geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Facebook-iOS-icoon.jpg
Betere bescherming privacy in iOS 15 kost Facebook 10 miljard dollar
Toen Apple een klein jaar geleden aankondigde dat het ons in iOS 15 de keuze ging geven of we wel of niet gevolgd wilden worden, was het vooral Facebook dat zich roerde. Daarbij kwam het met allerlei argumenten, maar die wisten zelfs de eigen medewerkers niet te overtuigen.

Het was ook voor die medewerkers overduidelijk dat het Facebook vooral om het eigen inkomen ging, inmiddels kunnen we daar een prijskaartje aan hangen: 10 miljard dollar. Het was Facebook's chief financial officer, David Wehner, die tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers eergisteren zei: “we believe the impact of iOS overall as a headwind on our business in 2022 is on the order of $10 billion, so it's a pretty significant headwind for our business”

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.NBA-appTrackingTransparencyPrompt-iOS14.jpg
Betere bescherming privacy in iOS 15 kost Facebook 10 miljard dollar


Maar er is meer aan de hand voor Meta, het moederbedrijf van Facebook. Het heeft vooral last van TikTok, waardoor voor het eerst de bezoekersaantallen aan het dalen zijn. In het verleden wist het bedrijf dit op te vangen met overnames (met name Instagram en WhatsApp), voor zover bekend zit zo’n overname nu niet in planning.

Daarbij ligt het bedrijf enorm onder vuur, onder andere door de onthullingen van klokkenluider Frances Haugen. Mede daardoor is de reputatie van Facebook tot een dieptepunt gedaald.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.BeurskoersvalFacebookFebruari2022.jpg
Betere bescherming privacy in iOS 15 kost Facebook 10 miljard dollar


Het beursaandeel van Facebook schoot naar beneden nadat de relatief slechte vooruitzichten bij deze kwartaalcijfers bekend waren gemaakt. Meestal laat bij dat soort bewegingen de koers daarna weer een opgaande lijn zien, in dit geval is dat nog niet te zien.

Het is trouwens nog wel de moeite van het vermelden waard dat Snapchat kennelijk niet veel last heeft van de bescherming van de privacy in iOS 15, terwijl dat bedrijf toch ook vooral geld verdient met advertenties.



 #Facebook #Privacy
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: Ziegler
Toch snap ik dat uitschakelen van tracking nog niet helemaal. Als ik via 'privacy' en 'rapport over privacy van apps' naar Marktplaats ga. Zie ik het volgende. Volgens mij heb ik dat toch juist verboden?

IMG_2517.jpeg Betere bescherming privacy in iOS 15 kost Facebook 10 miljard dollar
geplaatst door: fbakker
Hier is een stukje uitleg van Apple:

"Als u 'Vraag app om niet te tracken' kiest, heeft de ontwikkelaar geen toegang tot de reclame-ID (IDFA) van het systeem, die vaak wordt gebruikt voor tracking. De app mag uw activiteit ook niet volgen met behulp van andere gegevens waaruit de identiteit van u of uw apparaat kan worden afgeleid, zoals uw e-mailadres."

Het gaat er dus meer om dat de Marktplaats App geen toegang heeft tot een identifier die jou uniek en herkenbaar maakt voor de Advertisement sites.

Totaal blokkeren van alle advertisement sites is ingewikkelder en kan ook leiden tot niet goed werken van sommige sites.
geplaatst door: Paradijs
Het gaat er dus meer om dat de Marktplaats App geen toegang heeft tot een identifier die jou uniek en herkenbaar maakt voor de Advertisement sites.

Totaal blokkeren van alle advertisement sites is ingewikkelder en kan ook leiden tot niet goed werken van sommige sites.

