https://www.macfreak.nl/modules/news/images/EnergySaver-icoon.jpg
8 Tips om je MacBook cool te houden tijdens warm weer
De zomer is in volle gang. De warmte houdt aan en de zon doet goed haar werk. Lekker als je vakantie hebt, maar als je productief moet zijn een hele uitdaging. Ook je MacBook kan last hebben van de warmte. Zeker als de temperatuur boven de 30 graden uitkomt.

Devices van Apple zijn over het algemeen gemaakt om goed te functioneren tussen de 10°C en 35°C. Hierboven zullen ze niet zomaar kapot gaan, maar de prestaties gaan wel naar beneden. Dat betekent echter niet dat je de Mac boven deze temperaturen niet meer kunt gebruiken, maar wel dat je hem een handje kunt helpen. Deze week geef ik 8 tips om je MacBook (Air/Pro) cool te houden tijdens warm weer.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/07/MacBook-Hitte.png
8 Tips om je MacBook cool te houden tijdens warm weer


1. Vermijd zachte oppervlakten

Door je MacBook op een zachte ondergrond, zoals een bed, bank of benen, te plaatsen kan hij moeilijker hitte kwijt. Er is ook een kans dat je hiermee de ventilatiekanalen blokkeert. Gebruik je MacBook dus op een harde ondergrond zoals hout, metaal of glas.

2. Blijf zoveel mogelijk uit de zon

Het klinkt erg logisch maar als je MacBook in de zon staat belast je de ventilatoren onnodig veel. Zelfs een klein zonnetje kan de ventilatoren al overuren laten draaien. Zet de Mac dus altijd in de schaduw.

3. Gebruik je MacBook niet als hij dichtgeklapt is

Als je een extern display aan de Mac gekoppeld hebt is het mogelijk de MacBook te gebruiken terwijl deze is dichtgeklapt. Het gebruik van een extern scherm vraagt meer van de grafische kaart en zorgt hierdoor voor de productie van extra warmte. Aangezien bij veel MacBook modellen de ventilatie via de binnenkant de warme afvoert is het beter om hem met warm weer niet dicht te gebruiken. Zet de Mac dus opengeklapt naast je display of gebruik de extra display helemaal niet.

4. Maak gebruik van een laptop stand

Om te zorgen dat er voldoende ruimte om de MacBook heen is zodat hij zijn warmte kwijt kan, kun je gebruik maken van een laptop stand. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld de mStand van Rain Design of (nog beter) de HiRise van Twelve South. Er zijn zelfs standaarden te vinden met ingebouwde ventilatoren. Al sluiten deze qua design niet echt aan bij je mooie MacBook Pro of Air.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/07/219654.jpeg
8 Tips om je MacBook cool te houden tijdens warm weer

5. Verhoog de achterkant

Geen laptop stand in huis? Verhoog dan de achterkant door er bijvoorbeeld een boek onder te plaatsen. Minder effectief dan een speciale standaard, maar het kan zeker helpen als het erg warm is.

6. Gebruik een ventilator

Als je in een ruimte zit zonder Air Conditioning en de temperaturen stijgen kan een huis-tuin-en-keuken ventilator je uit de brand helpen. Door deze op de Mac te richten help je de Mac om overtollige warmte kwijt te raken. Zeker bij zeer hoge temperaturen boven de 35°C kan het een uitkomst zijn.

7. Vermijd zware applicaties zoals Google Chrome

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2018/07/Schermafbeelding-2018-07-24-om-18.11.45.png
8 Tips om je MacBook cool te houden tijdens warm weer


Apple geeft aan dat “constant draaiende applicaties de processor zwaar kunnen belasten en hiermee de temperatuur van de Mac kunnen beïnvloeden”. Als Google Chrome gebruikt wordt is dit vaak één van de meeste intensieve processen. Om te zien welk proces dit bij jou is open je Activiteitenweergave (in Programma’s > Hulpprogramma’s) en klik je op het tabblad “CPU”. Staat Google Chrome bovenaan? Overweeg dan Safari te gebruiken.

8. Probeer minder tegelijk te doen

Sowieso moet je zelf minder (tegelijk) doen als het warm is, maar ik bedoel in dit geval op je Mac. Speel muziek bijvoorbeeld af op je telefoon terwijl je aan het werk bent of zet in plaats daarvan de radio aan. Sluit applicaties af als je ze niet meer nodig hebt en probeer het gebruik van meerdere applicaties tegelijk zoveel mogelijk te beperken.

 
Nog 3 bonus tips voor de iPhone gebruiker:

  • Laat je iPhone niet in de auto liggen als het warm is.
  • Leg het apparaat niet voor langere tijd in de zon.
  • Vermijd het gebruik van intensieve apps zoals spelletjes, augmented-reality apps en navigatie en liefst niet tegelijkertijd aan de oplader.Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie).
geplaatst door: Claire Passion Support
antw: 8 Tips om je MacBook cool te houden tijdens warm weer
reactie #1 geplaatst: 28 juli 2018 - 23:01
Dankjewel voor alweer je zoveelste nuttige artikel, Claire!
Enkele opmerkingen:

- Mijn huisje is goed geïsoleerd, maar de temperatuurmeting van Disk Drill meldt me tijdens deze hondsdagen toch een stijging van de temperatuur van de HDD van ± 38° naar 42° Celsius.
Bij normaal gebruik.

- Ik heb een ouwe Hama laptop stand met 2x 5V ventilators erin, gevoed via USB A.
Deze zijn echter zo luidruchtig dat ik ze liever niet gebruik.

Daarom denk ik aan een ontwerp waarin de ventilatoren worden vervangen door Peltier diodes (de drijvende kracht achter o.a. je camping koelbox/ ijskast).

Dat is echter niet zo milieuvriendelijk, want verbruikt ± 48W, en heeft dus bovendien behoefte aan een zware externe 12V/4A voeding.

Bovedndien ook nog een dikke, zware aluminium koelvin, die ook warmte moet dissiperen aan de onderkant.

Enkel goed voor extreme noodgevallen, dus.

- Ik ben- spijt me om te zeggen- een verwoed cigarillo roker.
Daarmee echter is mijn gratis "boerenmethode" om mijn Apple laptops koel te houden: zet ze op een stapeltje metalen cigarillo doosjes ( 4 à 5 doosjes, 2 à 3 hoog)!

2 blikken koekendozen helpen wellicht evenveel.
Wat mijn Disk Drill meting betreft: slechts 1° Celsius verschil.
Zet dat alvast toch maar in de Wrekkenkrant :-)

- Géén "Clamshell Closed" modus gebruiken is zeker een goeie tip!

-
Citaat
Vermijd zware applicaties zoals Google Chrome

Blij het eens van een pro te horen.
Men lacht me hier vaak uit wanneer ik beweer dat Google Chrome een ware "resource hog" is.
Natuurlijk is dat niet zo 1-2-3 te merken in Activiteitenweergave omdat Chrome zijn processen/ geheugenbeheer splitst, itt. Safari en Firefox.

Let daar vooral op meervoudige " Google Chrome Helpers". Vele kleintjes worden enorm!

Tot zover mijn 2 €cents.
geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it!
antw: 8 Tips om je MacBook cool te houden tijdens warm weer
reactie #2 geplaatst: 28 juli 2018 - 23:32
Het lijken open deuren, maar het zijn goede tips!
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: 8 Tips om je MacBook cool te houden tijdens warm weer
reactie #3 geplaatst: 29 juli 2018 - 00:46
goed om te weten want ik ga een van Dees een MBP halen.  :smile:
geplaatst door: Mac OS X
mvg Mac OS X mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) 1x iPod 1x iMac 27 5K (2017) 1x Apple SuperDrive
@JensBamps Twitter
antw: 8 Tips om je MacBook cool te houden tijdens warm weer
reactie #4 geplaatst: 29 juli 2018 - 09:37
Citaat
Vermijd het gebruik van intensieve apps zoals spelletjes, augmented-reality apps en navigatie en liefst niet tegelijkertijd aan de oplader.

Een aanvulling op deze bonus iPhone tip: juist tijdens de zomer gebruiken veel van ons waarschijnlijk hun iPhone om te navigeren, en dat zonder tegelijkertijd aan de oplader zorgt ervoor dat die erg snel leeg zal zijn (en je waarschijnlijk je bestemming niet zal halen).

Een betere oplossing in dat geval is ervoor zorgen dat je iPhone beschermd is tegen de zon, bijvoorbeeld door een 'afdakje' van karton.
geplaatst door: anraadts
antw: 8 Tips om je MacBook cool te houden tijdens warm weer
reactie #5 geplaatst: 29 juli 2018 - 15:57
Ik zou juist gebruikers van oudere MacBooks aan willen raden om hun MacBook eens te onderhouden. De onderkant losmaken en daarna het stof er uit halen + nieuwe koelpasta doet wonderen. Mijn MacBook ondergaat dit ritueel iedere 3 jaar. Komende week staat die weer op de planning, voor de 3e keer dat ik 'm heb. Ding wordt weer veel stiller dan dat die voor deze "operatie" was, wat je merkt in het lawaai van de ventilatoren.

Dus beste mensen: onderhoud je spullen!

(en tegen een kleine vergoeding wil ik dat best voor je uitvoeren...)
geplaatst door: Sypie