geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Weegschaal-Mooier.jpg
Apple is beboet in Frankrijk voor het beschermen van de privacy
Sinds Apple in april 2021 iOS 14.5, iPadOS 14.5 en tvOS 14.5 uitbracht is de optie om apps te stoppen om ons te volgen actief. Deze optie heet App Tracking Transparantie (ATT), en op deze pagina van Apple Support kan je lezen wat dat inhoudt en hoe je dit het best kunt gebruiken.

Je zou zeggen dat niemand hier iets tegen kan hebben, maar in Frankrijk is Apple nu veroordeeld tot het betalen van een boete van 150 miljoen euro hiervoor.


Voor de motivatie van deze uitspraak laten we het Franse Autorité de la Concurrence zelf aan het woord:

Citaat
De Autorité oordeelde dat het door Apple opgelegde ATT-kader niet noodzakelijk is, aangezien de verkregen toestemming niet geldig is volgens de toepasselijke wetgeving, met name de Franse wet inzake gegevensbescherming.

In de praktijk betekent het feit dat uitgevers die dat willen niet kunnen vertrouwen op het ATT-kader om aan hun wettelijke verplichtingen te voldoen, dat ze hun eigen oplossingen voor het verzamelen van toestemming moeten blijven gebruiken, de zogenaamde consent management platforms (“CMP's”). Het resultaat is dat er meerdere toestemmingspop-ups worden weergegeven, waardoor het gebruik van applicaties van derden in de iOS-omgeving buitensporig complex wordt, zoals de Franse autoriteit voor gegevensbescherming (Commission nationale de l'informatique et des libertés - CNIL) heeft opgemerkt in een advies van 2022 dat op verzoek van de Autorité is uitgebracht.
Dit laat goed zien in wat voor internationaal juridisch mijnenveld Apple moet opereren, want in dit geval moet het dus betalen voor iets dat buiten het bereik van het bedrijf valt. En dit probleem zou nog wel eens groter kunnen uitpakken, want ook in Duitsland, Polen, Italië en Roemenië wordt er naar ATT gekeken.

ATT zorgt ervoor dat apps toestemming moeten vragen voordat ze je kunnen volgen. Apple zou hiermee andere makers van apps benadelen. Critici van de functie zeggen dat het bedrijf zichzelf bevoordeelt, omdat gebruikers minder vensters te zien krijgen bij apps van Apple zelf.

Apple’s antwoord is dat dit klopt, maar dat de reden simpel is: Apple verzamelt gewoon geen gegevens van gebruikers. Het is te hopen dat Apple tegen deze uitspraak in Frankrijk in beroep gaat, en als het moet de boete maar betaalt (het gaat alleen om een boete, verder niets). Want de bescherming voor onze privacy verminderen lijkt een erg slecht idee.


met dank aan forumlid ‘Seagram’, die dit als eerste meldde

Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: DirtyMay
Soms zou een mens al eens Trumpiaanse neigingen krijgen . . .
geplaatst door: GeorgeM
Als ik het goed begrijp loopt de Franse wet achter, en is de rechter daarom tot deze uitspraak gekomen.

Klopt dat, dan lijkt het me zaak om daar de wet aan te passen (en ben benieuwd wat er precies in Duitsland, Polen, Italië en Roemenië speelt).
geplaatst door: sdequack
Nee, de Franse wet loopt niet achter, hoezo? Apple wordt beboet omdat het de eigen apps bevoordeeld mbt tracking pop-ups.
geen onderschrift
geplaatst door: boiing
Nee, Apple bevoordeelt zijn eigen apps niet, hoezo? Als je eigen apps gebruikers niet volgen op het web en via andere bedrijven om gepersonaliseerde advertenties voor te schotelen, dan valt er weinig te pop-uppen.
The amount of energy needed to refute bullshit is an order of magnitude bigger than that needed to produce it (Brandolini's Law)
geplaatst door: sdequack
Apps van derden worden niet op dezelfde manier aan de gebruiker gepresenteerd als de apps van Apple zelf. Er is dus een verschil waarbij er minder pop-ups voor Apple apps zijn. Dus ja, Apple bevoordeelt de eigen apps. Of vinden we extra pop-ups juist fijn?  :wink:
geen onderschrift
geplaatst door: Paradijs
De oplossing is dus dat Apple extra pop-upps gaat maken zodat de aantallen kloppen. Probleem opgelost? :happy:
Loquendi Libertatem Custodiamus
geplaatst door: boiing
Dus ja
Dus ja, zo kun je alles wat recht is krom redeneren. Apple apps krijgen net zoveel pop-ups als apps van anderen. Als een app je niet trackt is er uiteraard geen pop-up. Wat een gezwets @sdequack.
The amount of energy needed to refute bullshit is an order of magnitude bigger than that needed to produce it (Brandolini's Law)
geplaatst door: sdequack
Je kunt het gezwets vinden maar Apple heeft een optie bedacht waarmee er onderscheid gemaakt wordt tussen eigen apps en die van derden. Daarmee geven ze aan dat de eigen apps je nimmer trackt wat voor Apple een belangrijk argument is in hun hele privacy bubble. Een stukje concurrentievervalsing!

Het zou eerlijker zijn wanneer ook apps van derden dit algemene predikaat zou kunnen krijgen, zodat ook daar geen extra pop-up zichtbaar wordt. Bij mijn weten is dit niet het geval.

Deze functie is dan ook echt iets van 'wij van WC-eend adviseren WC-eend'. Helaas doorziet niet iedereen dat.
geen onderschrift
geplaatst door: Mr Mojo
Volgens mij staat er dat Apple's ATT oplossing niet voldoet aan de (Europese) regels voor CMP's, waardoor ontwikkelaars ATT wel moeten integeren maar alsnog een eigen CMP moeten toevoegen aan hun app.

Als ATT zou voldoen aan de regels voor CMP's dan was dat laatste dus niet nodig. Hoe Apple zelf voldoet aan de geldende regels is mij niet direct duidelijk. Maar dat zit mogelijk an verpakt in het Apple account creatie process, waar ze in elke geval concent nodig hebben om jouw account gegevens op te slaan.
geplaatst door: anraadts
Dat er geen pop-ups te zien zijn bij apps die geen data van je verzamelen geldt toch niet alleen voor de apps van Apple?

Dat is toch het geval bij alle apps die dat niet doen?
geplaatst door: Mr Mojo
Voor een app waarbij een account nodig is heb je altijd een "popup" voor concent nodig. Je zult de data van het account moeten opslaan. En begrijpelijk willen ontwikkelaars (op zijn minst) graag anonieme data verzamelen over de prestaties van hun app.