geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Siri-ios11-icoon.jpg
Google en Apple luisteren ook mee, maar met een groot verschil (Upd.)
Een paar maanden geleden kon je hier op MacFreak lezen dat werknemers van Amazon mee kunnen luisteren naar wat Alexa opneemt. Op zich niet zo’n prettig idee, maar als dat volledig anoniem gebeurt dan is dat voor de meesten van ons waarschijnlijk niet zo’n groot probleem.

Want dat er ergens in het proces ook mensen aan te pas moeten komen lijkt onvermijdelijk, er moet natuurlijk gekeken worden of de stem-assistent de spraak-opdrachten correct interpreteert. Er is pas echt sprake van een levensgroot probleem als daarbij er (veel te) veel inzage is in de afzender van die geluidsopnames.


En bij Amazon zat dat helemaal fout, daar hadden de mensen die luisterden in veel gevallen ook toegang tot de locatie-data, en in gevallen waren zelfs de adressen van de mensen die afgeluisterd werden beschikbaar.

Google

Daarna kwam ook naar buiten dat er bij Google ook naar opnames geluisterd word, maar Google schrijft in een officiële reactie dat er niet alleen maar naar 0,2 procent (bij benadering) van de gesprekken geluisterd wordt, die fragmenten zijn niet gekoppeld aan gebruikersaccounts.

Citaat
We hebben een breed scala aan maatregelen om de privacy van onze gebruikers te beschermen. Zo beoordelen de taalexperts slechts bij benadering 0,2% van alle audiofragmenten, die bovendien niet zijn gekoppeld aan gebruikersaccounts. Ook krijgen de taalexperts de opdracht om niet te transcriberen wanneer er achtergrondgesprekken of andere geluiden zijn te horen, maar alleen als de fragmenten aan Google zijn gericht.

Wel meteen de kanttekening hierbij dat er iets ontbreekt. Want het is niet bekend of de mensen die meeluisterden bij Amazon weet hadden van gekoppelde gebruikersaccounts, en dus rijst meteen de vraag of die data bij Google wel voorhanden is. Want dat maakt hier het verschil tussen nuttig en niet schadelijk meeluisteren, of een grote inbreuk op de privacy van de gebruikers.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.SiriRainbow.png
Google en Apple luisteren ook mee, maar met een groot verschil (Upd.)


Apple

De Spaanse krant El Pais meldt nu dat er ook bij Apple meegeluisterd wordt. Maar de reactie van Apple lijkt gelukkig geen ruimte voor inbreuken op privacy te laten. Hieronder een citaat uit de vertaling van Google Translate.

Citaat
Deze audio is op geen enkel moment gerelateerd aan gebruikers en wordt gehoord en geanalyseerd om te verbeteren wat de machine begrijpt, om verschillende accenten en manieren van spreken te begrijpen.

Op geen enkele manier gerelateerd aan gebruikers lijkt mij in ieder geval geen ruimte open te laten voor wat voor herleiding dan ook, het is te hopen dat ze dit bij Google ook bedoelen.


met dank aan forumlid 'Loureiro', die dit nieuws als eerste meldde op het forum


Update: De Britse krant The Guardian heeft nu ook een verhaal van een medewerker die uit de school klapt. Daarin wordt het verhaal van El Pais bevestigd, maar ook dat bij Apple, net zoals bij Google, de opnames niet aan een account gekoppeld zijn. Het is dus alleen Amazon dat hierbij een duidelijke privacy-grens overschrijdt.

Wel blijkt uit het verhaal van The Guardian dat ondanks dit beleid van Apple opnames soms toch op specifieke gebruikers of adressen terug te leiden zijn, simpelweg omdat er in de gebruiksfragmenten namen en/of adressen genoemd worden. Dit lijkt niet te vermijden, de manier waarom de medewerkers daarmee omgaan en wat daarover in de contracten van die medewerkers staat lijkt dan het belangrijkst. Van Apple is in ieder geval bekend dat het geen probleem heeft om contracten zo op te stellen dat de consequenties van lekken niet kinderachtig zijn.

De mensen die naar El Pais en The Guardian gelekt hebben zullen dus erg goed moeten oppassen dat hun identiteit niet uitlekt, ook niet via een stem-assistent.



