geplaatst door: de Redactie
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AirPodsPro-icoon.jpg
Heb jij een pacemaker of ICD? Kijk uit bij gebruik van deze apparaten
We weten allemaal dat Apple het goed met ons voor en graag wil dat we gezond blijven. Om er voor te zorgen dat ook mensen met een pacemaker of ICD minder risico lopen staat er nu een supportpagina online over devices waar voorzichtig mee omgegaan moet worden. Wees gewaarschuwd.

Techniek is een heel mooi ding. Toch zijn er steeds meer zaken om rekening mee te houden. Zo ook voor mensen die een pacemaker of ICD ingebouwd hebben gekregen. Deze apparaten zijn gevoelig voor straling van buitenaf, het kan de werking verstoren. Wifi en bluetooth zijn beide vormen van de straling waarvoor gewaarschuwd wordt op deze pagina. Naast straling wordt ook gewaarschuwd voor apparaten met magneten er in, ook deze kunnen de werking van de pacemaker of ICD nadelig beïnvloeden.

Wanneer je de lijst bekijkt valt op dat het niet alleen gaat om mobiele apparaten maar ook iMacs en de Apple Pro Display XDR. Deze apparaten zijn in sommige gevallen voorzien van magneten én ze maken doorgaans gebruik van wifi en bluetooth.

Apple heeft deze pagina's gepubliceerd nadat verschillende Amerikaanse artsen apart van elkaar een korte studie gedaan hebben naar de gevaren van magneten in de iPhone 12 (Plus). Eén van de testen kun je hier uitgebreid teruglezen.
geplaatst door: Flix
Advies is dus: iPhone 12 e.d. (met MagSafe) niet in een linkerborst steken.
En eigenlijk geldt dat voor elke soortgelijk apparaat: niet tegen de huid waaronder zich de ICD/peacemaker bevind, bewaren.
geplaatst door: petermr
Bij de meeste ICDs is er een magneet-relais wat bepaalde functies inschakelt (bijv voor uitlezen) of uitschakelt. Als je dicht bij sterke magneetvelden (ook lastrafo's etc) komt kan dit onbedoeld gebeuren. Dat is het aangehaalde risico.
Als de magneet weer verwijderd is, gaat de ICD gewoon zijn werk weer doen.

Ik vind (als ervaringsdeskundige) het geschetste risico wat overdreven, wat niet onverlet laat dat je er wel bewust van moet zijn.
geplaatst door: Flix
Als het device een ICD functie heeft, is er m.i. iid niet zo veel aan de hand.
Als de functie vooral die van pacen is (pacemaker), kan het voor de drager wel gevolgen hebben, want die moet natuurlijk continue de juiste pace geven.
Maar ik denk dat meeste dragers zich bewust zijn van de de aanwezigheid van het ding, en de mogelijk risico's, dus het loopt wel los, denk ik ook.
(Als ook ervaringsdeskundige :wink:)
Bewerkt: 30 juni 2021 - 12:15 door Flix
geplaatst door: petermr
Wat ikzelf voor mijn apparaat uit de technische info (fabrieksmanuals) heb gehaald gaat de pace functie wel door, maar wordt oa een AED functie even op hold gezet.

maar het is toch wel erg prettig dat dit soort apparaatjes er zijn :smile:
geplaatst door: Flix
Uit het onderzoek waar naar wordt verwezen via de link in het artikel, is het effect bij een aantal pacemakers 'Temporary asynchronous pacing'. Dat lijkt me toch wel een ongewenst effect.

Dat het ook om iMacs en de Apple Pro Display XDR zou gaan, zoals beweert hierboven lijkt me wel heel stug. De afstand tussen het device en de gebruiker is relatief zeer groot.
geplaatst door: petermr
Voor het model wat ik heb sinds sept 2020 (de 3e al) Medtronic Amplia MRI Quad CRTD   staat er Inhibition of tachytherapies.

Dit betekent dat met het deactiveren van de ICD de behandeling van de ventriculaire ritmestoornissen (overpacing en shock) wordt uitgezet. De pacemakerfunctie van de ICD blijft intact.  Bij de eerstvolgende  ritmestoornis die ontstaat wordt geen actie ondernomen.

In het (niet) acterenenop ritme stoornissen zit het voornaamste risico, maar dat hangt af van hoe sterk de ritme stoornissen in het ziektebeeld spelen.

In mijn geval heeft de ICD alleen een synchronisatiefunctie opdat de linker en de rechterkamer tegelijk gaan pompen.