[img=right]http://static.flickr.com/6/75706308_1200d00e3b_m.jpg[/img]Op de laatste 'normale' dag van het jaar maken we de balans op en kunnen we vol overtuiging stellen dat Apple op alle fronten stevig in de lift zit. Grandioze producten verschenen: iPod shuffle, nano en video, nieuwe Mac mini's en iMacs, nieuwe software zoals Pages en Aperture, een nieuwe versie MacOSX Tiger zag het daglicht en iedere dag zie je wel iets over iPod op tv of in de krant. En dan vergeet ik minstens de helft.
Als we onze Apple-oogkleppen open draaien en de rest van de computer-wereld bekijken, dan zien we een schuivend landschap. De samensmelting van Adobe en Macromedia, de trage maar gestage ommezwaai naar standaarden op het web, de vage beloften van Quark (XPress) en Microsoft (Vista), een alsmaar groter wordende virus-ellende en roep om veilige en te beveiligen systemen, de niet te stuiten copieer-mogelijkheden van het Internet versus de zwaar bevochten rechten van software- en media-makers. Het is een druk jaar geweest en het wordt alleen maar spannender !
Maar hoe groot je de computerwereld ook wil bekijken, zo klein was het meest in het oog springende fenomeen: die kleine dondersteen, de iPod in al z'n witte, zwarte of kleurige incarnaties. iPod is inmiddels synoniem voor muziek en podcasting kregen we er doodleuk ook nog even bij cadeau.
"iPod" is door vele onderzoeksbureaus en polls tot het beste merk en product van 2005 verklaard, en niet alleen in computer- of audio-kringen. Het is een van de meest gezochte termen op Google, het is het meest verkochte product op Amazon, de hipste gadget voor jong en oud en de nagel aan de doodskist van media-maatschappijen die niet met hun tijd mee willen gaan.
De iTunes Music Store is tegen alle verwachtingen in nog steeds de grootste on-line muziekwinkel (rond de Kerst scoorde de iTMS 50% meer omzet). De iTMS werd door de muziekbranche ooit afgedaan als een lachertje maar is in 2005 uitgegroeid tot big-business en hèt voorbeeld van hoe het moet.
En als je dacht dat Jobs en de zijnen hiermee aan het eind van hun Cupertijnse iPotjes Latijn zijn, dan heb je 't mis. "It's only the beginning", lijken de signalen te zeggen. Na grafisch, web, audio en muziek begint Apple nu ook het hete video-ijzer aan de dubbelzijdig te smeden. Talloze Apple-oplossingen voor film en video vonden hun plek al in de productiesferen, maar met de komst van de iPod en iTunes voor video lijkt weer een nieuwe consumenten-wereld te ontstaan. We beseffen nog maar half wat dat kan gaan brengen in 2006.
En dan was er nog die "fantastische" mobiele telefoon met iTunes. Ehh... NEXT !
Halverwege 2005 verraste Apple de IT-wereld met hun voornemen om over te stappen op Intel. Nee, het was geen voornemen, het was al werkelijkheid. Het OSx86 werkte al, er was al developer-hardware en de 'roadmap' voor nieuwe machines stond al vast. De Macintels staan voor 2006 in de steigers en vriend en vijand van Apple houdt het hart vast voor de komende keynote. Zou de iBook met Intel al een feit zijn ? Het zou best kunnen dat op dit moment een drukker in China de iBook-dozen met
al dan niet "Intel inside" al onder de stansen heeft liggen. Over 2 weken weten we meer. (MacFreak zal uiteraard een live tekst-verslag geven van de keynote op dinsdagavond 10 januari.)
Aan het dealer-front is evenmin rust te bekennen, en da's maar goed ook. Apple-winkels schieten overal als paddestoelen uit de grond. En nu niet in afgelegen kantoorpanden of op industrieterreinen, maar in hartje-centra van alle grote en middelgrote steden. Apple-dealers spelen na jarenlang kwakkelen graag in op de groeiende Apple-populariteit, met o.a. 'shop-in-a-shops' (Bijenkorf) en iWalk-in Repair Centres (MacHouse).
Wat opvalt is dat het jaar 2005 nauwelijks los van de perspectieven in 2006 valt te beschrijven. Apple denkt in jaren, de visies bestrijken langere termijnen en alle stappen blijken als goed georganiseerde puzzelstukjes ineen te passen. Niet alle succes valt af te dwingen, ook Apple kent tegenvallers en meevallers. Maar de grote lijn ging in voorgaande jaren opwaarts en dat zal voorlopig nog wel zo blijven.
De enige die roet in het eten gooit is de Arabische prins
Alwaleed bin Talal die in 1997 (toen Jobs het noodlijdende Apple mocht gaan 'redden') maar liefst 5% van alle Apple-aandelen kocht. Die aandelen waren in 2005 het vijfvoudige waard en hij bedankte Jobs voor de visie en inzet waarmee hij Apple weer aan de top heeft geplaatst. Maar de nobele prins vermoedt dat de rek eruit is: "The benefits of the iPod and all the good moves that Steve Jobs has made have already been put in the price", luidt zijn
recente commentaar.
Denk niet te 'sprookjesachtig' over deze ondernemer, want hij is een fervent voorstander van moderne denkwijzen en technologieën. Hij verkoos Apple- (en HP-) aandelen boven vele andere gerenommeerde IT-merken en hij laat zijn geld flink rollen als het gaat om voorzieningen voor armen en de vrijheid van vrouwen in zijn eigen (streng islamitische) land. En gelukkig houdt ook hij het merendeel van de aandelen (nog steeds 3%) toch liever in zijn portefeuille.
Je weet maar nooit wat Jobs voor de prins en ons in petto heeft...