Bereik MacFreak’s 85.000 maandelijkse bezoekers met sponsoring, advertorials of pagelinks.
Reach MacFreak’s 85.000 monthly visitors through sponsoring, advertorials or pagelinks.
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: Jurriaan
Waarom wordt er niet enkel bij Beta software meegeluisterd?
MBA '20 M1| SE1 & 2 iOS 15/17 | Mini6 iPadOS 17 | ATV 4K MKI  TVOS17|
geplaatst door: doctor_apple
Vooropgesteld dat ik het nut van Voice Control alsmede Voice Assistance kan inzien; Zie ik echt in de meest vreemde situatie mensen voice control gebruiken. Zie je zo'n "Eppo" (om een archaische term te gebruiken) op een treinstation, telefoon in de hand, rugzakje, beide handen vrij, kan met beide handjes een querie ingeven. En dan hoor je: “Siri, wat is de weersverwachting voor morgen in Berlijn”. Dan vervolgens een hele rits commando's waaronder ook het dicteren van enkele SMS'jes. De beste knuppel ging er of volledig aan voorbij dat iedereen kon "meelezen" of het kon hem weinig schelen.

Maar hij staat niet op zich, dan - even later - de volgende patient op het station: een Amerikaan die vervolgens tegen de Google Tegenhanger begint aan te praten … Wederom, in het openbaar. Met genoeg instructies om op te maken waar de man vandaag komt, waar hij heen gaat, dat hij een beleggingsportfolio heeft, dat zijn vrouw (of vriendin) Clara heet, dat hij fan is van kennelijk zowel Europees voetbal als American Football en een playlist heeft genaamd "Bring Me Back to the 80's"

Hij staat niet op zich … Ook wij hebben vrienden die een Alexa apparat in huis hebben (in de landen waar het ondersteund wordt), mensen alwaar prominent een Google speaker of Apple speaker een onderdeel van het huishouden vormt en waar geregeld opdrachten (vooral over het weer en veranderen van muziek of video streams) geroepen worden.

En dan de leukigheid, bij alle apparaten, zeker met het afspelen van muziek op een zeker volume moeten de opdrachten soms wel erg vaak worden herhaald … Een druk op de knop of scherm was gewoon veel sneller geweest.

Goed, er zijn gevallen waar je beter niet op je scherm kunt kijken, of gevallen waar je omwille je motorische mogelijkheden beperkt bent in het gebruik van gangbare besturingselementen. Maar wie zit nu op een cacofonie te wachten van gebruikers die allemaal naar "hun Alexa / Google of Siri" lopen te krijsen of van een nieuwe horde “telefoonfluisteraars”. “psss, siri .. plan een afspraak ... psss, google, koop twee kaartjes voor de film ... ... “

Voice control is niet nieuw. Zie de Jaren tachtig en zo ongeveer een van oersystemen



Natuurlijk zijn er uiteenlopende gebruiksscenario’s te verzinnen waar spraaktechnologie alsmede herkenning een handige zo niet cruciale rol (kunnen) spelen. Maar er zijn volgens mij genoeg scenario’s waarbij invoer via een scherm of knoppen eigenlijk gewoon beter werkt.

Wat ik een mindere ontwikkeling vind, is dat steeds meer apparaten (ongevraagd) voice control functionaliteit hebben ingebouwd. Koptelefoons met Alexa, Google of Siri mogelijkheden. In sommige gevallen zijn er aanpassingen gemaakt aan de controllers of CPU's met specifieke functies voor spraakherkenning. En gelet op het feit dat wij collectief kort van geheugen zijn: er zijn waarschijnlijk een klein miliard aan apparaten die niet maar ook nooit veilig te maken zijn omwille van het gebruik van antieke Linux (maar ook Unix) kernels (printers, beveiligingscamera’s, televisies, etc). Zitten we nu echt op een volgend domein aan apparaten te wachten die beperkt op te waarderen zullen zijn, maar wel een beveiligingsrisico vormen?

Zelf heb ik er weinig behoefte aan. Heb vaak genoeg gezoen hoe het misgaat met verwerken van gebruikersdata alsmede data van burgers, in praktisch elk land waar ik ooit gewerkt heb. Dus nee, bedankt. Zowel bij “de verwerker” als “in transit” en bij de “houder” van de gegevens ...

Maar momenteel is er een grote toeloop en is er maar een (1) juiste richting: "innovatie". Want (ondanks dat spraakherkenning ruim 30 jaar oud is) zo wordt dat allemaal gezien.

