De reden dat wij (nog) geen Apple Pay hebben komt waarschijnlijk ( mijn mening ) omdat Nederland te afhankelijk is van iDEAL + pinnen. Wij zijn een extreem nuchter volkje. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg is vooral ons motto. Als Apple Pay hier zo op de markt gegooid wordt dan gebruiken mogelijk te weinig mensen het. Laat je het eerst in de landen om ons heen lanceren en een soort van de standaard worden dan hebben wij er iets meer van gehoord en accepteren we het eerder.
spijker op z'n kop, al heb je het wel heel netjes gebracht

. Feit is dat we in Nederland de dingen altijd weer "een eigen draai" moeten geven. Dat is zo ongeveer met alles. iDEAL staat hoog aangeschreven als het gaat om "vertrouwen". Maar heeft behoorlijk wat nadelen. En niet de (onbelangrijkste) fraude gevoelig.
Niet het systeem zelf, want dat hebben de Nederlandse banken bijzonder slim heel goed afschermt. Niet zozeer voor de consument, maar juridisch en technisch gesproken.
iDEAL is niets meer (of minder) dan een reguliere bankoverschrijving. Er is dus geen mogelijkheid tot reclamatie (terugstorting) en, anders dan creditcards, ben je niet gedekt bij een bijvoorbeeld een bestelling bij een webwinkel. Wordt er niets geleverd, dan kun je je geld met een Credit Card vaak terug (deels) terugkrijgen. Bij iDEAL ligt het initiatief voor terugboeking bij de winkelier of webshop.
Daarnaast levert het de Nederlandse banken gemiddeld tussen de 40 tot 50 eurocent PER TRANSACTIE op. Dit terwijl het technisch (juridisch en applicatief) niets anders is dan een bankoverschrijving. Lekker verdienen dus.
Sterker nog, de transactie wordt eerst op een tussenrekening om vervolgens na enkel dagen (en als je pech hebt langer) gestort te worden op de rekening van de begunstigde (webshop/winkelier). Zo vangen de banken ook nog eens rente-inkomsten uit het TRANSACTIEBEDRAG. En vergis je niet, als je een auto betaald per PIN met tijdelijk verhoogde limiet, zijn dat leuke bedragen.
Kortom, het is een systeem voor dieven. Heb (helaas) meermaals problemen gehad in Nederland met bestellingen bij Webshops en in geval van normale overschrijvingen (vroeger) via - bijvoorbeeld - marktplaats. Slechts in 20% van de gevallen heb ik uiteindelijk m'n geld teruggekregen, na heel lange procedures. Aangiftes leiden tot helemaal niets. Ben vorig jaar op een beurs loslippige louche figuren tegengekomen. Die gaven aan graag bedrijven in Nederland te starten omdat omwille van verschillende beschermingen 'hun businesscase' beter beschermd is (lees: bestellingen aannemen zonder te leveren en omgekeerd bestelling in ontvangst te nemen zonder te betalen).
En dat laatste herken ik ... Oude studiegenoot van me heeft voor 20'000 euro in Nederland aan industriele materialen geleverd vanuit Zweden. Klant heeft nooit betaald. Rechtzaak geweest in Zweden, uitspraak in het voordeel van de betreffende studiegenoot. Vervolgens moest dat - omdat wij een koppig land zijn - de uitspraak hier (wederom gerechtelijk) geratificeerd worden. Hierna zowel een Zweedse en Nederlandse uitspraak (je bent dan 3 jaar verder) ... Hiermee een deurwaarder ingeschakeld. Na 1,5 jaar proberen bleek dat via een holding web ook de gerechtelijke deurwaarder h-e-l-e-m-a-a-l niets, nada, noppes kon uithalen.
Sterker nog, de deurwaarder claimde meer dan 100 dergelijke zaken per kwartaal te ontvangen uit het buitenland en kon alleen als advies het volgende meegeven: "In Nederland is het op papier prachtig geregeld, maar de executie der wet is belabberd. Dit gezegd hebbende adviseren wij onze buitenlandse klanten om met Nederlandse bedrijven enkel op vooruitbetaling of deelbetaling te werken. Een escrow service kan hierbij uitkomst bieden".
Ik geloofde het gewoon niet. Totdat ik (via mijn omgeving) hiermee te maken kreeg.
Dit alles gezegd hebbende, denk ik dat het voor bedrijven als Apple bijzonder lastig is om in Nederland betaaldiensten te leveren.
Nederlanders houden erg vast aan hetgeen ze kennen. Of het nu goed is, of slecht is maakt niet uit. Het is wat ze kennen. Credit Cards zijn niet per definitie slecht en zeker niet onveiliger.
Ik heb afgelopen tijd in verschillende landen in Europa gewoond en gewerkt en er kunnen diverse openbare voorzieningen slechter zijn ingeregeld. Maar als het aankomt op ePayments, openbaar vervoer kaartjes kopen of dat soort diensten vind ik Nederland bijzonder conservatief en stoffig.
In Duitsland bijvoorbeeld koop ik m'n treinkaartjes gewoon via PayPal via de App.

Vrouwlief gebruikt Apple Pay, ik Google Pay en beide werken goed. We pendelen tussen Zwitserland, Polen, Duitsland en Nederland ... Van de vier genoemde landen is Duitsland het land van "de contanten" (bijna niets is 'PIN'), Nederland het land van de eigen systemen en (zo is onze ervaring) ligt Polen met mobiele toepassingen ruim voor op de rest. Zwitserland is een mix, op bepaalde vlakken heel ver, op andere net als Duitsland: archaisch.
Overigens heeft de ING in Polen ook gewoon Apple Pay:
https://www.ing.pl/indywidualni/karty/platnosci-telefonem/apple-payKomende periode meer klanten opgedaan in Finland en Zweden. Ben benieuwd hoe het daar is. Maar een ding is me duidelijk: ik kan veel dingen niet okay vinden aan Apple, maar in het geval van Apple Pay weet ik heel zeker dat de oorzaak van de vertraging en moeilijkheid zit in het feit van een zeer gesloten banksysteem in Nederland en "papieren (schijn)veiligheid" voor de consument. De schijnveiligheid daar wordt mee geschermd. Maar uiteindelijk gaat het om harde euro's. En Apple Pay past eigenlijk niet in die strategie van de Nederlandse banken.