
Concurrenten krijgen toegang tot de NFC-chip in de iPhone
Vanaf de iPhone 6 in 2014 heeft iedere iPhone een chip voor Near Field Communication (NFC). Deze kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het openen van slimme sloten, in het OV of voor betalingen met Apple Pay. Het gesloten karakter van die chip is één van de bezwaren van de EU.
Apple moet van de EU het gebruik van die chip ook voor anderen openstellen, inmiddels is er in Cupertino besloten dat dit in iOS 18.1 overal het geval zal zijn.

Concurrenten krijgen toegang tot de NFC-chip in de iPhone
iOS 18.1 is de versie die in de VS ook voor het eerst de allereerste gedeeltes van Apple Intelligence bij het grote publiek zal brengen, deze versie komt waarschijnlijk ergens in oktober uit. Deze openstelling van de NFC chip is een onderdeel van het touwtrekken met de EU, en de
boete van 1,8 miljard euro die eerder opgelegd werd, maar waartegen Apple al in beroep is gegaan.
Apple vergrendelde de NFC-chip tot nu toe naar eigen zeggen omdat het bedrijf op die manier het platform beter kan beveiligen, en de gegevens en privacy van gebruikers kan waarborgen en kan vrijwaren van malafide praktijken. Apple wil zelf het liefst de volledig controle houden over de betaalervaring, de interface en integratie met andere diensten van het bedrijf. Want juist die gebundelde, en dus gesloten, aanpak van hardware en software is één van de pijlers van het succes van Apple.

Concurrenten krijgen toegang tot de NFC-chip in de iPhone
Niet gratisVoor het gebruik van de opengestelde NFC-chip zal wel betaald moeten worden. Ontwikkelaars zullen een overeenkomst met Apple moeten aangaan en de bijbehorende kosten moeten betalen. De vraag is of de EU die kosten zal accepteren, en of Apple als poortwachter niet als te streng zal worden beoordeeld. Eén ding is praktisch zeker, er zullen vast weer concurrenten zijn die ook hierover klachten gaan indienen.
Ruim vijf jaar geleden werd Apple Pay voor het eerst in Nederland beschikbaar, de eerste bank die dit toen aanbood
was de ING. Relatief snel daarna volgden de meeste andere banken, inmiddels wordt contactloos betalen met een iPhone steeds vaker gebruikt door de ongeveer 35 procent van alle Nederlandse smartphone-eigenaren die een iPhone bezit.