geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone11-waaier-icoon.jpg
Wat is Ultra Wideband, en wat betekent het voor mij?
Met de introductie van de iPhone 11 modellen vorig jaar introduceerde Apple de eerste devices met Ultra Wideband. Het enige wat Apple daar zelf vermelde was dat AirDrop daarmee wat beter de richting van devices kon bepalen. Leuk, maar nauwelijks een reden om zo’n chip in te bouwen.

Inmiddels is allang duidelijk dat deze chip werd ingebouwd voor de toekomst, in eerste instantie Apple’s AirTags, die vanavond waarschijnlijk worden aangekondigd. Ultra Wideband (UWB) is een draadloos communicatie protocol, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Wi-Fi en Bluetooth. Bij UWB gebeurt dat over een brede frequentie (boven de 500 MHz). Dat doet het zonder veel stroom te gebruiken, maar het werkt dan ook alleen maar over een kleine afstand. Bluetooth reikt al wat verder, Wi-Fi heeft het meeste bereik van deze drie.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.FindMy-itemsTab-iOS13.jpg
Wat is Ultra Wideband, en wat betekent het voor mij?


Wat UWB mist aan bereik ten opzichte van de andere twee maakt het goed door erg accuraat om te kunnen gaan met posities. Waar Wi-Fi en Bluetooth alleen maar een redelijk vage indicatie kunnen geven door een schatting is het met UWB mogelijk om veel preciezer de locatie van een device te bepalen.

Hoe goed UWB door Apple is geïmplementeerd is nog niet bekend, andere fabrikanten die deze technologie al wel gebruiken zijn daar opener over. Een voorbeeld daarvan is dit artikel van Insoft die zeggen dat de afwijking onder de 30 centimeter ligt, in de praktijk worden devices opgepikt met een accuratesse tussen de 10 en 30 centimeter.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AirTagSetup.jpg
Wat is Ultra Wideband, en wat betekent het voor mij?


Trackers die nu op de markt zijn, zoals het populaire Tile gebruiken Bluetooth, als je eenmaal in de buurt bent kan je Tile opsporen door die een geluid te laten maken. Met Apple’s AirTags zal dat waarschijnlijk helemaal niet meer nodig zijn, omdat die veel preciezer te lokaliseren zijn.

De toekomst van UWB?

Dit is waar we op dit moment staan, maar het is goed mogelijk dat UWB in de toekomst veel meer gebruikt zal worden. Denk bijvoorbeeld aan een smart home dat precies weet waar jij je daarin bevindt, en de situatie veel beter op jou aan kan passen.

Als je meer over alle mogelijk scenario’s wilt lezen dan kan dat in dit artikel van Jason Snell en Dan Moren voor Six Colors.



 #UltraWideband #AirTags
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
antw: Wat is Ultra Wideband, en wat betekent het voor mij?
15 september 2020 - 18:05    reactie #1
geplaatst door: doctor_apple
Ben niet zo bekend met "Ultra Wide Band", ga me maar eens wat meer in verdiepen. Men gebruikt dus een relatief lagere frequentie (500mHz vs 2400mHz). Vraag me af waarin het verschil zit met Bluetooth 5.1 qua locatie bepaling. Heb zelf vorig jaar veel onderzoek moeten doen voor een klant naar Bluetooth 5.0 en 5.1 en ben veel verassende zaken tegengekomen, waaronder de schaalbaarheid in toepassingen.

Snelheden kunnen geschaald worden bijvoorbeeld van 125kbps tot 2mbps. Ook is met Bluetooth 5.1 het uitpeilen van apparaten, dongels of tokens mogelijk. Meest verassend was eigenlijk het bereik. In verschillende onderzoeken bleek dat dit onder goede omstandigheden tot wel boven de 200m kon uitkomen. Wat echt verassend was, was de nauwkeurigheid, die zat tussen de 1 en de 2 cm.

Voor zover relevant, het betrof een nieuwe casus alwaar in een grote fabriekshal een volledig aansluiting bewerkstelligd moest worden van elk denkbaar proces, elk denkbaar productiemiddel met elk denkbare plek in de fabriekshal met de centrale systemen (waaronder bijvoorbeeld SAP).

Ik ben dus erg benieuwd hoe UWB past binnen het domein van deze standaard, is dit meer complementair bedoeld, of ... is dit ter vervanging en zoals eerder aangegeven, wat is het voordeel van het gebruik van UWB boven Bluetooth 5.1? Wie weet zijn er toepassingsgebieden in mijn werkveld. Of juist weer niet ... Ga maar eens op zoek naar wat meer info.