
AV software op een Mac: nodig of niet?
Het is een lang gekoesterde overtuiging dat als je een Mac hebt, je geen antivirussoftware nodig hebt om je machine vrij te houden van malware en andere destructieve code. Toch is dit inmiddels meer een oud wijvenverhaal, dat zelfs de meest toegewijde macOS-gebruikers zou willen toegeven.
Apple heeft inderdaad veel beveiligingen ingebouwd in het macOS, maar dat betekent helaas niet dat je daardoor helemaal veilig bent.
Afbeelding: Wikihow.comWe snappen allemaal wel, wie wil zich nou aanmelden voor een gratis of betaalde versie van computervertragende software, dat verder eigenlijk nergens aan bijdraagt? Toch kan het nooit kwaad om teveel bescherming voor je Mac te hebben. Dit is echter een complex onderwerp waar we hier op MacFreak al talloze discussie over hebben gevoerd.
We hebben twee rasechte Apple insiders gevraagd om hun mening en uitleg over de beveiliging van je Mac. Ik hoor je al zeggen: ja, maar die verkopen juist antivirus software en promoten dan toch alleen maar hun eigen producten? Natuurlijk, maar aan de andere kant: wie is er meer thuis in deze materie, dan iemand die er dagelijks mee te maken heeft? We stellen ze even aan je voor:
Thomas Reed - Malwarebytes
Directeur Cyber Technology Mac & MobileReed is al sinds 1984 een Mac-gebruiker. Hij is de oprichter van The Safe Mac en maker van de AdwareMedic adware removal tool voor Macs. Momenteel doet hij product-ontwikkeling en onderzoek naar Mac-beveiliging.

AV software op een Mac: nodig of niet?
Kirk McElhearn - Intego AVHij schrijft over Apple producten en meer op zijn blog
Kirkville. Hij is co-host van de
Intego Mac Podcast en diverse andere podcasts en levert regelmatig bijdragen aan The Mac Security Blog, TidBITS en diverse andere websites en publicaties. Daarnaast is hij schrijver van diverse Mac-gerelateerde
boeken.
Kwetsbaarheden in macOSDe overtuiging dat Macs vrij goed bestand zijn tegen malware is niet alleen maar fanboy-isme. Dat komt echter niet alleen voor rekening van de Mac, want Windows PC's maken ongeveer 90% van de markt uit. Daardoor vormen ze een veel aantrekkelijker doelwit voor malwaremakers.
Toch hebben Macs echt een aantal geweldige ingebouwde tools die je meteen beschermen. Deze maken deel uit van het SIP (System Integrity Protection). Wanneer je bijvoorbeeld een programma downloadt van het internet, controleert je Mac dit aan de hand van een lijst met bekende malware-programma's met behulp van
XProtect. Het werkt onzichtbaar op de achtergrond, wat betekent dat het geen onderhoud of activering nodig heeft en je Mac niet vertraagt.
Gatekeeper voorkomt dat een programma zonder jouw toestemming wordt geopend als het niet digitaal als veilig is ondertekend door Apple. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat Apple apps
notarieel ondertekend zijn, zodat ze kunnen ’bewijzen’ dat ze betrouwbaar zijn.
Bovendien zijn alle programma's voorzien van een
sandbox, wat betekent dat ze alleen kunnen doen waarvoor ze bedoeld zijn, zonder toegang te krijgen tot kritieke systeeminfrastructuur en -instellingen.
Maar er zijn gaten in het pantser dat de systemen van Mac-gebruikers beschermt. De macOS-beveiligingslaag is gebaseerd op het feit dat Apple quarantainetags toevoegt aan verdachte of ronduit kwaadaardige software. Dat merk je pas als je een waarschuwingsdialoog te zien krijgt wanneer je die software probeert te openen. En dan hebben we het er nog niet eens over dat er malware-families zijn die zich specifiek op Macs richten. Er is zelfs een
hele site gewijd aan het bijhouden van de nieuwste MacOS-malware en andere schadelijke software.
Thomas Reed:
De verdediging is niet zo uitgebreid als het lijkt. "Het toevoegen van die digitale handtekening is geen vereiste en niet alle software doet dat. Torrentsoftware doet het bijvoorbeeld vaak niet, terwijl het juist veel gebruikt wordt voor het downloden van illegale en soms schadelijke software.
Daarnaast is XProtect's lijst met handtekeningen voor schadelijke bestanden nauwelijks allesomvattend. Bestanden worden slechts controleert op 94 regels, ”een fractie van de regels in een krachtigere antivirus-engine.”
Reed gelooft echter nog steeds niet dat deze ver genoeg gaan. Hij vertelde ons dat Gatekeeper nog steeds geen handtekeningcontrole uitvoert op niet-gequarantineerde programma's bij het opstarten, wat betekent dat een kwaadwillende actor zou kunnen knoeien met een legitiem programma en dat het nog steeds zou worden toegestaan om op MacOS te draaien.
Reed gelooft ook dat de aard van sandboxing op macOS antivirussoftware beperkt, tenminste als je dit downloadt uit de App Store.
Standaard heeft een antivirusprogramma bijvoorbeeld geen toegang tot de meeste bestanden op de harde schijf (of SSD) waarop macOS staat. Zelfs als je toegang verleent tot de hele harde schijf, kunnen veel van die potentieel kwaadaardige bestanden niet worden verwijderd door een App Store-app. Dit betekent dat het minder waarschijnlijk is dat App Store-antivirussoftware alle bedreigingen kan detecteren en nog minder waarschijnlijk dat het alle bedreigingen kan verwijderen.
