schep075 om 11:42, 22-10-2011
En idd wat niet bewezen is is ook daadwerkelijk niet waar. Dat is namelijk het essentiële verschil tussen wetenschap en geloof.
Maar dat betekent dat de wetenschap met iedere nieuwe ontdekking bewijst dat de wetenschap op zich ook een geloof is, want ze vinden steeds weer dingen uit die volgens de theoriën niet kunnen bestaan!
Dat iets nog niet bewezen is volgens de wetenschappelijke normen, betekent nog niet dat het inderdaad ook niet bewezen kan worden en/of dat het inderdaad onwaar is. Het betekent alleen dat we het nu (nog?) niet kunnen bewijzen. Maar als iets nog niet bewezen is, hechten sommigen daar de betekenis aan van "en dus is het niet waar".
Dat is op zich dus ook een geloof, want je kunt niet weten wat in de toekomst wel en niet bewezen kan worden. Zelfs Einstein had het mis met de lichtsnelheid als maximale mogelijke snelheid, maar tot voor kort geloofde iedereen het.
Bovendien zijn er een heleboel verschijnselen die proefondervindelijk blijken te werken, maar waarvan niemand hoe of waarom. In China opereren ze sommige simpele dingen in de regel onder verdoving met acupunctuur; ik noem maar wat...
Maar ik ben een beetje off topic geloof ik.
Ehm, waar hadden we het ook al weer over?
Oja Stevie Jobs. Hij stond open voor dingen die het rationele verstand ontglippen, maar aan andere delen van ons appelleren, en hij durfde dat dan ook serieus te nemen. Niet voor niets dat hij zijn LSD-ervaringen zo belangrijk noemde.
Alle visionairen weigeren zich te beperken tot het rationele alleen. Ook wetenschappers. Juist wetenschappers. Einstein voorop.