Apple gaat achter de NSO Group aan (Upd.)
24 november 2021 - 10:53   
geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Weegschaal-Mooier.jpg
Apple gaat achter de NSO Group aan (Upd.)
De NSO Group is voor de trouwe lezers van MacFreak een ‘oude bekende’ met een zeer dubieuze reputatie. Het is bijvoorbeeld het bedrijf achter Pegasus, software waarmee je uitgebreid op iPhone's kan spioneren en waarbij door de makers geen enkel middel geschuwd werd.

Bij Apple zijn ze duidelijk ontzettend kwaad over deze praktijken, daarom slepen ze de NSO Group voor de rechter. Dat gebeurt in Californië, want bij het kraken hebben ze bij de NSO Group meer dan 100 fake iCloud-accounts aangemaakt, waarbij ze dus steeds met de voorwaarden daarvan akkoord zijn gegaan. De NSO Group zelf is in Israël gevestigd, het is nog niet bekend hoe daar op deze frontale tegenaanval van Apple gereageerd wordt.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Spyware.png
Apple gaat achter de NSO Group aan (Upd.)


Khashoggi

Bij de Franse non-profit Forbidden Stories en de forensische afdeling van Amnesty International hebben ze een lijst met meer dan 50.000 telefoonnummers die doelwit zouden zijn geweest. Daarvan zijn er al meer dan 1.000 geïdentificeerd, in meer dan 50 verschillende landen. Waaronder de twee vrouwen het dichtst bij Khashoggi, de Saudische dissident en columnist voor The Washington Post die op 2 oktober in de Saudische ambassade in Turkije vermoord werd.

Dat ze bij Apple woest zijn op de NSO Group is dan ook meer dan voorstelbaar.

Dat is ook terug te lezen in zowel het persbericht over deze zaak en de aanklacht zelf (PDF, 314 KB). In dat persbericht is trouwens ook te lezen dat Apple 10 miljoen dollar doneert aan mensen en instanties die zich bezig houden met cyber-surveillance, het brengt dus ook iets positiefs.

Kwaad

Hoe kwaad ze zijn bij Apple wordt duidelijk uit wat er nu gepubliceerd wordt, hieronder als voorbeeld de eerste alinea uit de aanklacht:

Citaat
Defendants are notorious hackers — amoral 21st century mercenaries who have created highly sophisticated cyber-surveillance machinery that invites routine and flagrant abuse. They design, develop, sell, deliver, deploy, operate, and maintain offensive and destructive malware and spyware products and services that have been used to target, attack, and harm Apple users, Apple products, and Apple. For their own commercial gain, they enable their customers to abuse those products and services to target individuals including government officials, journalists, businesspeople, activists, academics, and even U.S. citizens.
En dat is maar het begin, als je doorleest wordt het alleen nog maar indringender.

Interessant is verder dat Apple in het persbericht Android ook noemt als slachtoffer, beide zijn ze natuurlijk constant hard aan het werk om dit soort ellende buiten de deur te houden. Daarbij wordt de malware FORCEDENTRY met naam genoemd, en laat Apple weten dat als ze weten dat iemand door zoiets getroffen wordt ze de slachtoffers altijd op de hoogte brengen.

Citaat
Apple is notifying the small number of users that it discovered may have been targeted by FORCEDENTRY. Any time Apple discovers activity consistent with a state-sponsored spyware attack, Apple will notify the affected users in accordance with industry best practices.
Als laatste nog een citaat van Ivan Krstic, head of Apple security engineering and architecture in The New York Times:

Citaat
This is Apple saying: If you do this, if you weaponize our software against innocent users, researchers, dissidents, activists or journalists, Apple will give you no quarter.

Update: het lijkt er op dat Apple achter nog een Israëlisch bedrijf kan gaan, het bedrijf QuaDream zou een vergelijkbare hack hebben ontwikkeld en dat ook op de markt hebben gebracht. #Rechtszaak
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Apple gaat achter de NSO Group aan (Upd.)
19 december 2021 - 10:46    reactie #1
geplaatst door: Jurriaan
Wanneer dient de rechtszaak?
Behoudens de Apple voorwaarden die zijn geschonden, kan een individu ook een rechtszaak tegen NSO Group starten? Ik bedoel is het binnen dringen van een device an sich ook strafbaar?
MBA '20 M1| SE1 & 2 iOS 15/16 | Air2 iPadOS 15 | ATV 4K MKI |
Apple gaat achter de NSO Group aan (Upd.)
19 december 2021 - 11:31    reactie #2
geplaatst door: nnsa
Apple gaat achter de NSO Group aan (Upd.)
19 december 2021 - 18:23    reactie #3
geplaatst door: MacFrankie
Laten we hopen dat Apple dit gaat winnen. NSO is duidelijk illegaal bezig.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Apple gaat achter de NSO Group aan (Upd.)
3 februari 2022 - 15:44    reactie #4
geplaatst door: de Redactie
Er is een update bij dit nieuwsbericht gezet.