En dat maakt het omzetverlies van FB nog pregnanter. Zonder die identifier ben je voor een behoorlijk aantal opkopers van FB data  niet echt waardevol meer.
Loquendi Libertatem Custodiamus
geplaatst door: Ziegler
Oke, dat klinkt geruststellend, want we hebben die functie natuurlijk allemaal aanstaan om FB flink in de weg te zitten. :-)
geplaatst door: okkehel
Oke, dat klinkt geruststellend, want we hebben die functie natuurlijk allemaal aanstaan om FB flink in de weg te zitten. :-)


Als je Facebook in de weg wil zitten moet je Facebook niet gebruiken. Dat is veel effectiever. Facebook wel gebruiken maar anti-tracking aanzetten is een vorm van free-rider gedrag.
Bewerkt: 4 februari 2022 - 19:54 door okkehel
geplaatst door: Ziegler
Ik gebruik geen fb, maar dat terzijde. Ook geen whatsapp.
Free rider? Dat volg ik niet helemaal. Fb nodigt mensen van harte uit om zo lang mogelijk hun diensten te gebruiken op willekeurig welke telefoon. ‘We’ doen precies wat ze willen.
geplaatst door: okkehel
Facebook, Whatsapp, Instagram, Twitter en wat al niet meer: allemaal gratis en voor niks voor de gebruikers. Niet helemaal natuurlijk: data van gebruikers is de basis van het verdienmodel waardoor o.a. de hele technische infrastructuur gratis voor gebruikers is stand gehouden kan worden. Gebruikers betalen niet met geld, maar met data. Sluit je als gebruiker de mogelijkheid af om met data te betalen maar blijf je wel gebruikmaken van Facebook etc. etc. dan betaal je niet maar gebruik je wel en dat kan omdat anderen wel blijven betalen (met data). Dat heet free-rider gedrag. Logische vervolgstap van Facebook c.s. zou dan zijn: gebruikers die anti tracking aan hebben staan uitsluiten of beperken van gratis gebruik.
geplaatst door: Ziegler
Je hoeft niet uit te leggen wat free rider gedrag is. Dat is wel bekend.
Hier is daar alleen geen sprake van. Je gebruikt fb. Accepteert de voorwaarden en klaar.
Fb mag alle de data die je achterlaat gewoon gebruiken. Ze mogen overigens de data die je niet achterlaat ook gebruiken. Geheel conform de gebruikersvoorwaarden.
geplaatst door: DirtyMay
Facebook ?
Whatsapp ?
Instagram ?
Twitter ?

Nooit van gehoord.

🙄😉
geplaatst door: Flix
Dat heet free-rider gedrag. Logische vervolgstap van Facebook c.s. zou dan zijn: gebruikers die anti tracking aan hebben staan uitsluiten of beperken van gratis gebruik.
Ben je nou het verdienmodel van Meta aan het verdedigen?

Neem WhatsApp: ik zou er graag geen gebruik van maken, en lang ook niet gedaan, maar tegenwoordig m.i. bijna onmogelijk. WA is de facto de standaard communicatie app in de wereld geworden, wat vroeger de SMS dienst op je telefoon was, of de email berichten.

Dus jammer dan Facebook/Meta, maar hier pak ik toch echt, zonder berouw, de free lunch.
geplaatst door: Ziegler
Het wordt tijd dat de overheid gaat verplichten dat dit soort apps met elkaar moeten kunnen communiceren. Net zoals verschillende mail apps en browsers gewoon een bepaalde standaard volgen en gewoon werken. Ze moeten af van dat 'winner takes all'. Dat leidt tot zeer ongewenste situaties.
geplaatst door: puk1980
Ze moeten af van dat 'winner takes all'. Dat leidt tot zeer ongewenste situaties.
Daar denkt de winner anders over. :wink:
geplaatst door: DirtyMay
WhatsApp is de facto de standaard communicatie app in de wereld geworden, wat vroeger de SMS dienst op je telefoon was, of de email berichten.

Nooit van Telegram gehoord ?
Of Signal ?

Weinig bekend, dat wel. Tot hier toe toch.
Maar dat kan snel veranderen.

Give it a try.
En wees niet verrast welke oude bekenden je tegenkomt.
geplaatst door: Ziegler
@DirtyMay
Ik denk dat de meesten hier wel op de hoogte zijn van Tele en Signal (het de app die ik gebruik). Het probleem is natuurlijk dat een groot aantal mensen min of meer gedwongen wordt om (voor werk bijvoorbeeld) WA te gebruiken.