[img=right]http://www.macfreak.nl/base/data/news/images/iphone_small.jpg[/img]In de soap-serie omtrent de perikelen met de naam "iPhone" heeft zich nu een derde partij gemeld:
Comwave, een telecomprovider die in Canada onder deze naam een bundel diensten aanbiedt. Zij doen dat al sinds 2004 (in Canada) en hebben daar een officiële aanvraag voor registratie gehonoreerd gekregen.
Even voor alle duidelijkheid: als een bedrijf een handelsnaam wil laten 'vastleggen' dan heet dat "een registratie aanvragen". Dat is trouwens iets heel anders dan "copyrights" of een "patent" of "octrooi", men verwart die termen maar al te graag.
Nog wat meer duidelijkheid: Zo'n aanvraag voor registratie wordt in de VS gekenmerkt door de TM-aanduiding () maar is dan vreemd genoeg nog geen officiële status. Het is slechts het 'startpunt' voor een claim, die gevolgd wordt door een onderzoek naar de registratie, wat moet uitwijzen of de claim op de naam rechtsgeldig gehonoreerd kan worden. Zo'n uitgebreide procedure op weg naar het felbegeerde ®-tekentje is duur en langdurig, daarom dat veel bedrijven de aanvraag wel doen maar de hele procedure liever niet doorlopen. Pas bij een belangrijke ontwikkeling of wending (zoals een tegenclaim) wordt het pas spannend.
Waarom vragen bedrijven dan toch die registratie aan ? Het 'stille' nut ervan is de datum. Want vanaf die datum heeft het immers voor anderen geen zin om de naam nog eens te proberen te claimen. Dus wie 't eerst komt, wie 't eerst màg gaan malen, maar zoals gezegd doorlopen slechts weinigen de hele mallemolen. Ze laten het bij een (sluimerende) aanvraag en snijden zo anderen in ieder geval de pas alvast af. Als ze de naam na een tijdje niet meer nodig hebben (veel productnamen zijn namelijk geen lang leven beschoren) dan annuleren ze de aanvraag en is de naam in feite weer vrij.
Wat is er nu aan de hand ? De historie van "iPhone" begint bij het bedrijf Infogear dat in 1996 "I Phone" en in 1998 "iPhone" (na de verschijning van de iMac datzelfde jaar) in diverse landen de naam/namen voor registratie laat vastleggen. Infogear wordt later overgenomen door Cisco, maar de aanvraag voor Canada wordt in 2003 geannuleerd. Comwave gebruikt de naam iPhone sinds 2004 en dient in 2005 een aanvraag in om de naam te laten registreren en dwarsboomt nu zowel Apple als Cisco, om de naam wereldwijd te kunnen gebruiken. Dus in feite moet Apple in ieder geval met Comwave gaan praten, als ze in Canada de naam willen gebruiken. Iedereen aast natuurlijk op vette schikkingen met Apple Inc. Het wordt nog een hele klus voor rechters om de voortgang en data van alle registraties boven water te halen...
Saillant detail is dat Apple in veel andere landen de registratie pleegt onder naam "Ocean Telecom Services", wat een dekmantel blijkt voor Apple. Cisco vindt dat een slinkse praktijk, maar daar ligt Apple niet van wakker.
Voor de liefhebbers: wat nieuws op
Tweakers.net, Wikipedia's over
trademarks en
iPhone en een heel duidelijke
FAQ over merken en merkregistraties.