
Zie hoe indrukwekkend Toegankelijkheid is in de praktijk
Al snel na het uitkomen van de iPhone kwam er kritiek vanuit mensen met een visuele beperking. Die maakten zich zorgen dat ze door aanraakschermen steeds meer buitengesloten zouden worden, zij gingen er van uit dat ze fysieke knoppen nodig hadden.
Maar dat bleek wel degelijk mogelijk door veel werk van Apple en het bedrijf krijgt dan ook al een aantal jaren achter elkaar veel prijzen voor het werk voor mensen met een beperking, ook visueel. Eind januari van dit jaar kon je daarover op MacFreak bijvoorbeeld lezen in
dit nieuwsbericht, en op Apple's eigen pagina over Toegankelijkheid kan je ook
een aantal voorbeelden van hoe Apple hiermee bezig is zien.
Maar de voorbeelden op die pagina zijn gemaakt vanuit Apple. We zien daar dan ook vooral de mogelijkheden, en niet zozeer de ervaringen van de gebruikers zelf.
David PogueTech-journalist David Pogue is een oude bekende in de Mac-wereld (hoewel wij sinds hij bij Yahoo zit wat minder van hem horen). Hij zag een tijdje geleden een blind iemand op ongelofelijk hoog tempo bezig met zijn iPhone, en bleef zich afvragen hoe dat nu precies werkt in de praktijk.
Voor een demonstratie daarvan vond hij
Joseph Danowsky bereid, die is Managing Director and Private Client Advisor at U.S. Trust, Bank of America Private Wealth Management. Maar hij is ook heel erg slechtziend, hij kan vormen en kleuren zien, maar details zijn voor hem alleen maar brij van onscherpte, hij kan dus niets op een scherm onderscheiden.
In de video hieronder zien we voor het eerst een duidelijk demonstratie hoe ontzettend goed Toegankelijkheid werkt in de praktijk voor slechtzienden. Dat gaat trouwens verder dan alleen het lezen op het scherm, met behulp van de app
knfbReader ( 99,99) kan zijn iPhone hem ook voorlezen van uitgeprinte tekst.
Als je hier meer over wilt lezen, dan kan kan dat in
dit artikel van David Pogue. Daar vind je ook de informatie dat Android een vergelijkbare techniek heeft (TalkBack), maar dat die voor blinde mensen lang niet zo goed is als Toegankelijkheid (Accessibility) van Apple, onder ander omdat het in Android niet in alle apps werkt.