@jb:
Volgens mij is jouw vraag meer on-topic dan de afgelopen paar berichten
Nee, er wordt niets bij verzonnen bij het deconvolutiefilter.
Het enige dat gebeurt is dat de 'ruis' in de foto wordt weggehaald.
En die ruis kan veroorzaakt worden door lensblur: de normale afwijking in een lens veroorzaakt door astigmatisme, sferische aberratie of coma van de lens waardoor er enige vorm van onscherpte optreedt.
Maar de onscherpte kan ook veroorzaakt worden door beweging. Bij astrofoto's wordt dat meestal veroorzaakt door turbulentie in de luchtlaag waar je doorheen kijkt, of door trillingsonscherpte.
En een deconvolutiefilter is in staat om deze vormen van onscherpte goeddeels weg te halen. Er kan inderdaad geen informatie bijverzonnen worden: wat niet op de foto staat, zal ook niet op magische wijze alsnog verschijnen. Maar je kunt wel op 'magische wijze' een scherp plaatje toveren uit een onscherpe foto. Want daarvoor is alle informatie wel aanwezig in de onscherpe foto.
Zie
dit plaatje op Wikimedia:

v.l.n.r: de scherpe afbeelding, de 'blur' en de onscherpe afbeelding nadat het deconvolutie filter is toegepast.
Je ziet dat je niet de allerfijnste details terugkrijgt (dus daarom zullen alle fotografen ook goed scherp blijven stellen, Peter) maar in die gevallen waarin je niet op een andere wijze een scherpe foto kunt krijgen (zoals het fotograferen door een dikke luchtlaag) is dit een prima oplossing.
O ja, en het Wiener filter heeft niets met Wenen te maken, maar alles met
Norbert Wiener