Al ben ik het met de stelling eens dat "duur" een subjectieve ervaring is, gaat het me niet om de beleving PC versus Apple. Maar Apple versus Apple. En volgens mij, is dat precies wat MacFrankie bedoeld.
Daar kan ik me in vinden. Het is zeker waar dat Apple zijn bijdrage levert aan verbeteringen aan bestaande ontwerpen, maar het is ook zeer zeker Apple die commodity (lees: bulk) onderdelen is gaan gebruiken.
Geen PowerPC meer, maar Intel-gebaseerde ontwerpen. Geen ApplePDS maar PCI en diens opvolgers. Geen Apple LocalTalk en RS422 maar USB en Ethernet. Geen Open Firmware, maar EFI. Geen FireWire, maar Thunderbolt en USB3.0 ...
Veel van die technieken koopt Apple ook gewoon in. Zodra Intel een OEM moederbord levert met USB3.0, dan kan Apple een keuze maken in componenten en eventueel het ontwerp (fysieke vorm) aanpassen aan de uiteindelijke behuizing waar het in wordt gestopt (Mac Mini, iMac, etc). Maar ook dat laatste komt minder en minder voor, daar er steeds meer gebruik wordt gemaakt van standaard componenten binnen de Apple productie-lijn.
USB2.0 is inmiddels lastig te krijgen op het Intel-platform, USB3.0 is de standaard geworden, optioneel kunnen hardware leveranciers voor Thunderbolt kiezen, maar ook dat is zometeen (of is al) standaard. De volgende stap is Highspeed USB3.0 op 10Gbps, theoretisch niet veel langzamer dan het huidige Thunderbolt.

Als ik naar de nieuwe iMac kijk, dan zie ik:
4 USB3.0 poorten
2 Thunderbolt poorten
SD-card slot aan de achterkant
Hoofdtelefoonaansluiting
Ethernet
[/list]
Even vergelijken met een ouder model:

4 USB2.0 poorten
1 FireWire 800 poort
2 Thunderbolt poorten
SD-card slot (zijkant)
Hoofdtelefoonaansluiting
Microfoon/Line-in
Ethernet
[/list]
De nieuwe machine heeft GEEN optische drive meer, is omwille het platte ontwerp alsmede kostenreductie moeilijker op te waarderen en repareren.
Goed, het nieuwe fabricage-proces van het scherm (1e generatie als het gaat om dit procede?) is vooruitstrevend, maar of het nu wereldschokkend is? Nee, eerder een evolutie.
Maar wacht, we hebben natuurlijk de inflatie-correctie en de correctie op het nieuwe BTW-tarief (21% ipv 19%).
Nee, dat kan het ook niet wezen. Toch?
Bluetooth 4.0? Nah, ook niet, zit standaard in de nieuwe Intel HW-stack.
Licentie voor MacOS 10.8 dan? Mogelijk, het kan wezen dat de upgrade prijs van een krappe 30,- natuurlijk schril afsteekt tegen de licentiekosten die je (niet zichtbaar) betaald voor MacOS X als je een nieuwe machine koopt. Maar goed, een OS van 400,- of 500,- is wat veel. Zelfs voor Apple MacOS X.
Ik heb in verleden al geschreven dat, zonder naargeestig te worden of Apple het slechte van de wereld te wensen, Apple komende tijd beest eens op z'n plaats gezet zou kunnen gaan worden. Ze hebben een periode van geweldig (verdiend) succes gehad. Zoiets kun je niet eeuwig vast blijven houden.
In mijn beleving is de eerste afstraffing de iPhone 5. In 2009 was de iPhone revolutionair. Inmiddels is de boodschap bij "de rest" ook aangekomen en is de concurrentie losgebarsten. Opmerkelijk genoeg, economisch gesproken, en faveur van de juist deze concurrentie. Samsung heeft nog nooit zo goed verkocht en Android groeit met de dag (ten koste van iOS). Of Windows phone wat gaat worden weten we niet. Maar de eerste zit is niet onaardig, om nog maar te zwijgen van nieuwe concepten als Ubuntu (on Android) waarbij je telefoon de plaats inneemt van een volwaardige computer. De gedachte is, dat je telefoon inmiddels over dezelfde rekenkracht beschikt als een computer pakweg vijf jaar geleden. Voldoende voor chat, tekstverwerking, spelletjes en browsen. Waarom dan niet je telefoon de mogelijkheid bieden om via twee verschillende interfaces de gegevens en applicaties te ontsluiten?
Via het telefoonscherm middels de "telefoon interface" (zoals we die kennen van Android). Via een externe monitor of TV, met aangekoppeld toetsenbord en muis (via Bluetooth) middels de bekende Ubuntu for Workstations interface.
Concepten die komende jaren mogelijk (verassend genoeg) best eens zouden kunnen aanslaan. Is iOS dan geen blijver? Blijver wel, blijvend marktleider, dat laatste weet ik zo net niet.
