Hum. Ik vond het een rare documentaire. Een erg vervelende presentator en nogal wat omissies in de feiten. Maar ja, de andere kant is natuurlijk dat je nooit vijfentwintig jaar computergeschiedenis in veertig minuten kan proppen.
Als je meer wilt lezen over Jobs lees dan het boek "The second coming of Steve Jobs", een ongeautoriseerde biografie van Steve Jobs door Alan Deutschman. Het geeft een aardig beeld van de psyche van Jobs, en waarom hij het succes heeft dat hij heeft. Overigens is het boek ook in het Nederlands verschenen; de titel is "De man van Apple". De vertaling is overigens bar slecht dus als je Engels leest kies dan die.
Ik had de indruk dat de uitslag vooraf al vaststond. Waarom? Kijk maar naar het logo van de aflevering:

Gates is veel groter afgebeeld dan Jobs. Dat zegt natuurlijk niet alles want in de uitzending Oprah vs. Madonna kwam de kleiner afgebeelde Madonna als beste uit de bus, maar toch ben ik benieuwd hoe het afloopt met de volgende aflevering. Woods vs. Beckham. Ik gok op de laatste.
Bij het stemmen ging er bij mij eerst iets mis en zag ik dit plaatje. Komt wel overeen met mijn persoonlijke mening:

Na dit hele verhaal kan ik natuurlijk nooit meer volhouden dat mij een competitie als deze niet interesseert of dat de vraag wie 's werelds machtigste computermogol is een futiele vraag is en dat het antwoord er helemaal niet toe doet. Dat doet het natuurlijk wel. Maar net als anderen in dit draadje denk ik dat het om macht en invloed gaat in termen van geld, niet in termen van creativiteit.
Want één van de sterkste uitspraken van de documentaire was toch wel dat Gates bestaat bij de gratie van de visie die Jobs gehad heeft: een computer bouwen voor de Gewone Man. IBM was nooit bij Gates gekomen als zij Apple niet als bedreiging hadden gezien. En als ik zie hoe Windows zich ontwikkelt naast MacOS dan zie je bij Apple de creativiteit en bij Microsoft de marketingstrategie.
Hoe de geschiedenis was gelopen zonder Steve Jobs? Misschien was Gates dan wel in de hardware gestapt en was CEO van een grote autofabrikant geworden. Wellicht had hij zijn bedrijf dan wel Microhard genoemd. Wie weet.
Toivo.