Ik denk dat de prijs van de iMac 17" wellicht nog lager uitvalt dan de geschatte $898,-. Ik heb ten tijde van mijn studie bij diverse groothandels en computerfabrikanten gewerkt, waaronder Apple's hofleverancier van de huidige PowerMac G5 processors en bij het net iets kleiner dan Apple zijnde bedrijf: Dell.
Als je ziet wat de kostprijs is van sommige onderdelen dan is het best begrijpelijk dat bedrijven groeien tot een omvang van ruim 70 miljard. Geldt voor zowel Apple als Dell.
De industriële wereld is niet veel anders dan de tegenwoordige IT en ons dagelijks (bedrijfs)leven. Als je iets kunt outsourcen omdat het goedkoper is, dan doe je dat.
Zodoende zijn er een aantal fabrieken die opeenvolgend voor computerfabrikanten, consumentenelectronicafabrikanten of mobiele telefoonfabrikanten de apparaten vervaardigen.
Een ontwerp wordt gemaakt, getest, en krijgt het predikaat 'massa-productie waardig'. Marketingafdelingen, verkoopafdelingen, PR-afddeling, etc. gaan ermee aan de slag. Een 'plant' wordt ingeschakeld om het product te vervaardigen en er wordt een planning opgesteld.
Vanzelfsprekend is het een ongekende logistieke klus waar diverse logistieke bedrijven goed van eten en duizenden mensen hun baan aan danken.
Maar goed, het product wordt dus klaargestoomd voor productie en de prijzen van onderdelen hangen af van beschikbaarheid, aantal af te nemen, markt-situatie, of er meerdere batches zullen volgen, etc, etc.
Om een lang verhaal kort te houden: Een draadloos toetsenbord met muis _KOST(te)_ in 2004 een bekende computerfabrikant, inclusief transport en opslag een kleine zeven euro per set. Verkoopprijs: bijna 120 euro.
Speakersystemen, vaak niet meer dan dertig euro, soms zestig. Verkoopprijs: minstens negentig euro, de zestig-euro variant ongeveer 250 euro.
Computersystemen, tja... Daarop was de marge zeer wisselend. Maar om een PowerMac equivallent te nemen: een dual Xeon processor workstation.
Voor een dual-systeem met 2 Gigabyte RAM, 160 GB HD en DL DVD met een gewone videokaart sprak men over een fabrikage-prijs van een kleine 850 euro. Verkoopprijs: een krappe 2100 euro.
Je kunt me veel wijs maken, maar Apple is écht niet gegroeid richting de tachtig miljard dollar omdat het krappe winstmarges hanteerd

.
Al met al: er zit meer dan genoeg winst op. Of het meer of minder is dan de PowerPC 970: moeilijk te zeggen. Geen idee, maar ik heb een vermoeden dat iets meer. Naar wat ik heb begrepen van een internet-zoektocht is de Intel Core Duo versie van de iMac iets minder 'netjes' onder de motorkap dan de iMac G5.
Groet,
Doctor

Apple