Terugkomend op (te dure) Apple Hardware. Daar waar Apple predikt over slimmere software en steeds belangrijker wordende software, is het nogal crue om de (relatief) steeds eenvoudigere hardware duurder te maken. Kan ik niet rijmen.
Een iMac 2010/2011 is niet te vergelijken met het model 2012. Als auto-liefhebber heb ik sterk een deja-vu met de zonet geïntroduceerde Mercedes CLA.
De Mercedes CLA is een (optisch) klein uitgevallen CLS, welke qua omvang min of meer gelijk staat aan de 'klassieke' Mercedes C.
Echter, de CLA is gebouwd op basis van het Mercedes A-platform. Hetgeen zich op geen enkele manier laat vergelijken met een Mercedes C, E, laat staan CLS of S.
De prijzen van de CLA starten bij 45.295,-. Daarmee zijn de prijzen aanmerkelijk hoger dan de 34.990,- waar de Mercedes C start. Echter, de Mercedes C-gamma gaat door tot een slordige 140.000,-.
Het CLA-spectrum is wat beperkter; en een MB A motor is a-typisch voor het merk. Slangetjes en kabels die loshangen (onder het plastik scherm) en meer rariteiten. "Slordigheden" die je bij de C, E, CLS of S niet ziet.
De nieuwe iMac? De Mercedes-Benz CLA ... Alleen, waar is de "klassieke: C? CLS of S? Er is niets meer te kiezen.
Geen uitbreidbaar geheugen in notebooks, vereenvoudigde modellen en meer mainstream. Noem me een verwend kind, maar als ik het voor mijn werk nodig heb, wil ik een bestelbusje willen kunnen blijven bestellen.
En stel nou, dat buiten de ratio ik gewoon per ongeluk een dik staatslot heb gewonnen, waarom zou ik niet voor de fun kunnen gaan en een dikke Mercedes SL AMG kunnen bestellen?
Naast het werkpaard (Mac Pro) zie ik steeds minder machines welke je "tot de limiet" kunt uitbreiden. En even ter illustratie: machines hier hebben bijna allemaal 16GB of meer. Sommigen 32GB (unsupported) en het werk hier als een zonnetje.
De enige kreupele in het Mac gezelschap hier thuis is de MacBook Air. Maar die is met 8GB geleverd met 256GB SSD. Maar als ik gewoon DIMMS erin kon proppen had 'ie waarschijnlijk nu 16GB.
Maar goed, dan die 250,- meer ... Kan die gewoon niet verklaren anders dan dat men de omzet wilde verhogen. Dus beste Apple, al ben ik een freak en heb talloze iPhones, iPads, MacBooks, MacBooks Air, MacBook Pro's, iMacs, Apple TV's en ontelbaar aantal machines en randapparatuur van uw ontwerp versleten. De nieuwe iMac laat even op zich wachten, zo ook een Mac Pro ... En eigenlijk, ook een nieuwe MacBook Pro ...
Ik kan de huidige lijn gewoon niet rechtvaardigen. Niet qua specificaties, niet qua ontwerp, niet qua geld. En MacOS 10.8? Ons (geforceerd) aan het voorbereiden naar het Windows 8-fiasco, maar dan op MacOS platform:
een hybride iPad Air: een MacBook Air met (afneembaar?) CPU/Scherm-deel zodat je de iPad/MacBook als Tablet kunt gebruiken. OF een iMac met touchscreen.
Alleen: het besturingssysteem wordt alsmaar meer dichtgegooid. Dusdanig dat ik voorzie dat ik als Unix-man binnen een aantal jaar gedwongen zal moeten overstappen naar Linux. Ik kan minder en minder op de prompt, toepassingen mogen veel minder (via de App store) en (LaunchPad, AppStore, Notifications) het OS lijkt steeds meer op iOS ...
leuk maar mijn (inmiddels) 52.000 iTunes liedjes worden nu al nauwelijks goed door iTunes afgehandeld, dus ... via omwegen (tweaks) blijft het "te managen". Mijn video-bibliotheek (omgezette DVD's) is ruim 3,5 Terabyte groot. Iets voor iOS?
Mijn Virtual Machines komen richting de 300 Gigabyte ("schoon OS") zonder data. Mijn recente testopstelling is een Linux/Oracle combo om een Architectuur te ontwerpen waarbij per DAG 400 TERABYTE aan DATA moet worden verwerkt. Huidige hardware (en OS) stelt mij in staat om tests op te stellen die dusdanig dicht bij de realiteit kunnen komen zodat ik (zonder dure hardware) mooie testopstellingen kan bouwen voordat ik mijn ontwerpen (en aanbevelingen) begin op te stellen.
What's next? Linux? Windows? AIX?
Dus via een hele lange omweg: ja, duur is subjectief. Zo ook vooruitgang, zo ook Apple's succes. En binnen MIJN referentiekader, waarbij ik bijna anderhalf twee decennia met Apple mag werken, zijn de laatste 24 maanden een sterke achteruitgang ...
... waarbij de prijs gelijk is gebleven of ... zelfs omhoog gegaan ... En dat laatste ... valt niet te rijmen ...
Is getekend,
Doctor
