Goed,
Een paar dagen gewerkt met de nieuwe Pages, Keynote & Numbers. Met zowel bestaande (iWork '09) documenten, Microsoft Office (2010/2011) en met volledig nieuwe documenten.
Mijn bevindingen in het kort:
Alle oude documenten uit de vorige iteratie van iWork worden gewoon geopend, op twee oude Templates na die dusdanig veel (complexe) formatting bevatten, dat ze ook onder de oude versie soms moeizaam geopend werden ...
Microsoft Office documenten worden als vanouds middelmatig geopend: eenvoudige documenten probleemloos, documenten met wat 'meer functies' (lees: bibliografie, automatisch gegenereerde inhoudsopgave, etc) gaat nog vrij goed op een uitzondering hier en daar; maar zodra het gaat om complexe opmaak in Microsoft Word, dan zijn de vertaalslagen vaak onlogisch en niet fijn om na te bewerken ...
Voor Excel-documenten geldt min of meer hetzelfde: eenvoudige 'sheets': geen probleem, complexe formules en veel (externe) verwijzingen: lastig en 'sheets' gebruik makend van Visual Basic of andere Microsoft eigen raamwerken: niet te gebruiken.
Aangaande PowerPoint zijn de resultaten (hier) beter; zelfs vrij complexe documenten worden goed geconverteerd. Onder goed versta ik dat behalve dat deze smoelen zoals bedoeld, je ook functioneel wijzigingen kunt aanbrengen zonder alles overhoop te moeten halen (lees: met behoud van oorspronkelijke lay-out EN functie (footer=footer, textbox=textbox, etc).
Gewenning
In een zin: alles zit op een andere plek dan vroeger en daardoor is het zoeken geblazen.
Maar, waar ik me moeilijk in kan vinden is het feit dat mensen roepen dat Apple er functionaliteiten uit heeft gesloopt. Ben eigenlijk weinig tot niets tegengekomen wat ik niet met de nieuwe suite kan wat ik niet voorheen kon.
Wat is dan anders? Wel, waar Apple briljant in geslaagd is, is om heel veel features te verbergen voor de 'casual user'. Maar dat wil niet zeggen dat de functionaliteit er niet zit.
Zo ook qua export mogelijkheden: op RTF na, zit alles er nog steeds in. Alleen moet je een andere weg dan voorheen bewandelen om het oude export scherm te krijgen.
Wel zijn er 'handigheidjes' ingeslopen die eigenlijk voor het dagelijkse gebruik beter werken dan voorheen, maar soms lastig zijn. Bijvoorbeeld de kop- en voetteksten. Ze zijn standaard in drie secties ingedeeld: links, midden en rechts. Eigenlijk prima, want voorheen moest je voor de uitlijning gebruik maken van tabellen; nu gaat dat 'ottomagisch'. Maar ... Voor complexere voetnoten kun je (naar mijn weten) die functie niet uitzetten.
Met een andere aanpak kom ik overigens op precies dezelfde uitkomst, en dat is volgens mij wat telt.
Ja, iWork is 100% anders dan de vorige versie, maar dat mag eigenlijk ook wel. Want, hoe kun je innoveren als je alles bij het oude laat? Je zult nieuwe concepten moeten introduceren, hetgeen betekend dat de kans erg groot is dat je met 'het oude' zult moeten breken.
Of dat erg is? Neuh, niet per definitie. Gelukkig heb je (nog) de keuze om nog even door te werken met je oude versie van iWork. Want, zou je de nieuwe iWork gebruiken voor zakelijke documenten, dan kan dat even tijd kosten 'om er in te komen'. Zoiets zou ik alleen gepland doen ... Als het even niet zo druk is en je tijd over hebt om te oefenen met de nieuwe suite alvorens volledig over te gaan met je 'productie' omgeving.
Mocht je een geboren aanleg hebben voor het je eigen maken van computer-software en interfaces, dan zeg ik: doen. iWork is duidelijk volwassen geworden.
Hoewel het elementen van de Microsoft's aanpak van Office 2013 volgt, doet Apple dat toch op een geheel eigen wijze. En volgens mij niet onaardig. En dat je daarbij voortborduurt op het oude, maar wel iets volledig nieuw presenteert ...
Tijden veranderen. Er is (alweer) een nieuwe generatie volwassen aan het worden die volstrekt anders over 'computing' denkt en toepassingen op een andere manier gebruikt dan ik dat gebruik. Delen is belangrijker dan (geïsoleerd) creëeren. Portabiliteit is belangrijker dan ooit te voren. En opslag (zelf inregelen) is steeds minder belangrijk voor de gewone gebruiker.
Local storage is minder en minder interessant. Niet een ontwikkeling waar IK blij van wordt, maar dan ... ik ben een kind van de jaren zeventig die begonnen was op CP/M computers, unix-systemen en homecomputers als C64, Atari XL & ST, Amiga en ga zo maar door ...
Zoals gezegd: iWork is een goede zet, al is het voor de 'oudjes' wel flink wennen. Maar ach, dat was iOS 7 eigenlijk ook al

.
Voorbeelden van 'de nieuwe wereld' te over: Adobe en Microsoft met een abonnement systeem, het verhuizen van toepassingen naar "the Cloud", enzovoorts ...
Er komt een dag waarbij je (consumenten) notebook verworden is tot een domme terminal, daar het OS & Toepassingen default vanaf het netwerk geladen worden. Alleen prosumer/professional apparatuur zal met een lokaal systeem en toepassingslandschap blijven werken ... Al is ook hier de vraag: voor hoelang.
Welkom in de 21e eeuw ...
Is getekend,
Doctor
