geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/YouTubeLogo.png
Picture in Picture op iPhone alleen met YouTube Premium
Picture in Picture werkte in de beta-versies van iOS 14 al op meerdere plekken, onder andere in de YouTube-app. Maar als je dit sinds het uitkomen van de finale versie hebt geprobeerd dan weet je inmiddels dat het niet meer werkt, het lijkt er op dat YouTube zelf code heeft aangepast.

Dat is waarschijnlijk gebeurd om het Premium abonnement van YouTube aantrekkelijker te maken, want daarmee werkt het wel. Heb je een iPad dan is er trouwens wel een manier, door daarop YouTube-video’s in Safari af te spelen kan het wel, de vraag lijkt of YouTube dat ook nog in de eigen code tegen zal gaan. Maar op een iPhone werkt die oplossing jammer genoeg niet. Of eigenlijk wel, maar dan steeds maar heel even, waarna de video weer ‘terugspringt’. Het werkt trouwens wel in andere apps, zoals bijvoorbeeld FaceTime.


Juist in apps als FaceTime is dat trouwens erg handig, zo kan je tijdens een videogesprek bijvoorbeeld in een andere app iets opzoeken, terwijl je degene waarmee je in gesprek bent toch steeds kan blijven zien.

Wat YouTube betreft, het is al lang duidelijk dat de relatie tussen dat bedrijf en Apple moeizaam is. Dat is bijvoorbeeld ook te zien bij Apple’s keuze voor H.265 codec, ondersteuning daarvoor is bijvoorbeeld in Apple’s eigen T2 chip is ingebouwd. YouTube gebruikt VP9, en houdt daaraan vast. De kans dat YouTube de gebruikers van iDevices het leven prettiger zal gaan maken lijkt dan ook erg klein.


Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
antw: Picture in Picture op iPhone alleen met YouTube Premium
20 september 2020 - 15:48    reactie #1
geplaatst door: doctor_apple
Helaas bestaat deze ongein ook op Google's eigen Android platform. Heb je Youtube Premium dan heb je Picture-in-Picture. Daarnaast is er momenteel een grote strijd gaande inzake online en virtuele TV providers. Pluto, Peacock, Hulu, Youtube met nog vele anderen bieden de mogelijkheid om (legaal) TV zenders te kijken via verschillende apparaten, daarmee ben je niet (meer) gebonden aan TV. Dus niet via DVB-S2/T2/C2, maar via IPTV.

Ook in andere Europese landen begint dit steeds gangbaarder te worden. In Nederland zelf hebben we natuurlijk NLZiet en mogelijkheden voor abonnement houders van bestaande kabel of internet providers waarbij je "als service" de zenders op je telefoon of computer kunt bekijken.

Hier gaat het echt als VERVANGER van je gewone TV provider.

Daarnaast biedt YouTube Premium nog wat voordelen (advertentievrij kijken, etc).

Op Android moet je dus voor die ongein betalen, net als op iOS. dat is nu dus gelijkgetrokken.

Inzake VP9 vs H265 ... H265 vind ikzelf iets beter dan VP9. Maar de kwaliteit is van beide prima, waar het verschil in zit is de hoeveelheid benodigde processor(reken)kracht om de beelden te encoderen en te decoderen.

H265 is daarbij de grote winnaar. Al moet gezegd dat vele Intel en AMD processors volgens mij ondersteuning hebben in de hardware voor het decoderen van VP8 en VP9, naast H264 en H265.

VP8 en VP9 zijn open source, gratis, dus licentietechnisch niet echt moeilijk om in een Apple A14(x) of Apple A15(x) op te nemen. Hier speelt meer bedrijfspolitiek een rol van beide partijen.

Overigens wordt VP9 ook door Netflix gebruikt. Zoals gezegd, ik ben meer een voorstander van H265, maar heb geen onoverkomenlijke bezwaren tegen VP9. Het werkt, van Linux, Android tot en met Microsoft Windows (native support mogelijk) en zou dus ook op macOS en iOS kunnen werken.