geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppStore_icoon.jpg
ACM onderzoekt mogelijk misbruik machtspositie App Store
Of Apple misbruik maakt van haar machtspositie lijkt plotseling van meerdere kanten tegelijkertijd onderzocht te gaan worden. Denk bijvoorbeeld aan de klacht van Spotify bij de Europese Commissie, daar komt nu een onderzoek van de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) bij.

Deze autoriteit gaat nu onderzoeken of Apple misbruik maakt van de positie die het bedrijf verworven heeft met zijn App Store. De aanleiding is volgens de ACM dat signalen van andere appaanbieders die de ACM ontving tijdens een marktstudie naar appstores . In eerste instantie zal de ACM zich vooral op Apple richten, er zouden vooral concrete signalen zijn dat Apple daar zijn positie misbruikt. Waarom dat in Google's Play Store minder het geval zou zijn is niet duidelijk.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhone-X-AppStore.jpg
ACM onderzoekt mogelijk misbruik machtspositie App Store


De ACM heeft hier een persbericht over uitgebracht, hieronder de belangrijkste passages daaruit:

Citaat
Appaanbieders zijn in grote mate afhankelijk van Apple en Google voor het aanbieden van apps aan gebruikers. In de marktstudie kreeg de ACM signalen van partijen die erop lijken te wijzen dat Apple misbruik maakt van zijn positie in de App Store. De ACM ziet daarom reden voor een vervolgonderzoek op basis van de mededingingsregels.

Citaat
Marktstudie

De ACM is de marktstudie naar appstores voor mobiele telefoons gestart om meer inzicht te krijgen in hoe appaanbieders hun apps in een appstore krijgen en welke invloed de appstores hebben op het aanbod van apps voor gebruikers. Digitale economie is een van de speerpunten van de ACM. De marktstudie maakt hier onderdeel van uit.

Uit de marktstudie komt naar voren dat appaanbieders afhankelijk zijn van de appstores om  gebruikers te bereiken op hun mobiele telefoon. Er zijn voor veel verschillende apps geen realistische alternatieven voor de App Store en de Play Store. Dit geeft Apple en Google, in ieder geval in theorie, de mogelijkheid om oneerlijke voorwaarden te stellen. Apple en Google hebben aan de ene kant een belang bij het aanbieden van veel en verschillende apps van appaanbieders in hun appstores. Maar aan de andere kant zijn Apple en Google zelf ook appaanbieder en concurreren hun eigen apps met die van andere partijen. Dat dubbele belang kan mededingingsproblemen opleveren.

Appaanbieders geven aan niet altijd een eerlijke kans te hebben ten opzichte van eigen apps van Apple dan wel apps die Google al op de telefoon heeft laten installeren. Zo zijn aanbieders van digitale producten en diensten verplicht om bij aankopen in de app gebruik te maken van het betaalsysteem van Apple en Google en moeten ze het eerste jaar 30% commissie betalen. Ook kunnen zij niet altijd gebruik maken van alle faciliteiten van een iPhone. Ten slotte geven zij aan problemen te hebben met de communicatie met Apple en Google over de toepassing van de voorwaarden. De genoemde problemen zijn, samen met de signalen van appaanbieders, reden voor de ACM om een onderzoek naar het gedrag van Apple te starten.


met dank aan forumlid 'VwVanFan', die dit nieuws als eerste meldde



Maandelijks trekt MacFreak meer dan 75.000 bezoekers, die hier gemiddeld ruim 4 minuten zijn. Al deze mensen zijn te bereiken door onder andere sponsoring, advertenties of pagelinks; de mogelijkheden daarvoor zijn op deze pagina te vinden.
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: bigmac
Geen wonder dat ApplePay nog niet in Nederland is. Met zulk een bemoeizieke mentaliteit!
De groeten
geplaatst door: Brinky
Misschien doen ze dat wel omdat ze vinden dat eerlijke concurrentie in het geding is en dat dat uiteindelijk niet goed voor de consument is, zoals jij en ik. Ik zou niet weten waarom dat bemoeiziek is...