https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacBookAir2020-icoon.jpg
Canalys: 8 procent minder computers, 21 procent minder Macs
Terwijl de vraag voor computers in het eerste kwartaal van dit jaar, en dus tijdens de coronacrisis, alleen maar toenam, nam het aantal verkochte computers af. Dat kwam door stevige problemen met zowel productie als logistiek, waardoor computers simpelweg niet geleverd konden worden.

Daardoor laten zo’n beetje alle grote computerfabrikanten volgens Canalys een daling zien, alleen Dell had een klein plusje (+1,1 procent). Een sterke daling was bij Acer (-12,6 procent) en HP (-13,8 procent) te zien, maar wat opvalt is de daling bij Apple (-21 procent). Mogelijk dat één van de grote talenten van Tim Cook en zijn opvolger als Chief Operating Officer, Jeff Williams, hier Apple parten heeft gespeeld. Vanaf het moment dat Cook in 2007 Apple’s CEO werd stroomlijnde hij alle aspecten van de toeleveranties. Dat kwam de winstmarge enorm ten goede, maar door de relatief kleine voorraad mogelijk een nadeel tijdens deze crisis.

https://canalys-com-public-prod.s3.eu-west-2.amazonaws.com/cosi/campaign/1388/_DwkEBW2vHMaLbk5uu62lmJGb4Rg4gDW.png
Canalys: 8 procent minder computers, 21 procent minder Macs


En dit probleem speelt natuurlijk vooral bij nieuwe modellen, zoals op dit moment bij de nieuwe MacBook Air. Dat is zo’n schot in de roos dat de aanvankelijke voorraad al snel uitverkocht was. Als je er nu eentje bij Apple koopt dan is de schatting dat je die tussen 4 en 7 mei binnen krijgt. Ben je aardiger voor je eigen portemonnee en koop je jouw nieuwe MacBook Air bij de MacFreak Shop, dan is de wachttijd jammer genoeg even lang.

https://canalys-com-public-prod.s3.eu-west-2.amazonaws.com/cosi/campaign/1388/~KhBNs1AqqjkVWQxt9k3boIT9EYwu2Ur.png
Canalys: 8 procent minder computers, 21 procent minder Macs


Vooruitzichten

Hoewel de vraag naar computers op dit moment erg hoog is ziet Canalys het voor de iets langere termijn somberder in. En dat heeft ook veel te maken met de coronacrisis, en dat vooral met de effecten die daarna te verwachten zijn:

Citaat
As we move into Q2, the production constraints in China have eased. But the spike in PC demand seen in Q1 is not likely to be sustained and the rest of the year looks less positive. Few businesses will be spending on technology for their offices, while many homes will have been freshly equipped. A global recession has begun – businesses will go bankrupt, with millions newly unemployed. Even governments and large corporations will have to prioritize spending elsewhere. #Mac #Marktaandeel
geplaatst door: Robert