FireFox programmeur in dienst van Google
25 januari 2005 - 17:12   
geplaatst door: Leon
Ben Goodger, een van de ontwikkelaars van FireFox, meldt op zijn weblog dat hij sinds 10 januari jl. officieel in dienst is van het in Mountain View Californië gevestigde Google. Afgelopen jaar deed het gerucht al de ronde dat Google bezig zou zijn met het ontwikkelen van de zoveelste browser, wat later ontkend werd door Google. Grappig detail is dat de opstartpagina van FireFox al geruime tijd die van Google is.

Goodger zal niet langer deel uitmaken van de Mozilla Foundation, maar geeft aan wel de verdere ontwikkeling van FireFox te zullen voortzetten.
FireFox programmeur in dienst van Google
25 januari 2005 - 17:23    reactie #1
geplaatst door: wKamsma
Dit wijst volgens mij toch wel op een Google browser.
'Het enige wat ik weet, is dat ik niets weet'
Mag ik je wat vragen?
FireFox programmeur in dienst van Google
26 januari 2005 - 00:44    reactie #2
geplaatst door: dewaard
Nee, hoor. Dit wijst nergens op. Ten eerste is Google enorm slim met de PR bezig. Alleen dit gerucht is al goed voor de 'innovatieve' reputatie en koers van Google.

Bovendien is het enorm handig om diepgaande kennis over browsers in huis te hebben. Een eigen Google browser heeft in mijn ogen geen toegevoegde waarde. Hoewel ik niets wil uitsluiten, verwacht ik dat deze geruchten niet juist zijn.

Daarentegen zouden ze wel interessante Firefox plugins kunnen ontwikkelen en misschien met XUL kunnen gaan expirimenteren.
FireFox programmeur in dienst van Google
26 januari 2005 - 11:45    reactie #3
geplaatst door: Ger Nijkamp
Leuke naam heeft die man: Good-ger...

:biggrin:

[ Ger ]
Website: gernijkamp  
Linkedin: gernijkamp
FireFox programmeur in dienst van Google
26 januari 2005 - 16:53    reactie #4
geplaatst door: Bram Beernink
Ik vraag mij af of het op dit moment wel zo handig is om er nog een browser bij te krijgen. Een betere samenwerking tussen Mozilla en Google zou denk ik beter zijn.

Overigens is ditzelfde ook al eens met een andere Mozilla programmeur gebeurt die naar Apple ging. Enige tijd later kwam Safari uit.

@Ger: jij ziet ook overal je naam in. :wink: :happy:

(Bewerkt door Bram Beernink om 16:55, 26-01-2005)
Soon there'll be just two kinds of people: Those who use computers, and those who use Apples. - Think different - iMac 15", 768 MB, 700 Mhz G4 - iBook 14", 1GB, 1.42 Ghz G4, 10.5.5 - MessagePad 2000 - iPod nano silver
FireFox programmeur in dienst van Google
5 februari 2005 - 13:23    reactie #5
geplaatst door: oogappel
FireFox programmeur in dienst van Google
5 februari 2005 - 13:54    reactie #6
geplaatst door: dewaard
Auw, dat doet pijn aan mijn ogen ;)

Interessant verhaal inderdaad, maar die partner is natuurlijk niet Google (tenminte, dat is zeer onwaarschijnlijk).

(Bewerkt door dewaard om 13:54, 5-02-2005)
FireFox programmeur in dienst van Google
5 februari 2005 - 14:04    reactie #7
geplaatst door: oogappel
Waarom is dat zeer onwaarschijnlijk?
FireFox programmeur in dienst van Google
5 februari 2005 - 14:34    reactie #8
geplaatst door: dewaard
Omdat Google een zoekbedrijf is, dat hier geen faciliteiten voor in huis heeft. Ze hebben nu 2 Firefox developers ingehuurd, maar heb je al ergens gelezen dat ze 500 man helpdesk in huis hebben gehaald om zo'n operatie te ondersteunen?

