geplaatst door: Ziegler
En even een beleefde suggestie: het lijkt me dat je een eind meer levensduur uit je macjes zou kunnen halen, mocht je daar wat minder kort-van-lont mee zijn.

Ik geef je Macjes nog repectievelijk 2 en 4 jaar ongehinderd gebruik, mocht je ons daarover wat meer meedelen, en bereid zijn tot wat minimaal onderhoud.

Succes, man!

Kunnen we je hier daarbij helpen misschien?

Nou nee. Dat kan je niet. En je mist ook totaal het punt: Macs zouden goedkoper zijn vanwege hun lange levensduur. Ik heb volgens mij nooit opgemerkt dat ze niet lang mee gaan dan wel dat ik graag wil dat ze langer mee gaan. Ik heb er geen moeite mee om na een x-aantal jaren mijn computer te vervangen voor een nieuwe.
Het is overigens grappig dat je jouw knutselvaardigheden op dit vlak aanbiedt om de levensduur van mijn apparatuur te verlengen. Los van het feit dat ik daar helemaal geen behoefte aan heb, zegt het nu juist iets over de economische levensduur van macs: ze is gewoon beperkt net als bij de concurrent.
geplaatst door: anraadts
de iMac die hier nog niet zo lang geleden het veld moest ruimen, was een jaar of 8 oud meen ik. Alleen al het opstarten van een applicatie duurde een eeuwigheid.

Dat was waarschijnlijk op te lossen geweest, mogelijk zelfs zonder de HDD te vervangen door een SSD.

Maar dat lijkt eerder een beslissing van jouzelf, en zegt volgens mij dan ook niet zo heel erg veel over de levensduur van een Mac.
geplaatst door: MacFrankie
@boni
Kabeltjes geven nogal eens problemen. Een SSD vastsolderen voorkomt eventuele kabelproblemen. Voor vastgesoldeerd geheugen geldt ongeveer hetzelfde.

Als een computer open kan, dan maakt men hem ook open, nodig of niet, en bij leken is dat vaak het begin van de problemen.

Maar ik vind dit geen goede ontwikkeling. Ondanks de mogelijke nadelen geef ik toch de voorkeur aan te upgraden onderdelen!
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: Ziegler
Dat was waarschijnlijk op te lossen geweest, mogelijk zelfs zonder de HDD te vervangen door een SSD.

Maar dat lijkt eerder een beslissing van jouzelf, en zegt volgens mij dan ook niet zo heel erg veel over de levensduur van een Mac.

Dat laatste is natuurlijk niet waar. Als ik een investering moet doen om hem aan de praat te houden zegt het nu juist wel iets over de levensduur van het apparaat. Ik had overigens nog niet vermeld dat de iMac kuren had. In andere woorden: hij was stuk. Iets met het beeldscherm. Was vast ook te repareren geweest voor de handige knutselaar.

En over de oplossing: ik heb de iMac na 8 jaar vervangen. Ik was persoonlijk al redelijk tevreden over die 8 jaar. Waarom zou ik daar in vredesnaam met veel kunst en vliegwerk meer van willen maken?
geplaatst door: doctor_apple
PC na 2/3 jaar vervangen ? Ik weet niet welk onderzoek je leest, maar als ik een Dell XPS of Lenovo X-serie van tussen de 1500 euro en de 3000 euro koop dan gaat íe eigenlijk net zo lang mee als de Apple's hier 'in huis'.

Reparatie tot 5 jaar ondersteund? Ehm, ik heb bij zowel Hewlett-Packard als bij Lenovo onderdelen besteld voor 8 jaar oude machines, dus ... Zo bijzonder lijkt me Apple's ondersteuning niet … Alleen koop je die onderdelen niet meer bij het winkeltje "om de hoek".

