geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Blackmagic-eGPU-Apple-icoon.jpg
Belangrijke informatie voordat je een eGPU koopt (Upd.)
De afgelopen tijd heb je hier op Macfreak kunnen lezen dat Apple steeds beter externe videokaarten (eGPU’s) ondersteunt. Die ondersteuning zat voor het eerst in macOS High Sierra 10.13.4 en is nog beter geïmplementeerd in macOS 10.14 Mojave.

Apple verkoopt inmiddels ook eGPU’s van Blackmagic in de eigen online Apple Store, waarmee het bedrijf duidelijk maakt dat het daar achter staat. Maar als je denkt dat je zo’n eGPU aan kan sluiten en dat dan meteen alles sneller gaat draaien, dan zal je bedrogen uitkomen. Ten eerste zijn er nogal wat dingen die je goed moet doen voordat een eGPU in actie zal komen, en als dat eenmaal zo is dan maakt nog lang niet alle software daar dan ook gebruik van. Daarbij is het belangrijk om te weten dat de videokaart in een Blackmagic eGPU vastzit, en dus niet later te vervangen is.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.BlackMagic-eGPU.jpg
Belangrijke informatie voordat je een eGPU koopt (Upd.)


Dat laatste moet je in gedachten houden bij de prijzen ervan, Apple biedt de Blackmagic eGPU aan voor € 695,00 en Blackmagic eGPU Pro, die eind november leverbaar zal zijn, kost € 1.359,00. In de eerste zit een Radeon Pro 580 videokaart, in de Pro-versie een Radeon RX Vega 56 met 8 GB HBM2‑geheugen.

eGPU’s kan je volgens Apple gebruiken met de volgende Macs:

  • MacBook Pro (2016) en nieuwer
  • iMac (2017) en nieuwer
  • iMac Pro

https://support.apple.com/library/content/dam/edam/applecare/images/en_US/macos/Mojave/macos-mojave-macbookpro-egpu-disconnect-status-bar.jpg
Belangrijke informatie voordat je een eGPU koopt (Upd.)


Daarbij vermeldt Apple dat je op een 13-inch MacBook Pro van 2016 of 2017 de eGPU' (en andere apparaten met hoge prestaties) altijd op de linkerpoorten voor maximale gegevensdoorvoer moet aansluiten. En zowel de nieuwe Mac mini als MacBook Air staan daar nog niet bij, terwijl die beide ook Thunderbolt 3 aansluitingen hebben en ook eGPU’s zouden moeten ondersteunen.

Belangrijke instructies

In deze review van Raymond Wong voor Mashable is te lezen dat het erg belangrijk is dat het allemaal goed staat en goed aangesloten is, terwijl het juist aan uitleg en aanwijzingen hoe dat moet ontbreekt. Hieronder de belangrijkste conclusies van Raymond Wong, waar hij pas na dagen van zoeken en frustratie achter is gekomen:

  • Stel met een extern scherm synchrone weergave (mirroring) niet in
  • Als je een MacBook gebruikt dan moet je daar het scherm van sluiten, daardoor forceer je het systeem de eGPU gebruiken, anders moet je goed opletten of het wel gebruikt wordt
  • De meeste apps ondersteunen geen hot-plugging van een eGPU, de app waarin je voordeel van de eGPU wilt hebben moet je dus opstarten nadat de eGPU is aangesloten

Als laatste, let op voor welke apps je de eGPU wilt gebruiken. Final Cut Pro X versnelt er bijvoorbeeld niet zo heel erg veel door, Adobe’s Premiere Pro CC en DaVinci Resolve juist wel. Die laatste is niet zo verrassend, die app komt van de dezelfde makers als de Blackmagic eGPU’s.

https://i.amz.mshcdn.com/7dMnmc_vhsXk9g-4StZVriNoU7M=/fit-in/1200x9600/https%3A%2F%2Fblueprint-api-production.s3.amazonaws.com%2Fuploads%2Fcard%2Fimage%2F833483%2Fe6da6097-2304-43ed-9fe9-2945ff1e13a8.png
Belangrijke informatie voordat je een eGPU koopt (Upd.)


Zijn ervaringen waren allemaal met de Blackmagic eGPU, maar het ligt voor de hand dat de bovenstaande raad bij willekeurig welke eGPU op zal gaan, ook als het om een behuizing gaat waar je zelf een videokaart in zet.