Ondersteuning wil ook zeggen dat er support wordt geboden en Google heeft helemaal geen infrastructuur voor dergelijke activiteiten. Bovendien verdient Google al behoorlijk met hun zoekactiviteiten en aanverwante zaken. Ze zullen daar in willen doorgroeien. Dat ze een eigen browser uitbrengen vind ik onwaarschijnlijk, maar niet volledig onlogisch. Commerciele ondersteuning gaan aanbieden voor Firefox wel.

Geld verdienen aan supportcontracten en eventueel maatwerk ontwikkeling past gewoon niet binnen de huidige werkzaamheden van Google, maar veel eerder in die van een bedrijf dat op dit moment al support et cetera aanbied voor dergelijke software. Die hebben namelijk al getrainde en ingewerkte support medewerkers. Als je verder kijkt naar de andere nieuwe diensten van Google, dan past het bieden van ondersteuning voor Firefox aan organisaties die dat op grote schaal willen gaan gebruiken niet in het rijtje.

Google houdt zich niet bezig met dit soort dingen, maar met het ontwikkelen, innoveren en toepassen van 'hoogwaardige' technologie.Daar hebben ze waarschijnlijk die Firefoxes voor binnengehaalt. Het is namelijk heel handig om diepgaande kennis over browsers in huis te hebben. Verder is het een mooie PR stunt, en laat Google zien dat ze een bijdrage leveren aan open source en een hippe browser.

Maar goed, mijn glazen bol is even naar de monteur voor reperatie, dus wie weet wat de toekomst brengt ;)

(Bewerkt door dewaard om 14:36, 5-02-2005)
FireFox programmeur in dienst van Google
5 februari 2005 - 14:42    reactie #9
geplaatst door: oogappel
Aan de andere kant, hoe goed kan je je zoekmachine integreren in een browser als je de browser zelf ontwikkeld? Lijkt mij ook geen gekke gedachte. Wat dacht je van de integratie van Gmail in ThunderBird? Als ze die gelijk ook meenemen. Niemand verondersteld trouwens meteen dat FireFox een direct commercieel product gaat worden, dus de ondersteuning blijft dan ook uit.

Het is ook al lang duidelijk dat Google verder kijkt dan alleen de zoekktechnologie. Denk aan Gmail, de miniserver, Blogger en Picasa. Allemaal producten die zelfstandig functioneren, maar ook prima te combineren zijn met de zoekmachine. In dat rijtje zou een browser echt niet misstaan.

Heb jij een bron bij google of ergens anders of denk je er zelf zo over?
FireFox programmeur in dienst van Google
5 februari 2005 - 15:01    reactie #10
geplaatst door: dewaard
Wat dat betreft denk ik voor een groot deel dezelfde kant op als jij. Het is inderdaad heel erg interessant om Google in Firefox of bijv. Gmail in Thunderbird te integreren (voor zover dat op dit moment nog niet is gebeurd, want er zijn verschillende plugins beschikbaar met dergelijke functionaliteit).

Maar, daarvoor hoeven ze geen eigen browser te ontwikkelen. Juist Firefox wordt gekenmerkt door het goede extensie systeem, dus waarom zouden ze een eigen browser ontwikkelen als ze gewoon een extensie kunnen maken. Verder kunnen ze eventueel verbeteringen maken aan Firefox zelf, maar ik zie geen meerwaarde in een volledig eigen Google browser.

De nieuwe producten zijn inderdaad niet enkel zoekproducten, maar zoeken is wel een belangrijk onderdeel binnen de door jouw genoemde technologieen. Even los van een eigen browser zie ik totaal geen verband met zoeken wanneer het het aanbieden van _ondersteuning_ betreft voor Firefox. Dat is natuurlijk niet per se doorslaggevend, zie voor andere argumenten (gebrek aan infrastruur, andere tak van sport, geen logische stap ten opzichte van huidige dienstverlening, andere bedrijven die veel meer voor de hand liggen) mijn vorige post(s).

Firefox zal nimmer een commercieel product worden. Het is wel mogelijk dat derden op basis van Firefox commerciele producten maken, of bijvoorbeeld professionele ondersteuning aanbieden tegen betaling, maar open source blijft open source (zie o.a. mijn artikel in het MacFreak Magazine ;)).

