https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Camera-app-iOS-icoon.jpg
Apple koopt Deens bedrijf gespecialiseerd in real-time vrijzetten
Tijdens de keynote van de iPhone Xs, Xs Max en iPhone Xr liet Apple zien wat er allemaal op de achtergrond gebeurt als je op de nieuwe iPhones een foto maakt. Daarbij wordt er ook een masker gemaakt van het onderwerp, waardoor het mogelijk is dat met onscherpte ‘los’ te maken van de achtergrond.

Zo’n masker maken wordt ook vrijmaken of vrijzetten genoemd. En als dat doen terwijl een foto gemaakt wordt al indrukwekkend is, dan is dat real-time voor elkaar krijgen bij bewegend beeld natuurlijk nog veel indrukwekkender. Dat is precies waar het Deense bedrijf Spektral zich in gespecialiseerd heeft, en nu blijkt dat Apple dat bedrijf eind vorig jaar heeft overgenomen. In het filmpje hieronder kan je zien wat er mogelijk is met de techniek van Spektral.

Dit bedrijf heette eerst CloudCutout en was toen in de VS actief in de markt van schoolfotografie. In 2016 had het een website waar met productfoto’s nieuwe beelden gemaakt konden worden, kort daarna ging het real-time systeem live dat nu nog steeds op de website van Spektral te zien is.

Het bedrijf werd opgericht door Henrik Paltoft en Toke Jansen, die 30 miljoen dollar aan de overname overgehouden zouden hebben. Toke Jansen is nu Manager, Computational Imaging bij Apple.

Apple’s plannen met Spektral

Wat Apple precies van plan is met Spektral is niet bekend, mogelijk dat we deze technologie in de toekomst in de ingebouwde Camera-app zullen gaan zien, of dat die in Apple's eigen Clips-app zal gaan verschijnen. Ook bij zowel Animoji als Memoji zou deze techniek natuurlijk goed bruikbaar zijn, maar het is natuurlijk goed mogelijk dat er bij Apple nog veel meer plannen zijn voor het gebruik hiervan.


met dank aan forumlid 'VwVanFan', die dit nieuws als eerste meldde


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
geplaatst door: Robert