Andere opties

Naast de Blackmagic eGPU’s zijn er nog een aantal opties, waarvan de Sonnet eGFX Breakaway Puck RX 570 ook een vaste videokaart ingebouwd heeft, dat is een Radeon RX570. Daarnaast zijn er ook een aantal eGPU behuizingen waar je een videokaart van jouw keuze in kan zetten, die je op een later moment dus door een mooiere versie zou kunnen vervangen. De belangrijkste opties daarbij zijn:

Razer Core X
Mantiz Venus MZ-02
Sonnet eGFX Breakaway Box

Van die laatste bestaan vier versies, die oplopen in de power die de voeding in die behuizing kan leveren, terwijl de bijbehorende prijs ook oploopt.

  • eGFX Breakaway Box
  • eGFX Breakaway Box 550
  • eGFX Breakaway Box 650
  • eGFX Breakaway Box (Developer Edition)

Die laatste is trouwens alleen in de VS, Canada en Mexico te koop, dus als je die wilt hebben dan zal je dat via een adres in één van die landen moeten regelen. Hieronder een video waarin Sonnet veel duidelijk maakt over de verschillende Breakaway Box modellen. Omdat deze video al wat ouder is komen daar alleen de eerste twee in voor.


Meer informatie over al deze eGPU behuizingen is te vinden op deze pagina.


met dank aan forumlid 'zwuftel', die de review van Raymond Wong als eerste meldde op het forum


Update: In dit artikel staat dat de Blackmagic eGPU Pro eind november leverbaar zou zijn, die deadline is kennelijk niet gehaald want inmiddels is de levertijd in de Apple Store aangepast. In de Nederlandse Apple Store staat nu "Binnenkort beschikbaar" en in de Apple Store in de VS is de vermelding op dit moment "Coming December". 


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
antw: Belangrijke informatie voordat je een eGPU koopt
14 november 2018 - 17:05    reactie #1
geplaatst door: Bestek88
Fijn Robert dat hier nu ook meer aandacht aan gegeven wordt. Dat Apple de kant op gaat van eGPU's is gezien de reacties op het web nu wel duidelijk. Een aantal journalisten mocht de werking van twee Sonnet Breakaway Boxen aangesloten op een iMacPro met Cinema 4D aanschouwen en dat bleek best spectaculair te zijn. Niet echt vreemd overigens. Welke kaarten werden gebruikt is door Apple niet genoemd. Ook voor machine learning en A.I. is rekenkracht de toekomst. Met mijn MacPro (eind 2013) val ik net buiten de boot maar... even wachten wat 2019 gaat brengen qua MacPro of een verbeterde versie (video kaart) van de iMacPro..? Is nu wel heel snel maar je bent zo twee jaar verder.
Pluk de dag en kus het gazon. http://www.BestOntwerp.nl
antw: Belangrijke informatie voordat je een eGPU koopt
14 november 2018 - 18:05    reactie #2
geplaatst door: boiing
Spectaculair: zeker. Maar wel met een aantal haken en ogen die de 'it just works' filosofie weer een beetje om zeep helpen. Het zal vast beter worden maar goed dat Robert dat ook benadrukt.
antw: Belangrijke informatie voordat je een eGPU koopt
15 november 2018 - 08:47    reactie #3
geplaatst door: Jeroendv
Doordat Apple zelf deze eGPU's verkoopt hoop ik dat de software een steeds betere ondersteuning krijgt. Zo was de ondersteuning in Mojave al een stuk beter dan High Sierra. Mijn vermoeden is dat de informatie aangaande de Mac Book Air & Mac Mini nog geupdate wordt aangezien deze nieuwer zijn dan de eGPU pagina.
antw: Belangrijke informatie voordat je een eGPU koopt
18 november 2018 - 10:07    reactie #4
geplaatst door: GeorgeM
Te bizar voor woorden dat Blackmagic zelf niet voor betere instructies zorgt.
antw: Belangrijke informatie voordat je een eGPU koopt (Upd.)
30 november 2018 - 10:40    reactie #5
geplaatst door: de Redactie
Er is een update bij dit nieuwsbericht gezet.
geplaatst door: boni
Als laatste, let op voor welke apps je de eGPU wilt gebruiken. Final Cut Pro X versnelt er bijvoorbeeld niet zo heel erg veel door, ...

Via dit topic gepubliceerd op 7 jan. 2019...
http://www.fcp.co/final-cut-pro/articles/2137-in-2019-you-need-to-be-looking-at-using-egpus-and-multiple-gpus
vond ik onderstaande film..


Op een mac mini met Blackmagic eGPU Pro krijgt Final Cut Pro wel een flinke boost op render gebied.
Zie schermafbeelding.

Final Cut Pro X GPU performance.jpeg Belangrijke informatie voordat je een eGPU koopt (Upd.)



MacBook Air M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - Mac mini M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - MacBook Pro 16-inch M1 PRO-chip / 16 GB geh. / 2TB SSD. Mijn Mac en Synology NAS setup.