lion onderstreept het succes van iOS en iCloud
19 februari 2012 - 13:17    reactie #8
geplaatst door: Peter Villevoye
Je history syncen zou te ver gaan, ook omdat veel websites je redirecten naar servers die specifiek voor een bepaald apparaat zijn (wat een goede ontwikkeling is). Maar ik vind het wel belachelijk dat krachtige MobileMe-functies zoals het via web weergeven van een publieke agenda (zonder log-ins, plug-ins of applicaties) en een simpele 'bak' (zoals iDisk was of DropBox is) ook nogal gedoe is geworden. Stappen achteruit !!

Niettemin juich ik iCloud toe, voor zolang het duurt of nodig is om er een succes van te maken. Mijn mails, contacten en kalenders worden momenteel 100% over 4 apparaten gesynchroniseerd, waarbij mijn MacBook Pro de baas blijft. Maar het 'versnipperd' syncen van foto's, muziek en apps wordt al snel rommelig. En ik vertrouw geen een "cloud" genoeg om er mijn hele hebben en houwen aan over te laten.

Een "cloud" blijft nu eenmaal een wazige, mottige lucht tussen hemel en aarde. En als er iets mis gaat dan val je al snel terug naar een hel...
:devil:
Studea — Advies - Training - Begeleiding in DTP, web- en app-design.  En... een PixelFreak !