[img=right]http://www.macfreak.nl/base/data/news/images/Weegschaal-Mooier.jpg[/img]Al eerder berichtten wij over de
patentkwestie die momenteel aanhangig is bij de Amerikaanse rechtbank en bij de ITC. Apple heeft daar een import- en verkoopverbod gevraagd voor een paar modellen van HTC omdat deze inbreuk maken op een aantal patenten van Apple en daarbij heeft Apple de eerste slag gewonnen.
Een tijdje geleden meldde Verizon zich met een
amicus curiae in de patentstrijd tegen Samsung en nu doen T-Mobile en Google datzelfde in de rechtszaak tegen HTC.
Opmerkelijk aan de inmenging van T-Mobile is dat er aan de rechter gevraagd wordt om geen importverbod af te kondigen
zelfs als er patenten worden geschonden.
T-Mobile beargumenteert dat als volgt: Consumenten die Android gebruiken zijn niet geïnteresseerd in Microsoft Windows telefoons of Blackberries en T-Mobile Amerika heeft geen iPhones in het assortiment. T-Mobile wil daarom geen direct verkoopverbod, maar een transitieperiode van 6 maanden om een alternatief te kunnen bieden, mochten ze geen HTC Android telefoons meer kunnen verkopen.
Nu lijkt mij het hoogst onwaarschijnlijk dat T-Mobile er in zal slagen om na deze actie met enig succes het bij Apple voor elkaar te krijgen dat zij de iPhone 4S mogen gaan verkopen in Amerika, maar je kunt het natuurlijk altijd proberen.
Google maakt het nog bonter in zijn amicus curiae: Google stelt dat Android een 'open systeem' is en dat dat moet betekenen dat eventuele schendingen van patenten minder zwaar wegen (??!!?, Red.)
Ter adstructie zeggen ze ondermeer het volgende:
For example, the Android platform supports not only Google's Android Market service, but also alternative distribution channels such as application marketplaces operated by large technology companies like Amazon as well as amateurs with programming skills and an Internet connection.
en
Apple is the largest seller of mobile computing devices in the U.S. [...] Allowing this supplier to eliminate the competition from a fast-moving, maverick competitor (HTC) could drive up prices, diminish service, decrease consumers' access to the technology, and reduce innovation
Met andere woorden: Omdat Android open is mogen patentschendingen gewoon, in het belang van de consument. Het zou de innovatie tegengaan, wanneer dat niet zou mogen.
En dat is natuurlijk het grootste kul-argument dat je kunt bedenken. Juist het hebben van beschermde patenten stimuleert de innovatie. En dat is recent ondubbelzinnig aangetoond door Microsoft, die een geheel eigen (innovatieve) GUI heeft bedacht voor de nieuwe generatie smartphones en Windows Tablets, zonder het deze keer af te kijken in Cupertino.