
Android geen optie voor onafhankelijke fabrikanten (Upd.)
Toen Apple in 2007 de
iPhone aan de wereld toonde was het voor Google al snel duidelijk dat dit de toekomst was en dat het roer helemaal om moest. Het resultaat was dat er een nieuwe versie van Android kwam, die duidelijk door Apple geïnspireerd was en helemaal voor aanraakschermen was gemaakt, want dat was duidelijk de toekomst.
Google vertelde de wereld daarbij dat Android open was, en dat ze het alleen maar hadden gemaakt om ervoor te zorgen dat Apple niet het rijk alleen zou hebben, zoals bij de iPods het geval was. Die argumenten lijken inmiddels allang vergeten, Google verdient lekker aan Android en wil dat graag zo houden, en als het ooit al open was dan wordt dat in een rap tempo steeds minder.
Want de code van Android, de zogenaamde Android Open Source Platform (AOSP) codebase, is weliswaar open, maar de bijbehorende Google Mobile Services (GMS) zijn dat niet, daar moet voor betaald worden (dat zou $ 0,75 per device zijn). Op zich lijkt dat nog geen probleem, maar Google is bezig met steeds meer van de dingen die eerst onder de AOSP vielen nu onder GMS te plaatsen, en het platform wordt op die manier dus steeds minder open.
Zo valt de core user interface in de Nexus 5 onder de GMS, en dus niet meer beschikbaar voor andere gebruikers van de AOSP.
Daarbij gebruikt Google de GMS ook steeds meer als een stok achter de deur, recent
forceerde het bedrijf Samsung om hun eigen interface te laten vallen, onder andere door te dreigen dat Samsung anders geen toegang meer tot een aantal Google Services zou hebben.
Op Ars Technica is een langer artikel hierover
te lezen, waarbij de conclusie getrokken wordt dat Google hiermee er voor zorgt dat er van Android eigenlijk geen andere versie meer te maken zijn, en het nu dus effectief echt niet meer open is. Want met open code moet je eigenlijk altijd je eigen versie kunnen maken, terwijl er hier dus sprake is van controle over de code door Google.
In datzelfde artikel wordt dan ook gezegd dat het niet meer realistisch is om te denken dat andere bedrijven hun eigen versie van Android zouden kunnen maken, Google heeft dat inmiddels dichtgespijkerd. En dus lijkt het tijd voor mensen om Android niet meer voor te stellen als alternatief voor bijvoorbeeld Microsoft, Nokia of
zelf voor Apple. Simpelweg, omdat het het geen realistische optie meer is.
Tenminste, als die bedrijven zich niet onder controle van Google zouden willen stellen, en we nemen aan dat ze dat niet willen.
Update: Op Ars Technica hebben ze de licentievoorwaarden van Android wat betreft de Google Services uit 2011 in handen gekregen, deze zijn in
dit artikel te lezen. Ook hier is te zien dat Android weliswaar nog open source is, maar dat die licenties dat allesbehalve zijn.