
Ook de CIA is op jacht naar onze data
De afgelopen tijd heb je al meerdere keren op MacFreak kunnen lezen hoe de Amerikaanse National Security Agency (NSA) bezig is om op alle mogelijke manieren toegang te krijgen tot data, en dat daarbij eigenlijk geen enkele optie taboe lijkt te zijn.
Inmiddels blijkt dat de NSA niet de enige is die daar hard aan werkt, volgens
dit rapport zou de Central Intelligence Agency (CIA) een versie van
Xcode hebben die ervoor zorgt dat apps die daarmee gemaakt zijn privé data doorgeven aan diezelfde CIA.
Dit nieuws komt uit documenten van Edward Snowden, kennelijk was er bij de NSA ook het een en ander bekend over waar de CIA mee bezig is. Hoe de CIA het voor elkaar zou krijgen om ervoor te zorgen dat ontwikkelaars met de door hen aangepaste versie van Xcode zouden werken is niet bekend. Normaal gesproken komt Xcode van Apple af, vroeger via Apple's website, tegenwoordig vind je het
in de Mac App Store.
Er zijn al meerdere opsporingsambtenaren geweest die hun bezorgdheid uitspraken dat Apple sinds iOS 8 onze data versleutelt en het zelf ook niet kan ontcijferen. Mocht de CIA via Xcode een achterdeur hebben gevonden dan zouden ze het dus creatief, bij de bron, hebben aangepakt.
Naar een ander besturingssysteem overstappen helpt trouwens ook niet, het zou de CIA bijvoorbeeld ook al gelukt zijn om Microsoft's BitLocker beveiliging te omzeilen. Meer daarover is te vinden in
dit artikel.
De kans dat de NSA en de CIA iets met onze data doet is trouwens ontzettend klein, die diensten krijgen pas interesse in onze data als je in contact bent met iemand die zij in de gaten houden. En als je contact hebt met meer dan één persoon die daaronder valt, dan weet je zeker dat ze zoveel mogelijk van jou verzamelen.
De grootste vraag lijkt misschien nog wel waarom deze diensten dit op zo'n grote schaal doen. Want één ding lijkt inmiddels helder: bij veel aanslagen en aanvallen blijkt achteraf dat ze die mensen al in de gaten hadden, maar dat was vaak niet voldoende om de aanval of aanslag zelf te stoppen.
Het lijkt er dan ook op dat de diensten eerder teveel dan te weinig data hebben, maar dat lijkt hun drang om er steeds meer van te krijgen niet te stoppen.