https://www.macfreak.nl/modules/news/images/CommanderOne2.0-icoon.jpg
Commander One 2.0: een prima alternatief voor de Finder (Upd.)
Er zijn bestands-managers voor de Mac die FTP aankunnen, en FTP-apps die ook prima met bestanden op de Mac overweg kunnen. Wat deze apps gewoon hebben is dat ze allemaal prima alternatieven bieden voor mensen die niet goed met de Finder van macOS overweg kunnen.

Dat betekent in de meeste gevallen dat je gewend bent aan Windows, en de manier waarop je daar twee vensters naast elkaar hebt in Windows Explorer. Dat kan in de Mac door een Command-klik op items in de Navigatiekolom, of Command-dubbelklikken als het om een map gaat. Of tabs gebruiken, die zitten al sinds macOS 10.9 (Mavericks) in de Finder. Maar voor iedereen die graag altijd twee vensters zichtbaar heeft is Total Commander een uitstekende optie, bijkomende voordeel is dat daar ook een gratis versie van bestaat.

https://www.eltima.com/blog/wp-content/uploads/c1-soc.png
Commander One 2.0: een prima alternatief voor de Finder (Upd.)


Eltima software heeft daar net een nieuwe versie van uitgebracht, en versie 2.0 heeft naast de bugfixes en verbeteringen ook een heleboel nieuws aan boord:

Citaat
 • ability to open and edit files stored on online connections
 • ability to open and edit files in archives (except for RAR)
 • ability to open and edit files on MTP and iOS devices
 • support for Box.com
 • support for Backblaze.com
 • a new type of connection for OpenStack Swift (Object Storage), with Keystone authentication services v.1 and v.2
 • ability to choose server endpoint for Amazon S3
 • support for new regions in Amazon S3: cn-north-1 Beijing, eu-north-1 Stockholm
 • SSO support for OneDrive
 • Microsoft Cloud Germany (office.de) support for OneDrive
 • ability to work with “Shared with me” folder on Google Drive
 • ability to mount to WebDAV servers with untrusted HTTPS certificate
 • support for encryption on online connections
 • support for Dropbox Business
 • support for Google Team Drives
 • support for Finder Extensions (Dropbox, Google Backup and Sync, etc.)
 • support for Finder Tags
 • support for dark mode on macOS 10.14
 • Italian and Portuguese localizations
 • support for OpenSSH keys for SFTP connections
 • ability to select a UI language in preferences
 • ability to configure the appearance of the built-in preview
 • ability to configure the appearance of the built-in Terminal

Wil je de complete release notes lezen, die vind je op deze pagina.

Versie 2.0 van Commander One is te vinden op deze pagina. Daarbij gaat het standaard om de gratis versie, de Pro-versie biedt nog meer opties. Je kan het dus zelf uitproberen, dat geldt ook voor de Pro-versie (daar heb je dan twee weken de tijd voor).

Let op, Commander One is ook te vinden in de Mac App Store, maar daar gaat het op dit moment nog om oudere versie (1.7.4). Heb je al eens voor een oudere versie betaald, dan kan je bij Eltima zelf 50 procent korting krijgen op de Pro-versie.

De app zelf

Als je de app opent zie je meteen hoe de interface van deze app werkt, als je zowel links als rechts de locatie die jij wilt hebben opent kan je daarna naar makkelijk items van de ene naar de andere slepen. Daarbij gebruikt Total Commander geen meetbare extra rekenkracht vergeleken met de Finder, het zal je Mac dus niet vertragen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.TotalCommander2.0-1.jpg
Commander One 2.0: een prima alternatief voor de Finder (Upd.)

klik op de afbeeldingen voor een grotere versie

Daarbij heb je drie van de weergaveopties tegen die de Finder ook biedt: lijst-, kolom- en symboolweergave (hierboven rood omlijnt), alleen de volgorde is dus anders en de vierde weergaveoptie van de Finder ontbreekt.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.TotalCommander2.0-2.jpg
Commander One 2.0: een prima alternatief voor de Finder (Upd.)


In het midden zitten nog een paar knopjes, die je hieronder ziet. Daarmee kan je verborgen bestanden weergeven, voor meer informatie over een bestand of folder, voor Snelle Weergave en een zoek-optie. En rechtsboven knopjes om Archieven te maken (.zip) en contact met servers te maken. Dat zijn niet alleen Microsoft OneDrive, Google Drive, Dropbox, Amazon S3 of Box, maar ook via FTP waarbij de Webdav, FTP en SFTP protocollen ondersteund worden.

Aan de onderkant zie je in beeld welke F-toetsen ondersteunt worden, en de tooltips van macOS werken ook, dus even je muis op een knopje laten staan en je ziet waar die voor dient. Verder wordt ook de donkere modus van macOS ondersteunt en als je graag in het Nederlands werkt dan si dat met Commander One ook geen probleem.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.TotalCommander2.0-3.jpg
Commander One 2.0: een prima alternatief voor de Finder (Upd.)


MacFreak Deal

De Pro-versie kost normaal gesproken 99 dollar, maar wij kunnen drie licenties van deze app weggeven. Stuur de reden waarom je deze app graag zou willen hebben naar info@macfreak.nl en zet daarbij naast je forumnaam ook je volledige naam en mailadres, die zijn beiden nodig voor een licentie voor deze app.