En dan de kwestie van de software: eens! Bij macOS wordt het nodige geleverd, maar dat is wel redelijk onderhavig aan het moment in tijd en marketing. Voorbeeld: sommige van mijn machines zijn in het verleden zonder Pages of Keynote uitgeleverd en moest ik dat kopen ... Verder is de ondersteuning voor software wisselend. Diverse software pakketten zijn de nek omgedraaid en, spijtig genoeg, had ik die wel gekocht. Dat voelt dan wrang. Eveneens als er opeens geen ondersteuning meer is voor oudere versies (keynote en pages die bestanden van oudere versies niet meer openenden - later is dat weer hersteld, maar op het 'moment supreme' zat ik met een groot probleem (zakelijk)). En zo kan ik even doorgaan.

Microsoft Office is altijd al duur geweest, maar goed - wat is duur: als het zo ongeveer de kern is van kantoorproductiviteit, dan valt het eigenlijk wel mee. Maar goed, Word, Excel en Powerpoint kun je in de online variant gewoon gratis gebruiken en de abonnementsvorm komt uit op ongeveer 10 euro per maand. En met alle respect voor Keynote, Pages en Numbers. Maar MS Office is echt een "league of its own" ...

Dan de updates voor Windows? Wat kan ik hier op zeggen: evenzeer als ik diehard windows gebruikers moet wijzen op misstanden met betrekking tot hun kennis van Apple moet ik dat - klaarblijkelijk - omgekeerd ook doen: Windows 7 is dood. Windows 7 komt uit 2009 en uit de tijd dat we bij Apple draaiden op 10.6 ... We zitten inmiddels op 10.14 en de twee systemen zijn behoorlijk "uit elkaar gegroeid". Inmiddels zitten we al jaren op Windows 10 en zijn verdere updates eigenlijk gratis. Dus ik snap niet waarom elke keer oude koeien uit de sloot gehaald moeten worden?  Een afkeer tegen Windows 10 is net zo zinloos als een afkeer tegen macOS 10.14 …

Evenals de eis voor beveiligingssoftware. Sorry, maar als je de risico's van het hele Mac platform tot in de puntjes zou kennen en anders in ieder geval voor een groot deel, zou je naar de winkel racen voor de nodige mitigerende maatregelen. Waarom Apple niet eerder op grote schaal is aangevallen is mij een raadsel, want er hebben jaren lang grote lekken in het systeem gezeten en momenteel hebben we een ernstiger probleem: op hardware niveau is de Apple (mede dankzij thunderbolt, doch niet alleen daarom) niet het meest veilige platform te noemen. Goed, de T2 implementatie brengt daarmee (gelukkig) de nodige verbetering in; maar dat is pas sinds kort ...

Evenals de eis om backups te maken. Er zijn voorzieningen, ten aanzien van backups die macOS niet heeft. Historisch gezien is veel terug te leiden naar het brakke bestandssysteem HFS(+) dat GODZIJDANK is vervangen door APFS. Herstelpunten maken zoals Windows dat kan, ontbrak op het Mac platform. Een volledige systeembackup maken kan standaard vanaf Windows ZONDER aanvullende software, maar ja ... veel gebruikers kijken niet bepaald verder dan hun primaire icoontjes ...

Met betrekking tot de specificaties ben ik het oneens met je ... Waarom? macOS is niet het toonbeeld van efficiency en sommige keuzes van Apple beginnen anno 2019 toch "een beetje pijn te doen". Voorbeeld: hoe brak je de implementatie in Windows niet mag vinden, het OS is redelijk portable en draait op zowel tablets, 2:1 als op volwaardige desktops, daarnaast draait het tevens op 32bits systemen (nog steeds), 64 bit systemen (voorkeur) en ARM systemen. Is Windows 10 inmiddels geïnstalleerd op 800'000'000 desktops, ter vergelijking: het HELE APPLE ECOSYSTEEM staat op 1,3 miljard apparaten. Windows staat op ruim 85% van alle Desktop en Notebooks in de WERELD. iOS staat op minder dan 25% van de smartphones en tablets. bijna 70% hoort toe aan Android en de rest aan exoten of archaische systemen ...

Kijken we naar performantie op ARM/Apple iOS en eigen A-chips, dan kan ik er zeker mee inkomen, maar op het desktop gebied in zijn geheel niet. Apple notebooks en desktops scoren goed, maar niet briljant. Niet in batterijduur, niet in performantie, niet in specificaties of aansluitpunten. Sorry, maar er zijn ultrabooks met meer aansluitingen dan een Apple, met een veel betere keytravel en toetsenbord die ook nog eens een kop koffie over zich heen overleven ...

Nee, ik geef mijn stem aan macOS: dat blijf ik een prachtig OS vinden. Wel met de kanttekening dat het "minder is geworden" afgelopen jaren omdat Apple allerlei bloatware eraan toe moest voegen, zoals ondersteuning voor allerlei services (continuity, bijvoorbeeld) en de unix-laag behoorlijk heeft verziekt ... Maar goed, de kern is er nog en ik hoop dat die nog een tijd temidden van ons blijft.

Maar Mac niet duurder dan PC?

Dell XPS 13 - Core i7 - 8e Gen. - 16GB RAM 2133 mHz- 512 GB PCIe NVMe SSD - 3 Jaar ONSITE GARANTIE : 2120 euro
Apple Macbook 13 - Core i7 - 7e Gen. - 16 GB RAM 2133 mHz - 512 GB SSD - Apple Care 3 Jaar ONSITE: 2536 euro
Lenovo X280 13 - Core i8 - 8e Gen. - 16 GB RAM 2400 mHz = 512 GB PCIe NVMe SSD - 3 Jaar ONSITE GARANTIE - 2050 euro

Dan heb ik het verder niet over het feit dat de Lenovo en Dell meer aansluitingen hebben op de machines ... Zowel bij de Dell als de Lenovo kun je voor 150 euro extra je notebook voorzien van een LTE kaart aanboord ... En dan nog is de machine goedkoper dan de MacBook ...

Maar helemaal wrang is het dat je bij Lenovo en Dell gewoon het geheugen kunt uitbreiden en in de meeste modellen de SSD kunt upgraden (niet allemaal overigens) ... Kom je vervolgens aan smurfen met een MacBook Air 2014 Core i5 of Core i7 met vast gesoldeerd 4GB RAM ... Erg “milieuvriendelijk” en inderdaad al die storingen op PC’s ten gevolge van verwisselbaar geheugen of HDD/SSD’s … D-r-a-m-a-t-i-s-c-h … Nu is het geen dubbelblind, wetenschappelijk onderzoek, maar ik heb hier in totaal op toch echt heel veel machines twee keer een probleem gehad met een zogeheten “Dead On Arrival” HDD en werkgeheugen. Maar verder eigenlijk niet. En de lol om een oude machine nieuw geheugen bij te prikken is groot kan ik je verzekeren. Alles werkt gewoon een stuk beter met 8 of zelfs 16GB tov 4GB. En natuurlijk kan je een vroege generatie Core i7 niet vergelijken met een processor uit de 7e of 8e generatie, maar laten we niet overdrijven: volledig afgeschreven zijn die processors ook (nog) niet. Mogelijk zit zo’n oude i7 op het niveau van een courante M3/i3. Nou en? Nog steeds bruikbaar dus …

… en daarmee vind ik – behalve het de economische balans – vooral de balans voor onze aard[b/h]ol redelijk negatief uitpakken met Apple’s aanpak.

Ik geloof nog steeds in Apple, maar hoe langer men bij Apple wacht om zich te herpakken, hoe harder de “correctie naar beneden” zal zijn. Daarnaast richt Apple zich nogal op markten die van oudsher niet erg vatbaar zijn voor Apple’s invloeden, te denken valt aan India, China en andere delen van Azië. Is dat slecht? Niet perse, focus is daarbij van belang. Momenteel zwabbert men nogal binnen Apple.

Dus terugkomend op je stelling met 4-redenen dat een mac helemaal niet duurder is dan een PC onderschrijf ik niet. Geld zal niet voor iedereen een probleem zijn, maar voor mijn werk woon ik reeds enige tijd wisselend in verschillende EU landen en dat zijn meestal landen waar men netto minder te besteden heeft dan in Nederland, Zwitserland, Luxenburg of Noorwegen en dat vertaald zich direct in het soort telefoon dat de mensen gebruiken, wat ze duur vinden om uit te geven aan computers en wat niet … En dat vertaald zich direct weer in (lokale) toepassingen … En zeker in opkomende economieën zijn er nogal wat diensten te vinden op het mobiele platformen: immers, goedkoop, makkelijk te implementeren …  Een soortgelijk beeld zie ik in het gebruik van PC’s en software.

Kortom, werk aan de winkel voor Apple. Ik voorzie risico’s met een eventuele overstap op ARM processors in de toekomst, maar ook kansen. Ben erg benieuwd naar komend jaar  :cool:
geplaatst door: Robert
Korte anekdote die volgens mij prima bij dit onderwerp past: een aantal jaren geleden heb ik de kapper van een klant geholpen met de overstap van Windows computers naar Macs. De aanleiding was dat hij bij een knipbeurt tegen haar zei dat hij die dag wat eerder weg moest om een laptop te halen, waarop zij hem vroeg of het klopte dat zij zich herinnerde dat hij dat niet zo lang geleden ook gedaan had.

Dat beaamde hij, hij haalde minstens één keer per jaar een andere laptop, want tegen die tijd was de voorganger niet meer vooruit te branden.

Sinds de overstap naar een Mac heeft hij nooit meer achterom gekeken, en inmiddels heeft hij naast zijn MacBook ook een iPad en een iPhone. Heeft hem bij inmiddels vele duizenden euro's gescheeld, ook omdat hij eventuele vragen en probleempjes nu allemaal zelf kan oplossen.
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: puk1980
De titel van het artikel is (wat mij betreft) niet het antwoord op de achterliggende vraag. De achterliggende vraag is: “Waarom zou ik een Mac kiezen in plaats van een Windows PC?” Als antwoord daarop geven dat een Mac goedkoper zou zijn, zoals in dit artikel gebeurt, is (mijns inziens) niet het juiste antwoord.

Mensen die mij in de loop der jaren de (achterliggende) vraag gesteld hebben, en vooral gefocusseerd waren op de hoge prijs van Apple spullen, heb ik geantwoord dat hét onderscheidende verschil is het Apple ecosysteem, macOS en hoe dat samen werkt met andere gear die je van Apple hebt.

Apple legt het zelf uit op de website: https://www.apple.com/nl/macos/what-is/

- handig in gebruik, eenvoud
- continuiteit, alle (Apple) apparaten werken samen
- privacy en beveiliging (was voor mij destijds de reden om over te stappen)
- compatibiliteit (hier lokt Apple potentiele overstappers, “ook Windows werkt op de Mac”)
- ingebouwde apps (vroeger bekend onder iLife en iWork)
- iCloud (nog niet zo populair onder MFs maar wel waar ‘alles’ uiteindelijk naartoe gaat)

In de loop der jaren is Microsoft trouwens ook niet stil blijven zitten, en zijn de verschillen die er 15 jaar geleden op bovengenoemde gebieden waren, ondertussen flink gereduceerd. Maar ik blijf voorlopig nog even bij Apple. :wink:



geplaatst door: boni
@boni
Kabeltjes geven nogal eens problemen. Een SSD vastsolderen voorkomt eventuele kabelproblemen. Voor vastgesoldeerd geheugen geldt ongeveer hetzelfde.

Als een computer open kan, dan maakt men hem ook open, nodig of niet, en bij leken is dat vaak het begin van de problemen.

Merci, zo had ik het nog niet bekeken. Bij de huidige dunner dan dun laptops van Apple kunnen ze inderdaad maar beter verhinderen dat SSD en geheugen zelf vervangen worden en dus vast solderen. Zo is er geen enkele reden meer voor de leek om hem open te maken.

Sorry, maar er zijn ultrabooks met meer aansluitingen dan een Apple, met een veel betere keytravel en toetsenbord die ook nog eens een kop koffie over zich heen overleven ...
:thumbs-up:
En die mogen nog wel zelf opengemaakt worden zonder of weinig risico op kabelproblemen.

ps: een maandje geleden was ik in Dubai en wandelde is binnen in de Apple Store. Wat me opviel was dat er geen belangstelling voor Apple's laptop's was. Niemand rond de tafels waar ze opstonden, wel rond de iPhone's. Zie foto:

Apple Store Dubai.jpg 4 redenen waarom een Mac helemaal niet duurder is dan een PC


MacBook Air M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - Mac mini M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - MacBook Pro 16-inch M1 PRO-chip / 16 GB geh. / 2TB SSD. Mijn Mac en Synology NAS setup.
geplaatst door: MacFrankie
@boni
Ook al heeft vastsolderen kleine voordelen, toch pleit ik voor makkelijk vervangbaar! Die opmerking had je net niet meegenomen in je quote...
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: boni
@boni
Ook al heeft vastsolderen kleine voordelen,

klein voordeel in een ultra kleine ruimte heeft een groot voordeel zullen we maar zeggen. En misschien is het vast solderen van de SSD in de MacBook Pro en Mac mini nodig voor de T2 implementatie.
In toekomstige iMac's mogen we dus ook vast gesoldeerde SSD's verwachten.

... toch pleit ik voor makkelijk vervangbaar! Die opmerking had je net niet meegenomen in je quote...

Weet ik, ik probeer vaak zo beknopt mogelijk te citeren.
Ik pleit ook voor makkelijk vervangbaar, daarom o.a. beveel ik geen Mac laptops meer aan in mijn kennissenkring, al heb ik er ook twee in die kring met dezelfde ervaringen zoals Robert beschrijft.
Zie...
...Sinds de overstap naar een Mac heeft hij nooit meer achterom gekeken, en inmiddels heeft hij naast zijn MacBook ook een iPad en een iPhone.
MacBook Air M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - Mac mini M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - MacBook Pro 16-inch M1 PRO-chip / 16 GB geh. / 2TB SSD. Mijn Mac en Synology NAS setup.
geplaatst door: HEXDIY
Nou nee. Dat kan je niet. En je mist ook totaal het punt: Macs zouden goedkoper zijn vanwege hun lange levensduur. Ik heb volgens mij nooit opgemerkt dat ze niet lang mee gaan dan wel dat ik graag wil dat ze langer mee gaan. Ik heb er geen moeite mee om na een x-aantal jaren mijn computer te vervangen voor een nieuwe.

Wat is dit, een contradictio in terminis?

Het is overigens grappig dat je jouw knutselvaardigheden op dit vlak aanbiedt om de levensduur van mijn apparatuur te verlengen. Los van het feit dat ik daar helemaal geen behoefte aan heb, zegt het nu juist iets over de economische levensduur van macs: ze is gewoon beperkt net als bij de concurrent.

@ Ziegler: ik denk niet dat ik hier totaal het punt mis.

Citaat
Ik heb een 6 jaar oude mini en die is niet voor uit te branden. Met HD.

Ik denk evenmin dat bij je 6 jaar oude "niet voort te branden" Mac Mini "knutselvaardigheden" aan de orde zijn,
wellicht eerder gewoon software analyse en -onderhoud.

Welke Mini heb je? Deze soms:

https://everymac.com/systems/apple/mac_mini/specs/mac-mini-core-i5-2.5-late-2012-specs.html

Met andere woorden: ik weiger gewoon te geloven dat de hardware van je Mac Mini end-of-life is, in de huidige as-is staat, dus zonodig met een gewone HDD, en pakweg 4GB RAM.

Post je problemen daarmee eens hier op MacFreak, ik maak me sterk dat onze community jouw Macje nieuw leven kan inblazen.

Laat dat een challenge wezen, mochten we daarin slagen vraag ik enkel dat je nu eindelijk eens zou toegeven dat- ondanks alle klachten, en gekende hardware fouten- Macjes eigenlijk toch wel best lang meegaan.
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

Macjes gaan inderdaad best lang mee. Toch gaf de videokaart van mijn beide vorige iMacs de geest. De een na 2,5 jaar (iMac2010) en de ander na nog net geen 5 jaar (iMac2012). Daarvóór was het een MacBook die na 4 jaar trouwe dienst een probleem kreeg met het powerboard en een andere MacBook waarbij het logic er na zo'n 6 jaar geen zin meer in had. Verder is uit de Titanium (uit 2002!) het licht zowat helemaal verdwenen en heb ik ook nog een 7500 staan met een defecte processor. Gelukkig is de CD/DVD speler uit de Macs verdwenen want geen enkele heeft het hier veel langer dan een jaar volgehouden. Een reparatie onder garantie zorgde trouwens enkele maanden later voor een defect backlight kabeltje.

Toch kan een Macje best lang mee. Voorwaarde is wel dat je niet je systeem of apps te hoog upgraded; ook al draait het wel, je Mac voelt telkens weer wat minder soepel aan. Wanneer ik zo af en toe uit pure nostalgie een machientje met 10.6.8 opstart verbaas ik mij over de snelheid en de soepelheid van Photoshop die nog uit een oude 5400 toeren HDD kan worden geperst.

Direct moet ik wel bedenken dat het dan om Photoshop CS2 gaat, maar daar had ik destijds genoeg aan. Ook de andere apps draaien er flitsend op. Het betreft dan wel versies uit het jaar nul. En daar zit hem de kneep. De Safari van 10.6.8 draait nog prima al kun je er bijna geen enkele site meer mee openen vanwege beveiligingsproblemen. Ook FileMaker Pro versie 4.01 werkt op dat systeem als een tierelier. Alleen heb je er niks meer aan omdat je tegenwoordig technieken gebruikt die alleen in hogere versies beschikbaar zijn, maar die draaien niet onder 10.6.8.

Kortom, ook al heb je er niks meer aan toch doet je Macje het over een paar jaar (misschien) nog wel. Nee, dan de PC, daar mag de hardware dan minder lang van meegaan, voor de software geldt het omgekeerde; ook onder Windows 10 draait een runtime van FileMaker Pro 4.01 nog zonder grote problemen!
geplaatst door: puk1980
Nee, dan de PC, daar mag de hardware dan minder lang van meegaan, voor de software geldt het omgekeerde; ook onder Windows 10 draait een runtime van FileMaker Pro 4.01 nog zonder grote problemen!

Microsoft heeft inderdaad altijd zijn uiterste best gedaan om nieuwere Windows versies backward-compatible te houden, zodat oudere programma’s nog jaren blijven draaien. Die moeite doet Apple niet. Dat is een nadeel van macOS ten opzichte van Windows.
geplaatst door: HEXDIY
Grappig, onder Mac OS bestaat ook nog steeds de (option)boot mogelijkheid om onder een andere /oudere versie van mac OSX te starten.

Mijn favoriete OSX versies zijn OSX Tiger 10.4, en Snow Leopard 10.6.8 (tot voor kort hier in gebruik).

Het zal wellicht niet lang meer duren, maar ook voor verouderde hardware heb ik een oplossing gevonden:
Gatekeeper op "Anywhere" zetten (hier standaard ingesteld), enne, ja hoor: System Integrity Protection afzetten.

Als het gaat om oudere randapparatuur (die vele malen de marktprijs van mijn Macje waard is) aan de praat te houden ben ik daar ook niet te beroerd voor.

Zolang je weet wat je doet... (ik ben geen pyromaan, maar je kan ook op andere manieren met vuur spelen).
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
geplaatst door: Mac OS X
@hexdiy ik hier nog 2 ibook's G4 staan met OSX Tiger 10.4 op
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 14 128GB 2022 en MacBook Pro 16inch 2021. Old Apple computers never die
geplaatst door: Ziegler
Laat dat een challenge wezen, mochten we daarin slagen vraag ik enkel dat je nu eindelijk eens zou toegeven dat- ondanks alle klachten, en gekende hardware fouten- Macjes eigenlijk toch wel best lang meegaan.

Volgens mij heb ik helemaal niet beweerd dat een mac niet lang mee gaat. Sterker: ik kom met een voorbeeld waar ik 8 jaar heb gedaan met een iMac. Het enige dat ik beweer is dat je aan een dergelijke iMac geen hoge eisen moet stellen in het gebruik en dat een pc met vergelijkbare hardware ook prima 10 jaar mee kan.
Het probleem van de discussie is dat jij reageert op opmerkingen die ik niet maak.
De titel van het draadje wil ons doen geloven dat een iMac eigenlijk niet duur is, want je kan er 10 jaar mee doen. Als je bereid bent om 10 jaar te doen met een pc is elke pc redelijk goedkoop.

En over mijn fijne mini: die gebruik ik als mediaspeler, dus hoe lang het opstarten e.d. duurt zal me een zorg zijn, maar ik zou er niet op willen werken. Het is een traag apparaat dat bij lange na nog geen 10 jaar oud is.
geplaatst door: Appelflap
Het gedeelte over ‘naadloze samenwerking’’ en gebruiksvriendelijkheid is ook niet altijd waar. Wanneer ik bv. een foto vanaf mijn iPad met dropbox of email wil versturen, moet ik altijd maar hopen dat het werkt. Soms lukt dat maar soms ook niet.

In ieder geval, mijn Hu-waa-wei phone (of hoe je die naam ook moet uitspreken) werkt beter samen met mijn Mac dan mijn iPad met Mac. Eigenlijk wel grappig ;)

Ik merk ook dat het hier voortdurend Mac OS vs Windows is. Alsof er niets anders bestaat.
Ik werk momenteel met 3 OS’sen: Mac, Windows en Linux en zie mijn workflow steeds meer verschuiven naar Linux. Ze zijn van ver gekomen, maar ondertussen erg gebruiksvriendelijk. Verder kan je Linux helemaal aanpassen zodat het er uitziet als een Mac :)

@Hexdiy :
Inderdaad mijn voorkeur ging ook naar 10.4 tot 10.6 als beste Mac OS.
geplaatst door: MacFrankie
Waarom zou je foto's mailen als je iCloud, DropBox, OneDrive en Google Drive hebt?

Op de desktop het je vooral Windows, daarna macOS, dan een hele tijd niks, en dan Linux (of andere Unix afgeleiden). Het ius dus grotendeels macOS vs Windows.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: Appelflap
Waarom zou je foto's mailen als je iCloud, DropBox, OneDrive en Google Drive hebt?
Mailen - omdat ik geen voorstander ben van al deze cloud services.
Dropbox gebruik ik af en toe wel, maar dan vooral tussen de Mac en Linux en mijn HuuWaaWei phone. Dropbox op mijn iPad werkt niet goed.
Voor grotere bestanden gebruik ik soms ook usb sticks. Dat is handig en werkt snel. Op dat moment besef ik ook wel steeds hoe storend het is om nauwelijks aansluitingen te hebben op een Mac.
Op de desktop het je vooral Windows, daarna macOS, dan een hele tijd niks, en dan Linux.
Wat bedoel je met "een hele tijd niks'?
geplaatst door: Ziegler
Windows 95%           MacOS 4,5%                                                    Linux 0,5%


Zoiets?
geplaatst door: MacFrankie
Jij snapt mij, Ziegler! Nu Appelflap nog...
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!