Ik vermoed dat het diverse grote bedrijven gaan lukken om bewijzen "weg te toveren", maar dat een aantal "kwalijke" zaken toch naar boven zullen drijven. Ik zie momenteel bij heel andere takken van sport (met toch best wat werknemers en behoorlijk wat meer klanten) echt de nodige wantoestanden. Privacy? Compliance? Governance? Beveiliging? De klant centraal stellen? ALS dat in verhouding staat tot ONZE winstverwachting (of in de publieke sector: budgetten) willen we het best een keer benoemen (doen is namelijk een tweede). Daarnaast kan het goedkoper zijn het Risico (lees: pakkans + boete) te accepteren. ZELFS BINNEN DE OVERHEID HEERST DIT DENKEN.

En de vele schaapjes vallen ten prooi aan deze roofdieren. Immers, de schaapjes zijn slachtoffer geworden van een geconditioneerde drang naar vernieuwing, naar "met de golfbeweging meegaan", naar "erbij horen". Mogelijk zelfs als "vooruitstrevend" of "early adopter" genoemd te worden. Volledig geprogrammeerd luisteren ze naar de roofideren als ware het een persoonlijke vriend is, of zelfs lid van de familie.

Dat ze intussen uitgemolken worden en dik aan de schaapjes wordt verdiend en deze eigenlijk enkel als brandstof voor die geoliede, maar onverminderd hongerige machine dienen (en dus niets betekenen) dringt maar niet tot ze door. Van Sony, LG, Samsung, tot Microsoft, Google, Amazon en Apple: ZIJ (de schaapjes), WIJ en dus ook JIJ bent het product.

Alle mooie filmpjes, goedpraatsessies, conditionering en verkooppraat ten spijt. Bij de een gaat het enkel om je data, bij de ander om je koopgedrag, weer de ander om een combinatie van, weer een ander verkoopt je gegevens, weer een ander (mis/ge)bruikt je gegevens, een aantal doet je geloven dat als je voor hun kiest je een milieubewuste keuze maakt, er zijn talloze modellen.

Maar uiteindelijk wil men als een soort van alles omvattende oplossing jou "dienen". Maar wel tegen betaling of met een kans jou een (ander) product (of dienst) te kunnen slijten.

Er komt een dag, als ie er al niet is, dat je een Siri melding kunt verwachten: "Hi Steve, your iCloud storage is almost full, do you want to purchase an upgrade?". Of Google Voice: "Hi Anna, I've noted that you have read "Das Kapital", "America Socialista" and "The State and Revolution". I've received an update that The Guardian has a great offer, would you to know more?"

… maar de grootste grap is toch wel wat bedrijven durven te verkopen onder de noemer "Artificial Intelligence". Ik heb vooralsnog weinigen duidelijk kunnen maken dat er bergen aan "Kabouters" verstopt in Hongarije, India, Polen, Jamaica, Ierland en vele andere landen zitten die Algoritmen aan de lopende band analiseren, verbeteren en soms ala minuut zelfs antwoorden bijsturen. Allemaal heel "otto magisch".

Maar het verkoopt zo lekker: "Big Data", "AI", "Blockchain" en vele andere technologieën.

Ik kijk er in ieder geval niet meer van op. Heb handtekeningen gezet zien worden onder contracten met 6, 7 en 8 nullen met het gemak als ware het een abonnement op de Donald Duck. Waarbij duidelijk is dat de in te zetten oplossing kwalitatief uitermate teleurstellend zal zijn.

Het is een patroon, en daarmee vind ik zelf het verschil vooral er in zitten hoe men de activiteiten presenteert en naar de buitenwereld verkoopt. Maar in de absolute kern, lees: ongevraagd en mogelijk onnodig verwerken van jou en mijn gegevens, verschillen de techreuzen weinig van elkaar.

Enige skepsis en gebruik van "gezond verstand" kan je mogelijk verder brengen dan meesurfen op de "golf van consumentisme" binnen de moderne religie van “het kapitaal”.

Op de maat van de economische sleutelmomenten, zoals wanneer de scholen weer starten, weerklinkt een rytmische zware drum, welke – bijna als een kerkklok – oproept tot handelen. Vergezeld van lofzang, gezongen in perfecte harmonie werkt het geheel klaarblijkelijk hypnotiserend en kunnen de volgelingen der kerk niet anders dan volgzaam de instructies opvolgen: “upgrade, upgrade, upgrade”. “buy this phone, buy this phone”, “you need it, you need it, you need it”, “it will be for the better!”.

Niet wezenlijk anders dan in het Katholieke geloof, wrijft de moderne Clerus (lees: leveranciers en industriëlen) zich in de handen, want om opgenomen te worden in het moderne “walhalla” in het “hier in en nu” is niet gratis. Maar voor “de beleving” moet je als volgeling natuurlijk wel het nodige neertellen. En gelet op de leer en de kracht van het collectief weten deze voorgangers als geen ander: “gij zult gehoorzamen”.