Update: de licenties zijn inmiddels vergeven, de gelukkigen krijgen een mailtje hierover.Bereik MacFreak’s 85.000 maandelijkse bezoekers met sponsoring, advertorials of pagelinks.
Reach MacFreak’s 85.000 monthly visitors through sponsoring, advertorials or pagelinks.
geplaatst door: Robert
@robert graag Pixelmator Pro + final cut Pro deal op MF graag
geplaatst door: Mac OS X
mvg Mac OS X mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) 1x iPod 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 7 128GB 2016 1x Apple SuperDrive
@JensBamps Twitter. old Apple computers never death
@ Mac OS X: die laatste kan je op zeker vergeten, Apple doet niet aan dit soort deals.

En Pixelmator Pro lijkt voorlopig ook vanzelf genoeg aandacht te krijgen, dus die zullen waarschijnlijk ook niet zo snel voor zo'n deal te porren zijn.
geplaatst door: Robert
Gelukkig mag je nu Commander One 2 Pro op 5 Macs installeren met 1 Pro licentie.
Bij versie 1 had je voor elke Mac een aparte licentie nodig.
geplaatst door: PS-MacGek
MacBook Pro Retina 15" (Late 2013), Mac Mini (2012), Mac Pro (2008), iPhone 5s
Avatar made by Dale Humphries
@Robert jammer
geplaatst door: Mac OS X
mvg Mac OS X mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) 1x iPod 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 7 128GB 2016 1x Apple SuperDrive
@JensBamps Twitter. old Apple computers never death
Waarom ik deze pro versie wel graag wil winnen?

Al jaren heeft mijn netwerk een gemengd huwelijk: iOS, ChromeOs, macOs en de de Synology Nas. En dan de diverse Clouds: OneDrive, GoogleDrive, Dropbox, iCloud,  ja ik heb ze allemaal. Dus ook weer een zooi apps erbij om alles te kunnen benaderen En bestanden uitwisselen, een ramp. Als ik dit toch eens vanuit een programma kon benaderen.....

En dan die devices onderling. Het lijkt wel of ze elkaar niet mogen. De verkenner kan niet goed overweg met de Mac, Finder ziet de Windows PC niet staan. Dan is het backuppen en files benaderen vanuit Windows naar de NAS wel te doen, maar vanuit de Mac lastiger. Commander One lijkt dit gat te vullen.

Wat mij ook aanspreekt is, als ik het zo mag noemen, de verkennerachtige functie van Commander One. Hoewel de verkenner van Windows toch sinds jaar en dag helaas ook weer te beperkt is. Snel wisselen tussen identieke menu's is in de verkenner nog steeds onmogelijk. En de zoekfunctie van de verkenner is een ramp. Geef mij dan maar Finder. Maar ook hier weer het probleem van een enkel menu. Enne, hoe kom ik dan op al die verschillende Clouds? Het lijkt wel een beetje op het probleem met usb C. Voor je het weet zit je tas vol met extra aansluitingen. Zo ook voor mijn problemen: "there is an app for that". Sure, en zo staat mijn dock vol met onderlinge verbindingsappjes.

Snel bestanden van de ene plek naar de andere kopiëren? Wie vroeger op een Windows pc werkte herkent dit probleem nog en de veel geroemde oplossing die er toen was van TotalCommander. Ik denk dat velen hier wel mee gewerkt hebben. Dat dit nu ook beschikbaar is voor de Mac wist ik niet. Fantastisch. Dit wil ik ook hebben. Of zou Apple stiekem plannetjes maken om Commander one over te nemen en dit standaard onderdeel van Mac OS te maken?
geplaatst door: Dhr JW Twel
Macverzamelaar van oude Mac's en software.
Er is een update bij dit nieuwsbericht gezet.
geplaatst door: de Redactie
Total Commander op de PC, vroeger zelfs nog in DOS gebruikt, is een prachtige tool, daar kan Finder (en Verkenner/Explorer) niet tegenop!

Als er nog een licentie beschikbaar is, dan houd ik me aanbevolen!
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
@ MacFrankie: volgens mij heb jij de update bij het nieuwsbericht gemist...   :cool:
geplaatst door: Robert
Ja dat klopt...
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Voor een dual-pane window en allerlei extra Finder-opties vind ik XtraFinder veel fijner dan een commander (of zoiets als ForkLift bijvoorbeeld). Voor FTP etc. gebruik ik overigens wel ForkLift.

Wat echter heel fijn is aan (de gratis versie van) Commander One is dat je ook je Android phone en -tablet ermee aan je Mac kunt koppelen en bestanden heen en weer kunt slepen. Dat kan zelfs tussen twee android-toestellen, via je Mac. Kun je ook dat vreselijke Android File Transfer van Google zelf dumpen.
geplaatst door: Max Gaav
Sow a thought, reap an action ; Sow an act, reap a habit
Sow a habit, reap a character ; Sow a character, reap a destiny
antw: Commander One 2.0: een prima alternatief voor de Finder (Upd.)
reactie #11 geplaatst: 10 juli 2019 - 13:00
Inmiddels zijn de mailtjes met codes verstuurd aan iedereen waaraan eerder een licentie beloofd was.
geplaatst door: Robert