Kirk McElhearn, is het met hem eens dat XProtect slechts op ”een handvol soorten malware” let.
Waar zit de zwakke schakel?Hoe zit het met de veelgehoorde kritiek dat antivirusprogramma's Macs onnodig belasten, vertragen en ongewenste bloatware toevoegen? McElhearn vindt deze bezorgdheid overdreven:
Een decennium of langer geleden was het argument dat antivirussoftware je Mac kon vertragen in sommige gevallen zeker steekhoudend. Maar moderne Macs beschikken over het algemeen over voldoende middelen (verwerkingskracht, geheugen en schijfsnelheid) om antivirussoftware toe te laten je te beschermen zonder merkbare nadelige gevolgen voor de snelheid van de Mac.
Reed is echter niet zo afwijzend en noemt de prestatiehit van antivirusprogramma's een ”vloek” voor Mac-gebruikers, maar begrijpt het wel:
Zoveel mensen hebben nog steeds het gevoel dat Macs geen antivirussoftware nodig hebben, dat als je ze overtuigt om iets te installeren, het meteen een mislukking is als de prestaties onder druk komen te staan. Als je dus een antivirusprogramma installeert, moet je er een vinden wat niet alleen betrouwbaar is, maar ook snel. Als je Mac traag wordt terwijl je antivirusprogramma een scan uitvoert, heb je al snel geen geduld meer en kun je jezelf in gevaar brengen.
Alleen vertrouwen op de systemen van Apple is niet genoeg.Er zijn nog meer aanwijzingen dat wij vaak de zwakke schakel zijn. Reed stelt dat de ingebouwde beveiligingssystemen van Apple slecht werk leveren bij het detecteren van adware en potentieel ongewenste programma's (PUP's). Dit zijn zaken die hij omschrijft als ”de meest voorkomende” bedreigingen voor Mac-gebruikers vandaag de dag.
Als je het slachtoffer wordt van Mac-malware, is het volgens hem minder waarschijnlijk dat dit gebeurt door een traditioneel virus en eerder doordat je wordt misleid om kwaadaardige software te installeren die zich voordoet als een betrouwbaar programma - Torrentprogramma
Transmission en Mac Defender zijn hier een bekend voorbeeld van.
McElhearn stelt ondertussen dat het niet genoeg is om alleen te vertrouwen op de systemen die Apple heeft geïmplementeerd. Hoewel Gatekeeper bijvoorbeeld apps kan blokkeren die afkomstig zijn van externe of niet-vertrouwde ontwikkelaars, kan het eenvoudig door de gebruiker worden omzeild met slechts een paar muisklikken.
Hoewel Gatekeeper je voldoende waarschuwt dat het negeren van zijn controles een slecht idee is, kun je het nog steeds met relatief gemak doen.
Beide punten raken de kern van de grootste kwetsbaarheid in Mac-beveiliging:
Wij. Mensen zijn feilbare wezens, die openstaan voor manipulatie of gewoon luiheid. We kunnen denken dat een programma onnodig is gemarkeerd door Gatekeeper (of ”dialoogmoeheid” krijgen en het zonder nadenken laten uitvoeren), waardoor we onbedoeld de deur openzetten voor malware. Of we zien een goed gemaakte vervalsing van een betrouwbare website, waardoor we onze bankgegevens weggeven aan fraudeurs en kwaadwillenden.
In dit soort gevallen kunnen noch de ingebouwde beveiligingslagen van je Mac, noch antivirusprogramma's van derden je 100% bescherming bieden.
Een veelzijdige aanpakHet is duidelijk dat je vandaag de dag echt niet meer zonder antivirussoftware op je Mac kan. Maar zoals we al eerder zeiden, zijn er daarnaast enkele belangrijke routine’s en extra voorzorgsmaatregelen die je zelf moet nemen of aanleren.
Een snel en efficiënt antivirusprogramma is een essentieel hulpmiddel om je Mac veilig te houden.
Bescherming door antivirussoftware is vandaag de dag een must voor je Mac, maar er zijn nog steeds cyberhacks die kunnen binnendringen. Om je tegen alle cyberaanvallen te beschermen, moet je je best doen om je acties en de mogelijke invasies die ze kunnen veroorzaken in de gaten te houden. Installeer bijvoorbeeld nooit downloads als je niet zeker weet wat het zijn. Dit geldt ook voor onbekende sites die je vragen om ”veilige” apps zoals
Adobe Flash Player te installeren.
Het is altijd raadzaam om voorzichtig te zijn bij het verkennen van onbekende sites of het downloaden van bestanden van welke aard dan ook. Antivirussoftware is een betrouwbaarder filter voor bedreigingen en vangt cyberaanvallen op die aan je waakzaamheid ontsnappen.
SamengevatHet is dus echt wel verstandig om antivirussoftware te installeren op je Mac. Zorg er echter voor dat je er een vindt die je computer niet te veel vertraagt en een goede detectie-rate heeft. Gebruik daarnaast altijd je gezond verstand. We zijn ervan overtuigd dat je met die twee eenvoudige richtlijnen gevaarlijke indringers buiten je Mac kunt houden.