
Succes van de iPhone 6 en 6 Plus kost Samsung veel geld
De afgelopen tijd heb je niet veel meer over Samsung op MacFreak kunnen lezen, want dat bedrijf wordt steeds minder belangrijk voor Apple. Tenminste, als concurrent, want het is nog steeds een belangrijke partner, vooral wat betreft het maken van de processors voor de
iPhone,
iPod touch en
iPad.
Maar omdat het er op lijkt dat op dit moment de concurrentie tussen Samsung en Apple bijna helemaal aan het verdwijnen is, hierbij een overzicht van de ontwikkelingen van de afgelopen tijd.
Vorig kwartaal daalde de winsten van Samsung Mobile al enorm, met maar liefst 4,79 miljard dollar, in het afgelopen kwartaal kwam daar nog een daling van 3,2 miljard bij. In
de kwartaalcijfers (PDF, 393 KB) van Samsung kunnen we zien dat de omzet van het hele bedrijf met 11 procent daalde, maar dat bij Samsung Mobile die daling maar liefst 23,2 bedroeg.
De ellende stopt daar niet, de winst in dat segment daalde met maar liefst 64,2 procent. Met andere woorden, Samsung verkoopt steeds minder in het duurdere segment (de Galaxy S en Note), en daar lijken de
iPhone 6 en iPhone 6 Plus vooral verantwoordelijk voor.
Want Tim Cook meldde recent tijdens de conference call over de kwartaalcijfers van Apple dat er meer mensen dan ooit van Android waren overgestapt naar de nieuwe smartphones van Apple. Meer details daarover zijn te lezen in
dit artikel van AppleInsider.
Het probleem voor Samsung is nu dat waar het meeste geld verdiend werd, Galaxy S en Note, het steeds moeilijker hebben, want blijkbaar hadden die vooral succes omdat die grotere schermen hadden. Nu Apple dat ook heeft lijkt het voordeel van Samsung te verdampen. Tegelijkertijd worden ze aan de onderkant van de markt ingehaald door Xiaomi, een bedrijf dat Apple nog veel beter weet te imiteren dan dat Samsung ooit gelukt is.
En als we het daar toch over hebben, Samsung moet ook nog een slordige miljard aan Apple betalen omdat ze daartoe in een rechtszaak veroordeeld zijn. Het lijkt er dus op dat als ze dat gaan betalen dat tegen die tijd nog harder gaat aankomen, want dan zal het een relatief hoger percentage van wat er verdiend wordt gaan uitmaken.
Je zou kunnen denken dat een reus als Samsung het niet zo belangrijk zal vinden als een afdeling het minder doet, het bedrijf is toch groot genoeg om dat soort tegenvallers op te vangen? Dat is inderdaad zo, we voorspellen beslist niet het eind van Samsung, maar de IT & Mobile Communications (IM) group is wel de afdeling waar Samsung tot nu toe verreweg het meest verdiende, en daar valt Samsung Mobile ook onder.
Zo was Samsung IM in 2014 nog goed voor maar liefst zeventig procent van de winst van de technologie gigant uit Zuid Korea. Het antwoord hierop vinden lijkt een enorm probleem voor Samsung. Apple nog verder imiteren is moeilijker voor Samsung omdat ze in markten opereren waar Xiaomi wijselijk vandaan blijft (lees: waar merkenrecht wel gerespecteerd wordt), aan de onderkant is Xiaomi alleen maar één van de vele Chinese concurrenten die Samsung het leven moeilijk maken.
Samsung maakt nog steeds winst, we hebben het hier ook alleen maar over daling van winst, niet over verliezen. Maar bij de directie van Samsung zullen ze hier vast niet blij mee zijn hoewel
het aandeel Samsung op de beurs er nog niet heel erg veel onder te lijden heeft gehad.
Wel lijkt de nadruk die zo vaak op marktaandeel gelegd wordt hiermee onderuit gehaald te worden, zeker omdat Samsung tot nu toe één van de meest winstgevende bedrijven met Android smartphones is geweest. Bedrijven als Xiaomi hebben hun eigen cloud-diensten, en dus zal Google daar veel minder aan verdienen. De vraag lijkt dan ook vooral hoe lang Google nog geld blijft stoppen in Android, als daar steeds minder geld uit gaat komen.
Samsung zelf zou kunnen kiezen voor een ander besturingssysteem, maar Windows Mobile doet het ook niet best. En Samsung's eigen Tizen betekent weer een ander platform, iets waar consumenten meestal ook niet op zitten te wachten.