[img=right]http://www.engineeringbritain.com/gallery/d/43-2/souz-globalstarlaunch.jpg[/img]Afgelopen woensdag werd er vanaf de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan met een Sojoez-raket met de Giove-A satelliet
de ruimte ingeschoten. Giove-A is de eerste satelliet die het navigatienetwerk Galileo mogelijk gaat maken. Galieo moet in 2008 de hoogwaardige Europese tegenhanger worden van het Amerikaanse GPS-systeem.
Naar nu blijkt zijn er in deze navigatiesatelliet ook onderdelen gebruikt
afkomstig uit Apple's iPod. Surrey Satellite Technology (SSTL) in Engeland is de bouwer van de Galileo. Een klein bedrijf dat juist vanwege de kleinschaligheid eerder een satelliet op wist te leveren dan diverse grote industrieën zoals Alcatel, EADS en Thales. Sir Martin Sweeting van SSTL: "de 600 kilo wegende Galieo-A is in dertig maanden van tekentafel naar lancering gegaan." Extreem snel dus. Sweeting: "Wij halen componenten uit iPod's en dergelijke en werken manieren uit om ze in onze ruimteschepen te gebruiken."
Het geheim zit daarbij dus in het gebruik van reeds bestaande consumentenelektronica. Die bestaande componenten hoeven niet opnieuw ontwikkeld te worden en zijn dan reeds door en door getest. Dat scheelt enorm veel tijd en kosten. Het ontwikkelen van specifieke nieuwe componenten kost ongeveer 15 jaar: als men klaar is zijn die componenten in feite al 15 jaar verouderd. "Stel je voor dat je moet werken met een computer van 15 jaar geleden," stelt Sweeting.
Er zweeft dus sinds een paar dagen een satelliet boven onze hoofden die is opgebouwd uit onderdelen van bestaande mobiele telefoons en DVD spelers. En uit onderdelen van onze geliefde iPod.