
Ook Californië gaat een 'Right to Repair' wet krijgen
De staat Californië is in zijn eentje de
zesde economie van de wereld, wetgeving die in die staat wordt aangenomen wordt dan ook zeer serieus genomen.
Het is op dit moment nog niet zover, maar California Assembly-lid Susan Talamantes Eggman zal binnenkort een wet
gaan indienen die consumenten een "Right to Repair" wil garanderen. Dat betekent dat het mogelijk moet zijn om zelf te kiezen waar je jouw device wilt repareren. En het is niet alleen Californië, zeventien andere staten in de VS hebben inmiddels al zulke wetgeving aangenomen en ingevoerd.
Een aantal fabrikanten, waaronder Apple, hebben tot nu toe geprobeerd dit soort wetgeving te stoppen door de
inzet van lobbyisten, kennelijk niet erg succesvol. Dat ze dit bij Apple niet zien zitten is wel te begrijpen, Apple's aanpak om steeds meer onderdelen te verlijmen komt hiermee mogelijk onder vuur te liggen.
iFixit, die cijfers geeft voor 'repairability', heeft zich juist steeds voor de Right to Repair-wetgeving ingezet. Je kan ze daarin steunen door bijvoorbeeld de
Right to Repair Poster te kopen.
Op dit moment kan je tijdens de garantieperiode alleen maar terecht bij Apple zelf of Apple Authorized Service Providers. Mogelijk dat dit soort wetgeving die regels onder druk gaat zetten, maar het is nog niet duidelijk wat dit uiteindelijk in de praktijk zal betekenen.
Voor ons zal er voorlopig weinig veranderen, maar dit soort wetgeving heeft natuurlijk ook de aandacht van de wetgevers binnen de Europese Unie. De kans dat wij op een gegeven moment ook zulke regels gaan krijgen lijkt dan ook behoorlijk groot.
Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)