Wat mijn bronnen betreft: ik heb geen directe exclusieve bron bij Google zelf en over andere bronnen doe ik geen uitspraken. Ik zuig dit verhaal dus helemaal uit mijn grote duim, maar ben er van overtuigd dat er een kern van waarheid in zit...
FireFox programmeur in dienst van Google
5 februari 2005 - 15:04    reactie #11
geplaatst door: oogappel
Zodra ik het Magazine vanuit Canada kan bestellen zal ik je artikel zeker lezen!
FireFox programmeur in dienst van Google
5 februari 2005 - 16:54    reactie #12
geplaatst door: Franky2002
Ik denk dat Google graag wat meerdere slagschepen in het digitale vaarwater wil hebben dan alleen een zoekmachine. Zoals Oogappel al aangeeft begeven ze zich nu al in diverse en zou een browser het geheel goed aan kunnen vullen.
Bovendien is Firefox nu de meest rechtstreekse concurrent van MS' Exploder en is MS de meest aangewezen toekomstige concurrent van Google wat zoeken betreft.
Dus Firefox en Google zijn bijna tot elkaar veroordeelt als ze MS van hun nek willen houden.
Makes sense, doesn't it? :cool:
FireFox programmeur in dienst van Google
5 februari 2005 - 17:12    reactie #13
geplaatst door: Franky2002

Citaat
dewaard om 15:01, 5-02-2005Firefox zal nimmer een commercieel product worden. Het is wel mogelijk dat derden op basis van Firefox commerciele producten maken, of bijvoorbeeld professionele ondersteuning aanbieden tegen betaling, maar open source blijft open source (zie o.a. mijn artikel in het MacFreak Magazine ;)).


Maar wat als Firefox binnen no time zo'n 10% van de browsermarkt in handen weet te krijgen (tegenover dat almachtige MS uit Redmond) wat nu aan het gebeuren is?
Dan zijn er wel ineens commerciële jongens geïntereseerd want:
1) een product die dat voor elkaar krijgt heeft waarde
2) die browser is de toegang voor dat bedrijf naar de consument, dus commercieel zeer interessant!
3) ik denk dat deze jongens MS graag een hak zetten
4) Google heeft de poen momenteel en dat moet rollen. Dus ook al moet er miljoenen bij; wie de browsermarkt in handen heeft, heeft een groot deel van de consumentenmarkt in handen (een harde les die ook al eens door MS is toegepast).

Gratis weggeven levert inderdaad geen geld op. Maar zolang gratis betekent dat je de toegangsportalen van het internet kunt controleren, is het uiterst interessant.
Ik denk dat Google dat graag wil...
FireFox programmeur in dienst van Google
5 februari 2005 - 18:18    reactie #14
geplaatst door: Plexyglazz
De belangrijkste reden dat FireFox (FF) NOOIT* geld
zal gaan kosten is in mijn optiek het feit dat mensen
niet voor een (betere) browser gaan betalen als ze al
een (redelijke) browser bij hun besturingssysteem krijgen.

Op het moment dat een browser geld gaat kosten haken
veel mensen af. Goede voorbeelden hiervan zijn Opera,
iCab en OMNIweb. Hoewel beide browsers op een aantal
punten beter zijn dan IE of FF, vertikken mensen het om
geld te betalen voor deze programma's.

Overigens laten alle browsers steken vallen en is ook FF
niet de heilige graal op browsergebied, want zolang mensen
met programma's blijven werken als FrontPage, Freeway,
GoLive en DreamWeaver (zonder dat ze echt weten wat
ze aan het doen zijn), zolang zullen er problemen met
websites blijven bestaan.

Voor het ontwikkelen van nieuwe tandaarden moeten
echter eerst standaarden doorbroken worden om aan
te tonen dat ze aan vervanging toe zijn.
Een goed voorbeeld hiervan is even moeilijk te geven,
maar ik denk dat eidereen zich er wel wat bij voor kan
stellen.

Groet, Bastiaan

* NOOIT is natuurlijk een gevaarlijk woord om te
gebruiken en dient derhalve met de nodige scepsis
geïnterpreteerd te worden