En Voicecontrol? Is weer een worteltje voor het konijntje om voorover te bukken ... “Och, wat is dat Worteltje toch lekker”.

En wat velen niet beseffen dat daarmee ook voor overheidsdiensten nieuwe instrumenten ontstaan om mensen af te luisteren. Immers, een telefoonlijn afluisteren is “zoooo ouderwets”. Illussie? Wacht maar af ...
 
Goed, en nu – geheel in lijn met de eigen rituelen – zeit für ein Kaffee (hier in Wenen) en voor de geneugden van het leven ... “Siri, wat is het weer voor morgen in Wenen?”

Servus,

Doctor :apple:

geplaatst door: de Redactie
Er is een update bij dit nieuwsbericht gezet.
geplaatst door: mayo
Teletekst gister dat een klokkenluider heeft aangegeven dat Apple medewerkers wel degelijk mee luisteren met wat er in je huis gaande is, zonder dat je weet dat dit gebeurd en dat het geactiveerd kan worden op afstand zonder dat je het weet?

de reactie van Apple zou zijn geweest dat dit bij minder dan 1% gebeurd......1% van ? = ?
en is het belangrijk hoeveel? nee het is belangrijk dat het gebeurd.

Als dit zo is dan bagatelliseert Apple een groot probleem en zijn ze dus niets beter dan die vreselijke concurrenten.
It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so - Mark Twain
geplaatst door: GeorgeM
@ mayo: het klinkt alsof je je alleen op Teletekst baseert, heb je het nieuwsbericht (en de update) hierboven ook gelezen? Volgens mij voegt dat de nodige nuance toe...
geplaatst door: mayo
dus de update is geloofwaardiger dan teletekst mmmmmmmm, interessant gegeven GeorgeM.

had je zo ook gereageerd als het om de concurrent zou gaan?

Ik tast de laatste tijd volledig in het duister als het gaat over het waarheidsgehalte in onze nieuwsgaring.

(Zoals ik al in een ander draadje heb aangegeven dat alles uit het oosten, en Poetin, slecht is en gebaseerd is op spionage en het vernietigen van onze welvaartsstaat.)

daarom gebruik is vaak het woordje ALS, omdat ik een groot wantrouwen heb naar onze huidige pers, maar dat geld dan ook voor het nieuws over van de concurrent. :cool:



It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so - Mark Twain
geplaatst door: Max Gaav
En, hoe zat het ook weer, was iCloud niet gehost op Google's servers?
My Mac is my second brain.
geplaatst door: doctor_apple
En, hoe zat het ook weer, was iCloud niet gehost op Google's servers?

Nee, erger … iCloud is gehost op Amazon ...
geplaatst door: GeorgeM
@ Max Gaav: iCloud wordt (werd? geen tijd om na te kijken of dat nog steeds zo is) gedeeltelijk gehost op Amazon's servers, dat ook hosting verzorgd voor een heleboel andere bedrijven (net zoals bijvoorbeeld Akamai). En maak je geen zorgen, die contracten zijn zo enorm dichtgetimmerd, Amazon of Akamai komen echt niet bij de data op de verhuurde gedeeltes (zou een mooie boel zijn).

@ mayo: begin met het wantrouwen van autoritaire leiders, vooral als ze geen tegenspraak dulden en/of heel erg veel moeite hebben met kritiek. En ja, dat past erg goed bij de leiders van leiders van onder andere Saudie Arabië en Rusland. Hoe Poetin het binnenlands aanpakt kan je bijvoorbeeld hier lezen:
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/07/28/hoe-voorkom-je-een-tweede-maidan-zo-pakt-de-russische-politie-illegale-demonstraties-aan-a3968426

Verder is Teletekst leuk om een héél klein beetje bij te blijven (nu.nl gaat één stapje verder), maar doordat het ontzettend beknopt is nauwelijks echt een nieuwsbron. Als je echt wilt weten wat er om ons heen gebeurt dan zijn met veel lezen of radio luisteren prima een beeld te krijgen. Zeker als je meeneemt dat alle media een invalshoek hebben, die na een tijdje herkent, en zelf meeneemt.

Edit: terwijl ik dit zat te typen reageerde Doctor Apple, dus daardoor de dubbele informatie.
geplaatst door: mayo
ik wil het zeker niet over politiek gaan hebben hier, lees nog maar eens wat hier onder staat geschreven.
groet,
m
It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so - Mark Twain