Nieuws, feedback en meer > Nieuwsarchief

Het eerste boek dat recht doet aan Steve Jobs (Upd.)

(1/5) > >>

Robert:
Het eerste boek dat recht doet aan Steve Jobs (Upd.)Er zijn de afgelopen tijd veel boeken uitgekomen over Steve Jobs, waarbij de biografie van Walter Isaacson de meeste aandacht trok. Dat was een geautoriseerde biografie, Steve Jobs zelf had daaraan zijn volle medewerking verleend want hij vond de eerdere biografieën die Walter Isaacson had geschreven erg goed.

Het probleem van dat boek, en veel andere boeken over Steve Jobs, is dat die zich erg richten op de man die makkelijk kon ontploffen. Maar door Steve eigenlijk alleen maar als een driftkikker neer te zetten verdween veel van de man die hij echt geweest is, en is het ook moeilijk te bevatten hoe hij zoveel voor elkaar heeft gekregen.

Want hoe had een driftkikker zo ontzettend veel mensen om zich heen kunnen inspireren, keer op keer? Het lijkt onmogelijk dat je dat voor elkaar zou kunnen krijgen alleen doordat mensen bang voor je zijn.

Veel mensen die Steve Jobs wat beter kenden hebben dan ook al tussen neus en lippen door laten weten dat ze hem niet herkenden in wat er tot nu toe over hem gemaakt is, en Apple spreekt zich daar nu voor het eerst duidelijk over uit.

In dit artikel van The New York Times zegt Tim Cook over de biografie van Walter Isaacson bijvoorbeeld het volgende:

--- Citaat ---
It didn't capture the person. The person I read about there is somebody I would never have wanted to work with over all this time.


--- Einde van citaat ---
De anderen zijn er ook niet positief over, bijvoorbeeld Jonatan Ive ("My regard couldn’t be any lower") en Eddy Cue heeft in het verleden al duidelijk gemaakt dat hij er Steve Jobs ook niet in herkende.

De reden dat ze zich nu allemaal uitspreken is een nieuw boek over Steve Jobs, waarvan ze vinden dat het wel de man laat zien zoals hij echt was. De titel van dat boek is Becoming Steve Jobs: The Evolution of a Reckless Upstart into a Visionary Leader. Een nogal lange titel, vandaar dat het meestal alleen Becoming Steve Jobs genoemd wordt.

Dat boek is inmiddels uit, en bijvoorbeeld bij Amazon. Zowel daar als bij Goodreads heeft het in ieder geval erg positieve reviews.

Dit is in ieder geval een boek dat Eddy Cue duidelijk wel ziet zitten.

--- Citaat ---
<blockquote class="twitter-tweet" lang="en">

Best portrayal is about to be released - Becoming Steve Jobs (book). Well done and first to get it right.— Eddy Cue (@cue) <a href="Best portrayal is about to be released - Becoming Steve Jobs (book). Well done and first to get it right.— Eddy Cue (@cue) March 16, 2015
--- Einde van citaat ---
">March 16, 2015[/url]
--- Einde van citaat ---
<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>


--- Einde van citaat ---


Update: Het boek Becoming Steve Jobs is inmiddels ook in de iBook Store te vinden via deze link.

Het lijkt de moeite van het lezen waard voor iedereen die interesse heeft in Apple en Steve Jobs. In dit artikel kan je bijvoorbeeld vijf dingen lezen die tot nu toe nog niet bekend waren.

Zo zou het idee van Apple Digital Hub eigenlijk van Bill Gates gekomen zijn. Alleen lukte het Microsoft niet om het van de grond te krijgen, terwijl het de basis is geweest van het huidige succes van Apple.imex:
Ik heb de kritiek op Steve Jobs als enge man ook altijd vreemd gevonden. Dat hij een piet precies is, snel te irriteren is, dat kan ik me best voorstellen. Ik denk dat het sensationeler is om hem een onhebbelijk en arrogant gedrag toe te schrijven. Dat identificeert makkelijker met macht en zet hem op een comfortabel en onbereikbare hoogte. Dat je dan zelf niet zo slim bent als hij is je dan vergeven en jij bent wel in staat om er goede contacten en relaties op na te houden.
Ik ken de man alleen van de keynotes, maar dan wel eerstehands. Ik heb al die jaren gekeken en ook heb ik op YouTube menig filmpje van hem gezien, ook dankzij MacFreak.

Ik ben blij te lezen dat er kennelijk meer mensen voorbij de karikatuur kijken. Toch vreemd dat dat 3 jaar moet duren. Ik ben benieuwd naar dit nieuwe boek.

Peersie:
Ik ken heel die Steve Jobs niet, maar wanneer van 100 mensen op 3 na die met hem hebben samengewerkt  en zijn officiële biograaf allen zeggen dat het een dwingeland was dan ben ik toch geneigd om die 3 afwijkende getuigenissen minder serieus te nemen.

Brinky:
Het zal wel een beetje in het midden liggen. Tot slot had Steve het eerste boek geautoriseerd. Dat zijn collega's veel aan hem te danken hebben en hem dan ook positiever beschrijven lijkt me logisch.

GeorgeM:
@ Brinky: volgens mij was die autorisatie gebaseerd op het werk van Isaacson in het verleden, ik dacht dat Steve het eindresultaat nooit gelezen heeft.

@ Peersie: ik lees veel Mac sites en toen die biografie van Isaacson uitkwam waren er veel mensen die met SJ gewerkt hadden die niet over die biografie te spreken waren.

Het gaat dus niet om 3 afwijkende meningen (die toevallig ook nog eens de mensen zijn die hem als collega waarschijnlijk het best gekend hebben).

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie