Nieuwe column over baliebepjes en magazijnjonges
26 november 2003 - 01:16   
geplaatst door: Peter Villevoye
Ook zo vreselijke hekel gekregen aan al die websites
die niet voor Mac-gebruikers geschikt zijn en bedrijven
waar je niet met een Mac mag werken, omdat... tja...
waarom eigenlijk ? De redenen zijn allang achterhaald.
Nu de IT-managers nog van hun ongelijk overtuigen.

De moderne magazijnmeesters en digitale baliebeppen
zouden wel 'ns wat klantvriendelijker mogen worden !

Lees mee en houd jezelf in bedwang.
Studea — Advies - Training - Begeleiding in DTP, web- en app-design.  En... een PixelFreak !
Nieuwe column over baliebepjes en magazijnjonges
26 november 2003 - 04:20    reactie #1
geplaatst door: Wolter
Goede kolom Peter

Wat mij overkwam
een jaar geleden kreeg ik bij het opstarten van een Postbankrekening zakelijk,
een abonnement aangeboden van het blad "de Zaak", met zelfs een code voor hun Webpagina.
Probeerde gelijk wat ik met deze pagina kon doen, maar helaas niets,  want ik heb een Mac.
Na een telefoontje met de IT van het blad kreeg ik te horen dat ik pech had en dat ik
maar een PC moest aanschaffen op een wel zeer klant onvriendelijke manier.
Vorige week gebeld door een heel vriendelijke dame die vroeg of ik mijn gratis proef abonnement wilde omzetten naar een betaald abonnement
Ik heb haar gezegd dat ik (ondanks de kwaliteit van het gedrukte blad) dat niet wilde en op haar vraag waarom niet, de hele zaak uitgelegd.
Ze had alle begrip voor mijn mening ( Haar vader had ook een Apple) en zou de zaak binnen het bedrijf opnemen en uitzoeken.
Zo zie je dat je wel degelijk de mensen aan het denken kunt zetten als je geen abonnement neemt.

Alle baksels en braauwsels besloagen nait gelieke goud
< http://www.wolterkobus.nl >
Nieuwe column over baliebepjes en magazijnjonges
26 november 2003 - 07:10    reactie #2
geplaatst door: iPanda
Beetje alle IT-ers over 1 kam scheren. Netwerk-boys vergelijken met software ontwikkelaars is bouwvakkers vergelijken met een ontwerpbureau. Ik heb niks tegen bouwvakkers hoor, maar er zit wel degelijk een verschil in niveau.
Je vraagt toch ook niet aan een bouwvakker of hij dat standaardraam zo maar ter plekke wil vervangen door een heel mooi glas-in-lood? Dat mag hij helemaal niet, en zou hij het mogen, dan zou hij het helemaal niet kunnen en eerst een uitgebreide 5-daagse cursus met bijbehorend certificaat nodig hebben.

God, wat een hoop prutsers lopen er in de IT rond. Als je te lui was om bouwvakker te worden, dan kreeg je een netwerkkabel of patch-kast in je handen gedrukt, werd je op cursus gestuurd en hopla, dan was je MCSE-er.
Ja, MCSE-er, Microsoft Certified Systems Engineer. Die cursus werd/wordt namelijk gebruikt om no-no's zo snel mogelijk een certificaat te geven zodat het lijkt alsof ze wél weten waar ze mee bezig zijn.

Kwartje al gevallen? Als jíj verantwoordelijk was voor een netwerk of het systeembeheer en je weet dat je op je tenen loopt, dat het je allemaal bijna boven het hoofd groeit en je enige houvast dat dikke cursus-boek MCSE is, ben je dan geneigd om nóg een besturingssysteem te ondersteunen?

MCSE-ers zijn de vloek van de hedendaagse IT. Overal waar je komt wordt er by default gekozen voor een M$-oplossing, niet omdat die beter is, maar omdat die sukkels te dom en te bang zijn om aan alternatieven te denken.

PS. Overigens, er lopen ook ontwikkelaars rond die het woord niet waard zijn, maar daar heb ik het nog wel eens over.
Nieuwe column over baliebepjes en magazijnjonges
26 november 2003 - 08:44    reactie #3
geplaatst door: johan zandstra
Een kolom naar mijn hart... Geweldig...Exact de ervaringen die je als Mac-gebruiker ondergaat. Weten Windows-IT mensen in hun hart dat de Mac prettiger werken is, stabieler en betrouwbaarder is? Ik denk het wel. Alleen velen willen het niet toegeven. Als de Mac in een bedrijf staat, zijn veel IT'ers werkloos, vanwege de stabiliteit van de Mac. Vragen aan een IT'er kun je wel stellen, alleen antwoorden krijg je nooit. Niet om alle IT'ers over een kam te scheren, maar velen hebben zo'n houding van 'Dat weten alleen wij en wat het probleem is, leggen wij niet uit'.

Inderdaad, instellingen zoals de Belastingdienst werken mee om de macht van Microsoft (het lijkt wel Macrosoft of Megasoft) te vergroten. Terwijl dat kruiwagens vol geld kost. Waarom zien ze dat niet?

Een prachtig artikel. Chapeau!

:thumbs-up:
Tink oars...
Nieuwe column over baliebepjes en magazijnjonges
26 november 2003 - 08:54    reactie #4
geplaatst door: Dick de Roos
Ach, de kortzichtige luiheid is niet alleen aan IT-ers voorbehouden hoor!
Ik ben sinds kort lid  :music:  van HCC (de Hobby Computer Club). Hoefde niet van mij, maar dat zat bij Zoom! in het pakket. Nu mag ik gratis (!!) naar de HCC-dagen. Om maar eens wat te noemen.

Goed, ik krijg een pakketje thuis gestuurd, met welkom enz. en een CD erbij, om (neem ik aan) op Internet te komen.
Helaas! Op een Mac werkt die CD niet. Openen via .exe enzo. Terwijl het gewoon een browser-bestand is! Niet de eerste keer dat ik iets dergelijks tegenkom

Enfin, ergeren heeft geen zin, maar zo langzamerhand begint die Windhooskliek me danig de keel uit te hangen:
PC is Windows; Computer is Windows; Win is Win.

Kortom: WINDHOOS IS HET!! Leve Windhoos!!:cry:

Na Windhoos houdt voor een groot deel van de mensheid de wereld op.:barf:

Trouwens, ben je wel eens op die HCC-dagen geweest (of op een andere PC-beurs)?
Ik wel namelijk. Ik weet niet wat het is, maar het is niet leuk of gezellig ofzo..
Ik vind het allemaal zo platvloers.

Maar dat kan aan mij liggen.... Niet generaliseren!
:cheesy:  

Ik wil maar zeggen: een algemene CD die werkt onder Windhoos (vanaf Win 95 en XP), maar ook met Mac (vanaf 8.6, incl. OS-X) heeft voor mij als een straatlengte voor in mijn waardering. :thumbs-up:

En zeg nou zelf: XP ziet er toch prachtig uit?
Nieuwe column over baliebepjes en magazijnjonges
26 november 2003 - 09:01    reactie #5
geplaatst door: Dick de Roos
Ik vergat nog te zeggen: leuke column.
En nog waar ook! :thumbs-up:
Nieuwe column over baliebepjes en magazijnjonges
26 november 2003 - 09:26    reactie #6
geplaatst door: diamont
Leuke column, Peter.

Riep daar iemand belastingdiskette? Ja ja... Honderdduizenden worden er door Mac gebruikers in de prullenmand gegooid, nee niet die van je Mac OS, de ECHTE prullenmand. Dan maar weer hamer en beitel pakken en alles met de hand inkloppen zoals vroeger. Dat noem ik nog eens goed en effectief met belastinggelden omgaan... ...dit is maar een klein voorbeeld want er zijn er zo veel.

Wat ik ook zo haat zijn websites die alleen met Micro..uck Explosie te bekijken zijn (nondejuu!). Welke arrogante  kl...ak haalt het in zijn hoofd om zoiets specifieks te maken op het internet dat -Goddank- multi-platform is? Hou je gewoon aan de HTML regels klojo en doe je werk! Inderdaad, groot gelijk in je column, Peter.


Groet,
Henk
Henk Hodiamont - Noadis
http://www.noadis.nl
NL distributeur voor RagTime, Freeway, ConceptDraw, TechTool Pro, etc.
Nieuwe column over baliebepjes en magazijnjonges
26 november 2003 - 09:41    reactie #7
geplaatst door: Kool
Leuke column Peter!!
Hoe Kool Super Kool werd... zal nu na het opschonen van het forum een raadsel blijven voor wie dit nog niet wist.
Nieuwe column over baliebepjes en magazijnjonges
26 november 2003 - 09:47    reactie #8
geplaatst door: JoepieNL
Mooi verhaal Peter!

Het is inderdaad van de zotte dat een IT-er zich alleen richt op M$. Daarmee snijdt deze zich natuurlijk ook in zijn eigen vingers want oplossingen voor vraagstukken liggen nu eenmaal niet altijd bij M$ en een breder georiënteerd persoon zal uiteindelijk toch de voorkeur genieten maar dat kan wel jaren duren natuurlijk.

Zo zijn er bijvoorbeeld applicaties die nu eenmaal beter en/of gemakkelijker/goedkoper zijn op een niet-windows-platform. En uiteraard zijn Macs goedkoper voor een bedrijf omdat ze eenvoudiger te onderhouden zijn. Maar dat wil de gemiddelde netwerk/applicatiebeheerder niet weten want dan moet ie de boeken wéér in na die cursus. En helaas luistert de directie nog te vaak naar dat soort typetjes.

Ik zie veel van die mensen als luie postbodes die het vertikken om 3 hoog de post te bezorgen; jammer genoeg zitten ze vaak toch in een soort machtspositie omdat ze 'alles kennen' (bijvoorbeeld alle ins en outs van het intra-netwerk....)

:barf:
Nieuwe column over baliebepjes en magazijnjonges
26 november 2003 - 11:19    reactie #9
geplaatst door: PowerbookPat
Geweldige colum!!! Ik kan mij er helemaal in vinden. Ook ik kom dit soort dingen dagelijks tegen....
Microsoft broke Volkswagen's world record: Volkswagen only made 22 million bugs!
Nieuwe column over baliebepjes en magazijnjonges
26 november 2003 - 12:06    reactie #10
geplaatst door: Laurens
Ik kreeg afgelopen week een envelop voor mijn VT-formulier voor 2004 binnen. Wat schetst mijn verbazing, de inhoud bestond alleen uit een floppy en een begeleidend schrijven, niet eens meer een papieren versie. Die hebben we apart aan moeten vragen.
En als het nou complexe software was, maar ze zouden het net zo goed met RealBasic hebben kunnen maken en dan gewoon multiplatform compilen. Ik heb het wel eens voorgesteld aan de belastingdienst, maar de "strontwikkelafdeling" vindt het waarschijnlijk allemaal te moeilijk. Zullen wel een boel MSCE'tjes zitten (Magazijn Sjefje Cursus Eenzijdigheid)

Als ik kon programmeren zou ik er in mijn vrije tijd gewoon een macversie van maken en die verpatsen aan de belastingdienst. Het lijkt mij toch geen onoverbrugbare barierre. Iemand die de kennis heeft zou het gewoon eens moeten aanbieden aan de belastingdienst.

Wat mij echter het meeste tegen de borst stoot is het feit dat "webmasters" klakkeloos allerlei technieken gebruiken die niet aan de afgesproken standaarden voldoen maar gebaseerd zijn op een dialect dat door M$ is doorgedrukt. Om de vergelijking van Peter met de auto's door te trekken zou je kunnen zeggen dat alle brandstoffabrikanten (incl. Shell) afspreken een benzine met zeg octaangetal 95 te gebruiken en vervolgens Shell besluit om brandstof met octaangetal 96 te gaan maken en de 95 versie niet bij hun pompen aan te bieden, alleen hun versie (die ook nog eens slechter is voor het milieu). Omdat ze de meeste pompstations hebben, gaat vervolgens maar iedereen zijn auto daarop aanpassen, omdat ze anders op zoek moeten naar pompstations die wel conform de afspraak 95 aanbieden. En vervolgens wordt je ook nog door de pomphouders geschoffeerd als je vraagt waarom ze geen 95 hebben. Te zot toch, de wereld zou te klein zijn als er zoiets zou gebeuren, alleen in de IT kan je op die manier worden afgescheept.
Overigens is dit een beeldspraak zonder pomphouders voor het hoofd te willen stoten. :music:
iCreate opmaatwerk, creatieve mediatoepassing voor marketing communicatie.
De enige beperking van een Mac is de mens die ervoor zit...Laurens
15" MacBook Pro C2Duo 2,6GHz/4GB RAM/256 VRAM/200 GB 7200 rpm HD/ iPhone 3G 8GB Black
Nieuwe column over baliebepjes en magazijnjonges
26 november 2003 - 12:31    reactie #11
geplaatst door: Tomorrowstand
Hmmm....
Wat ik een beetje jammer vind in deze column en in de reacties, is dat het meer lijkt op een van je af schrijven van je frustraties, dan dat je werkelijk op zoek wilt gaan naar een oplossing. Het is heerlijk preken voor eigen parochie, en iedereen is het er roerend mee eens, en wat zijn we met zijn allen toch veel slimmer en beter dan dat Windows-tuig.....

En dat vind ik dan een beetje een jammere houding.

Denkt er nu iemand dat een sitebeheerder die de column leest, denkt: he, dat is interessant, daar ga ik me eens in verdiepen? Natuurlijk niet! Die man/vrouw voelt zich vreselijk beledigd, en terecht. Soms is het namelijk geen onwil, maar onkunde. Of onmacht, omdat de tijd simpelweg ontbreekt. Of de mogelijkheid om op de eigen werkplek te kunnen testen op andere systemen.

Hoe makkelijk er hier ook overheen wordt gestapt, het valt uiteindelijk namelijk helemaal niet mee om in het woud van browsers en systemen volledig toegankelijk te programmeren....om nog maar te zwijgen over toegankelijkheid voor blinden e.d. Ja, w3c compliant....dat zou moeten werken. Daar is xhtml op dit moment de standaard. En dan heb je de stricte versie, of de overgangsversie. Je hebt dan IE dat een scroll-balk-bug heeft en Mozilla of Netscape met hun eigen eigenaardigheden, netjes verdeeld over de verschillende platforms. En over twee jaar is er weer een nieuwe standaard.
Hallo bent u daar nog?

En zoals iedereen weet: als je een programma als dat van de Belastingdienst levert, moet je ook ondersteuning bieden. Dus met het simpelweg compileren voor Mac ben je er nog lang niet. Want dan gaat iedereen die hier verontwaardigd stelt dat het toch bijna geen werk is, ook eisen dat er ondersteuning wordt geleverd. Dat is hun goed recht, niet meer dan normaal, (ik vind het ook belachelijk dat het niet al is gebeurd) maar het argument dat het allemaal zo makkelijk te doen is, klopt gewoon niet. Daar is gewoon veel kennis en kunde voor nodig, en een goede infrastructuur.

Maak je niks wijs, ook iedereen die op een Mac werkt, moet bijzonder veel rare kennis in huis hebben om dat ding goed te laten draaien. Een voorbeeldje uit de oude doos: je bureaublad opbouwen. Ooit zoiets zots moeten uitleggen? Mijn Windhoos collega's stonden altijd een tikje meewarig te kijken als dat moest gebeuren....en ik kon ze geen ongelijk geven, ik vond het zelf ook een bijzonder rare handeling.

Laten we nou toch alsjeblieft proberen mensen handvatten te geven over hoe je een site goed kan bouwen. geef ze argumenten. Verwijs verder naar http://www.webstandards.org of http://www.alistapart.com/ , daar staat hopen informatie over hoe en vooral waarom je een en ander toegankelijk zou moeten doen.
En daaruit blijkt ook dat het allemaal nog niet zo simpel is...ook de top-programmeurs lopen vaak lang na te denken voor ze een goede oplossing voor iedereen hebben.

Ook mooi is deze lecture: http://www.happycog.com/lectures/dwws/ waarin veel goede argumenten staan, op een heldere manier gepresenteerd zodat mensen ook daadwerkelijk aangespoord worden er wat aan te doen! Want meer toegankelijkheid lijkt me fijner dan dat we de mogelijkheid krijgen over slechte voorbeelden te mopperen.
voor alles is een tijd - en hier besteed ik de rest
Nieuwe column over baliebepjes en magazijnjonges
26 november 2003 - 18:46    reactie #12
geplaatst door: Peter Villevoye
Ik hoef niks van me af te schrijven. Daarvoor ben ik inmiddels te oud,
en weet ik dat de wereld niet verandert door mijn eentonige klaagzang.

Waar het mij om gaat is enerzijds: constateren dat er een kentering is,
want op hoog niveau laten directies zich niet meer massaal (mis)leiden
door de willekeur of onwil van een systeembeheerder of IT-manager.

Anderzijds wil ik opmerken dat ondanks de vele jaren dat het web nu al
alom aanwezig is, web-bouwers nog steeds dùrven zeggen dat ZIJ geen
behoefte of mogelijkheid hebben om een bepaalde doelgroep te dienen.
En dan heb ik 't niet over een web-bezoeker die er geen belang bij heeft
maar een gebruiker die vanuit de doelstelling van het bedrijf of instituut
wel degelijk tot de doelgroep behoort, ook al zijn we maar 2 à 5 %.

Stel je voor dat de rekkenvuller bij AH bepaalt dan 1 op de 30 klanten
niet naar binnen mag omdat ze rooie schoenen hebben of raar lopen...
Het is gewoon technisch niet nodig en past ook niet meer in deze tijd.

En als ik daarmee IT-mensen over één kam scheer, dan is dat omdat
veel IT-ers het liefst de MacFreak ook over een PC-kam willen scheren.
Bèèèhh !
Studea — Advies - Training - Begeleiding in DTP, web- en app-design.  En... een PixelFreak !
Nieuwe column over baliebepjes en magazijnjonges
26 november 2003 - 19:15    reactie #13
geplaatst door: Appleidee
Leuke column Peter.

Bij een bedrijf waar mijn vader het meest voor werkt, wordt er regelmatig gezeken tegen de grafische afdeling of ze nou alsjeblieft een keer op Windows over zouden stappen. Desnoods zorgt de directie er zelf wel voor. Maar steeds zijn de werknemenrs daar zelf tegen en de freelancers zoals mijn vader dus er ook tegen. Het werkt allemaal erg goed, men heeft daar allemaal nog een G4 uit de eerste series (500 of 533 MHz) en draaien nog altijd hetzelfde systeem nog nooit klachten gehad etc. Er wordt de laatste tijd wat geëxpirimenteerd met Mac OS X en dat is het. Ik vraag me ook af waarom alle "hoge mensen" in deze wereld iedereen maar op Windows willen hebben en dat de Mac in de ban gedaan wordt.
Nieuwe column over baliebepjes en magazijnjonges
26 november 2003 - 19:42    reactie #14
geplaatst door: Peter Villevoye
Aanvullende grandioze anekdote:

Bij een warenhuisketen hadden ze eens een grafische afdeling
waar ze alle grafisch materiaal maakten voor de winkels en de
interne bulletins, memo's, etc. Zij werkten uiteraard op de Mac
maar ook daar hadden IT en directie het voor elkaar gekregen
om de hele bups op Windows NT over te laten stappen.

Na 2 maanden ploeteren en stuntelen smeekten zowel de IT-ers
als de afdeling of ze asjeblief weer terug naar de Mac mochten !

De IT-afdeling werd horensdol van de grafische types die elk
akkefietje moesten komen vragen: scanners even verplaatsen,
lettertypen installeren, externe schijf even aan andere machine,
nieuwe versies software uitproberen, printeraansturing switchen,
kleurcalibratie regelmatig aanpassen, nieuwe apparatuur testen,
mensen die vanaf andermans werkplek even iets willen ophalen,
portables van freelancers even aansluiten op het hele netwerk,
grote files op-en-neer pompen, tussentijdse back-ups maken...

Systeembeheerders vroegen zich af of die afdeling misschien
extra onnodig en beetje flauw de helpdesk was aan het plagen,
maar het hoofd van de afdeling moest uitleggen dat dit toch vrij
normale handelingen waren voor een grafische studio/afdeling.

Na 2 weken stonden de kerverse NT's te draaien als servertjes
en had iedereen weer een gloednieuwe Mac op z'n bureau staan.
En ze mochten al hun 'problemen' lekker zelf weer oplossen :-)
En email en ander Office-gedoe deden ze op aparte kleine PC's
die ze hier en daar ertussen hadden gepropt.

Ik moest zweren dat ik nooit zou zeggen welk warenhuis 't was,
want de leverancier van de PC's had over de hele ommezwaai
juist een "success-story" in hun promotieblaadje gezet...
Studea — Advies - Training - Begeleiding in DTP, web- en app-design.  En... een PixelFreak !
Nieuwe column over baliebepjes en magazijnjonges
26 november 2003 - 20:06    reactie #15
geplaatst door: Wolter
Ik krijg net door dat de belastingdienst voornemens is een ieder te verplichten in een franse auto te rijden en alleen nog maar wit brood te mogen eten. Het is maar dat je dat alvast weet. :tounge:
Alle baksels en braauwsels besloagen nait gelieke goud
< http://www.wolterkobus.nl >
Nieuwe column over baliebepjes en magazijnjonges
26 november 2003 - 20:12    reactie #16
geplaatst door: Sander Cox
Ik weet niet wat het is hoor, maar mijn inziens zijn er veel te veel mensen lovend over. Zal wel weer komen omdat we hier (bijna) allemaal Mac gebruikers zijn maar toch.
Ik kan me volledig vinden in het verhaal van iPanda en Tomorrowstand. Wat zij als kommentaar hebben dat is nu precies het euvel. Niet al dat gezwets van Peter (sorry).

Het is toch algemene geaccepteerd dat producten (nu doel ik ff niet op computers) met aanpassing Y die voor 10 mensen nuttig is vaak niet worden gemaakt omdat het veel geld kost in ontwikkeling en het, door de kleine doelgroep, dit niet oplevert. Warom vinden hier dan vele dat het raar is... je accepteert het namelijk best wel van andere producten maar als het om computers/software gaat wordt het weer niet geaccepteerd.
Ik heb wel eens ergens gelezen dat windows gebruikers mensen zijn die niet beter weten en maar aan klooien. Linux gebruikers mensen die alles in eigenhand wilen hebben. En ook iets over Mac gebruikers. Alleen wat dat was weet ik niet meer precies, maar als je het mij vraagt is het overgrote deel gewoon een stelletje ongeloofelijke zeikerds waar het uiteindelijk NOOIT goed zal zijn want er is altijd wel iets/iemand die niet met ze wil samen werken terwijl zij dat wel willen!

(Overigens ik hoop maar dat ik zelf niet bij die groep hoor, al heb ik wel een Mac :woot:)
Nieuwe column over baliebepjes en magazijnjonges
26 november 2003 - 21:05    reactie #17
geplaatst door: Metteke
je mag er nu voor of tegen zijn (het verhaal van wij tegen de rest) maar er zit een grote grond van waarheid in.
Ik heb enkele jaren trainingen ontwikkeld voor een groot automerk, inclusief het DTP-werk, maken van video, animaties en heel de santeboetiek.  Daarvoor heb je dus een digitale video-camera met een beetje behoorlijk soft nodig, een dvd-schrijver, externe schijven en vooral veel adobe programma's (Pagemaker, Illustrator, Photoshop,...).  Bij de bestelling van de nieuwe lappie's en andere office equipment was er geen keuze, IBM of niets.  Nu kon ik goed overweg met het It-team, en kon ik de meeste zaken zelf oplossen, maar de hoogstnoodzakelijke kon niemand.  Om een voorbeeldje te geven, ze hebben nooit de DVD-schrijver geïnstalleerd, video-bewerking op een mega dure zware IBM pc is er na veel vrije-tijd van mij maar van gekomen (IT zei dat ze het gewoon niet konden), pagemaker en photoshop tegelijkertijd open was gegarendeerd crashen, ik heb het ooit uitgerekend tesamen met een van de collega's die ook maccer is, en ik kon met de tijd die ik verloor aan het heropstarten en reanimeren van de windows 2000 systemen elke jaar een dikke niewe PB kopen...  en nu heb ik (net voor ik vertrok) opnieuw ibm thinkpads besteld, en elke TP is ongeveer 2,5 ibookjes G4 14" waard... of twee PB 15...want: anders krijgen we geen support van IT.  Mijn argument: geen probleem want het zal niet nodig zijn. werd dus niet naar geluisterd.
Die andere collega heeft maar eventjes zijn budget voor rental van allerhand bijeen geharkt en gewoon een PB geleased.  en die gebruikt iedereen nu om video mee te maken. en zijn PC (en die dure video-editing desktops) staan onder het stof.  Héél efficient als je het mij vraagt.
Conclusie: afhangkelijk wat je doet en graag hebt als gebruiker kan je maar beter een aangepast systeem hebben.  en IT afdelingen hebben zelden kaas gegeten van creatieve computer gebruikers, wel van netwerken, firewalls en mainframes.  maar een simpel digitaal cameraatje en DV-spelertje aan de praat krijgen met WIN2K lukt hen niet... ik ijver nu om de keuze te laten aan de gebruiker, en die moet dan de gevolgen dragen als hij afwijkt van de norm binnen het bedrijf... (zelf IT'er spelen).
iBook G4 933 14",
TiBook 667 DVI, iMac Core 2 Duo 2.0Ghz en een iPod 20Gb. En nog een nanootje voor mevrouw...
Nieuwe column over baliebepjes en magazijnjonges
26 november 2003 - 21:20    reactie #18
geplaatst door: Peter Villevoye
Als er géén talloze voorbeelden van websites en netwerken zouden zijn
waarbij de Mac wèl een welkome aanwezige is, zou ik al die IT-managers
alle geduld, coulance en voordeel van de twijfel geven. Maar helaas zijn er
teveel goeie (grote en kleine) voorbeelden waarbij het werken op de Mac
geen enkel probleem vormt.
Dit ligt dus niet aan mij, niet aan de Mac en niet aan de Mac-gebruiker.

Natuurlijk zal een web- en netwerkbeheerder van een instelling of bedrijf
meer tijd en aandacht moeten geven aan het meer Mac-minded werken,
en vaak betekent dat juist meer platform-onafhankelijk in het algemeen.

Dat Mac-gebruikers erg kritisch zijn over fenomenen zal ik graag beamen.
Gelukkig geef ik ook graag uiting aan zaken en technieken die goed zijn.
Studea — Advies - Training - Begeleiding in DTP, web- en app-design.  En... een PixelFreak !
Nieuwe column over baliebepjes en magazijnjonges
26 november 2003 - 21:59    reactie #19
geplaatst door: iPanda
Peter, ik vind Mac-gebruikers in een PC-omgeving heel zielig, maar je wil niet weten hoe groot het gezeur is als je ontwikkelaar bent.

Een ontwikkelaar is namelijk de anti-christ van de MSCE-er. De netwerk-boys (noem ze geen IT-er, alsjeblieft, dat is teveel eer) zijn namelijk helemaal ingericht op de standaard kantoor-gebruiker (en dat nog beroerd). Die wil alleen Word en Excel op z'n PC en mag hoogstens z'n bureaubladachtergrond aanpassen. Alles staat verder helemaal dicht. En dat heeft de netwerk-boys de allergrootste moeite gekost. Zoveel moeite dat ze helemaal vergeten zijn om zoiets simpels als het aanmaken van een nieuwe user te automatiseren. Dat kost 2 weken. Waarom? Geen idee. Zelfs onder Linux doe ik het in 2 seconden.
Netwerk-boys, of KA-boys (KantoorAutomatisering) zijn helemaal gericht op het handhaven van de status quo. De toestand van alle computers is in steen geschreven. Een keer in de zoveel tijd krijgen alle PCs een nieuwe diskimage en je gebruikersinstellingen worden elke keer dat je inlogt van de server gedownload (met bijbehorende 5 minuten wachttijd). Dat vinden ze heel knap van zichzelf.

En dat is ook knap, laten we wel wezen! Het is een prestatie van ongekend formaat om een single user systeem, wat ervoor ontworpen is om op een en dezelfde computer te draaien met een (1) user, op een uniforme, stabiele en beheerbare manier beschikbaar te stellen voor een aantal gebruikers. Knap hoor, want Windows is er eigenlijk niet voor bedoeld.

Dus vind je het gek als er opeens van die artistieke types komen die met een totaal verschillend OS aankomen? Heb je net met veel moeite alle vragen voor je MSCE uit je hoofd geleerd, heb je niets aan die met veel moeite verworven kennis. Zou je iets nieuws moeten leren, of, slik, na moeten denken.
Geen sprake van, dus daarom geen Macs in het netwerk.

En toen kwam de dag.
Die afschuwelijke dag.
De zwarte dag in het leven van de KA-king.

Hij moest het beheer doen voor een club van ontwikkelaars.
Afschuwelijk. Verschrikkelijk.
Want waarom?
Een ontwikkelaar moet zelf software kunnen installeren op zijn computer.
Een ontwikkelaar gebruikt de harddisk-ruimte op zijn computer voor meer dan als locale opslag van software. Ergo, je kan geen diskimage gebruiken, je laatste (en enige) middel om orde te scheppen in de chaos die KA heet.
Met een beetje pech heeft de ontwikkelaar nog zijn eigen server ook.
En het ergste komt nog. Een beetje software ontwikkelaar heeft *meer* verstand van zaken dan de gemiddelde netwerk-boy. Dus ze weten wanneer hij uit z'n nek kletst. Of, heel vernederend, ze vertellen hem hoe hij het probleem moet oplossen, met een nonchalant 'geef ons maar admin rechten, dan doen we het de volgende keer zelf wel'. Admin-rechten! Die krijg je niet zomaar, die moet je verdienen. Daar moet je minstens een MSCE-certificaat voor hebben. Nee, admin-rechten krijg je niet zomaar. Een trotse netwerk-boy (of een die een minderwaardigheidscomplex heeft) loopt liever 20x per dag hetzelfde probleem op te lossen dan het over te laten aan iemand die wel weet wat-ie aan het doen is. Want dat is toegeven aan de harde waarheid. The ultimate defeat.

(Bewerkt door iPanda om 22:01, 26-11-2003)
Nieuwe column over baliebepjes en magazijnjonges
26 november 2003 - 22:19    reactie #20
geplaatst door: Peter Villevoye
Ik kan niet uit ervaring spreken over perikelen met ontwikkelaars
binnen een MS-omgeving, maar ik gellof je op je woord als je zegt
dat dit vreselijk, zo niet erger is voor een beheerder.

Maar ik wil je wel graag wijzen op nieuwe voorzieningen in OS X
die de implementatie van een Mac binnen een Windows-netwerk
volstrekt transparant maken dankzij ondersteuning voor o.a. SMB
en Active Directories. De beheerder maakt een account aan zoals
hij/zij/het dat doet voor een Windows-gebruiker. Als je zonder te
melden dat je een Mac gebruikt de inloggegevens zou aanvragen,
krijgen en gebruiken, merken ze niet eens dat je een Mac hebt !
Met Apple Mail kan je nu zelfs je Exchange-email ophalen.
Studea — Advies - Training - Begeleiding in DTP, web- en app-design.  En... een PixelFreak !
Nieuwe column over baliebepjes en magazijnjonges
26 november 2003 - 22:51    reactie #21
geplaatst door: rover
Een mooie kolum en een leuke draad.

Ik zelf werk een jaar of vijf als TD'er bij div automatiserings bedrijven , daarvoor vijf jaar als syteembeheerder bij div grafische bedrijven.
Sinds begin dit jaar zijn wij met vier man als service en support bedrijfje voor ons zelf begonnen.

Het besluit een "eigen zaak" te beginnen kwam voor een groot deel voort uit onvrede over de huidige gang van zaken in de IT.
Daarmee bedoel ik dat klanten zeer veel moesten betalen voor zeer wenig diensten.
Daarbij komt ook dat Automatiserings bedrijven graag hardware verkopen waar een hoge marge op te halen is, en dus niet wat de beste oplossing voor de klant is.

In de IT in het algemeen bestaat er een  groot vooroordeel die vooral wordt gevoed door onwetendheid.
Graag verkoopt men in een kantoortje met 6 medewerkers (en geen it kennis) een bv exchange mail server, harstikke mooi, en zeker wat betreft het onderhoud/stroringen enz (uurtje faktuurtje).
Graag verkoopt men een windows 2003 server, om bestanden te delen, en een backup te draaien liefst met arcserve of zo.
Alleen al de kosten voor de software bedragen in bovengenoemde vb € 4000. Bovendien gegarandeerd terug komen.

Terwijl e.e.a ook zou kunnen met bv een linux (redhat) server. kosten € 180 (incl boeken en cd's).
En met een mooi cronscriptje werkt ook de backup, de klant hoeft alleen op de juiste dag de juiste tape te wisselen. De gebruikers die gezellig achter hun win XP dell zitten hebben uiteraard geheel niet in de gaten dat er in de kelder een "linux server" draait (het is toch ook een dell).

Graag wil ook hierbij nog opmerken dat de Apple Xserve de beste en goedkoopste server oplossing is
zeker gezien het feit dat je de server software (ongelimiteerd) erbij krijgt.

Ook ik bespeur een trend van "wakker worden" als men het verschil in kosten ziet (en zeker in deze tijden) alternatieve zijn voorhanden tegen een fractie van de prijs (en daarmee bedoel ik ook de Xserve).

Natuurlijk zullen wij het nog lang moeten doen met microsoft als grootste, echter is er wel degelijk een kentering te bespeuren nu men zich bewust wordt van de (licentie) kosten van microsoft software.

:smile:
Een Apple kan je niet met peren vergelijken
Een Apple is niet duur een Apple is compleet
Nieuwe column over baliebepjes en magazijnjonges
27 november 2003 - 16:15    reactie #22
geplaatst door: iPanda

Citaat
Peter Villevoye om 22:19, 26-11-2003
Ik kan niet uit ervaring spreken over perikelen met ontwikkelaars
binnen een MS-omgeving, maar ik gellof je op je woord als je zegt
dat dit vreselijk, zo niet erger is voor een beheerder.

Dus kan je je voorstellen hoe moeilijk zij doen tegen ons ontwikkelaars. :sad:

Citaat

Maar ik wil je wel graag wijzen op nieuwe voorzieningen in OS X
die de implementatie van een Mac binnen een Windows-netwerk
volstrekt transparant maken dankzij ondersteuning voor o.a. SMB
en Active Directories. De beheerder maakt een account aan zoals
hij/zij/het dat doet voor een Windows-gebruiker. Als je zonder te
melden dat je een Mac gebruikt de inloggegevens zou aanvragen,
krijgen en gebruiken, merken ze niet eens dat je een Mac hebt !
Met Apple Mail kan je nu zelfs je Exchange-email ophalen.

Transparant? Gebruiksgemak? Dat gelooft zo'n vent toch nooit. Hij is gewend dat er elke minuut wel iemand bij hem op de stoep staat te klagen. En van zo'n Mac weet-ie niets, dus zweet-ie bij voorbaat peultjes.

Misschien hebben die Macs wel enge virussen, weet jij veel :wink:

Rationeel gezien snap ik ook niet, vanwege bovenstaande, waarom systeembeheerders moeilijk doen over een Mac in hun netwerk. Ik weet wel dat ze hier bv. een ijzeren regel hebben dat alleen door systeembeheer uitgegeven laptops in het netwerk mogen. Ik weet verder niet of ze er voor gezorgd hebben dat die laptops thuis geen enge dingen kunnen oplopen.

(Bewerkt door iPanda om 16:20, 27-11-2003)
Nieuwe column over baliebepjes en magazijnjonges
27 november 2003 - 18:29    reactie #23
geplaatst door: davidem
Ik zal een korte samenvatting geven uit mijn eigen ervaringen...

De helpdesk... Tja, je hebt twee types, jonge inhuurkrachten die graag uitdagender werk hadden willen hebben, maar toch snel even geld nodig hebben en uigebluste 40-ers... De laatste groep heeft al jaren een contract, vind alles wel best en is al blij als ie niet vergeten is hoe ook al weer een wachtwoord gereset moest worden. De eerste groep interesseert het een stuk minder, is constant op zoek naar een andere baan, maar heeft zogenaamd wel overal verstand van. Het hangt van de persoon af in hoeverre dat ook zo is...

De systeembeheerders mogen weer net wat meer dan de helpdesk, hebben het vaak ontzettend druk, maar dat is dan ook vaak hun eigen schuld. Vergeten een patch te installeren, de alsmaar groter wordende stapel van minder leuk werk (zoals gebruikers aanmaken) en na een maand erachter komen dat er toch best veel nieuw personeel aangetrokken is, het niet nodig vinden van een up-to-date virusscanner op de firewall, maar een persoon die weet hoe een backup-tape vervangen moet worden en er pas achterkomen als ie op vakantie is, een manager die de ballen verstand van het geheel heeft maar toch vindt dat het zo en zo moet en niet anders, om maar te zwijgen over niet betaalde licenties waardoor tig programma's niet meer werken... zucht...

Dan is er nog de manager... de man die alles weet en een air over zich heeft van 'mijn wil is wet', wat ook meestal zo is. Als hij vindt dat een mac te duur en te moeilijk is, dan is dat ook zo. Je hoeft er niet tegenin proberen te gaan, want ik ben maar inhuur en hij heeft er voor gestudeerd...

Boven de manager staat de directie. Die willen alles zo goedkoop mogelijk, want ze moeten winst maken. Het fenomeen 'goedkoop is duurkoop' kennen ze niet. In veel gevallen weten ze zelf amper hoe zo'n apparaat werkt, maar zolang het niks kost is het goed. Dat ze iedere maand een paar dagen niet kunnen werken vanwege een virus, rotte server, brak netwerk, interesseert ze niks. Kunnen ze lekker lunchen.

Dit alles leidt to megacontracten met leveranciers (bv Dell) met daarin een clausule dat alleen Dell pc's mag leveren. Dan kunnen gebruikers nog zo hard roepen dat ze een mac willen, die komt er gewoon niet...
 Macceraar sinds System 6 
Nieuwe column over baliebepjes en magazijnjonges
27 november 2003 - 22:00    reactie #24
geplaatst door: MicHtical
even een kleine opmerking:
1) leuke column
2) Baliebepjes???????

=>  :woot:

Hoedanook, carry on chaps