
De agressieve marketing van Windows 10 (Upd.)
De makers van besturingssystemen willen graag dat zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk de stap naar de nieuwste versie maken. Want dat is goed voor ontwikkelaars en dus ook goed voor het platform. De percentages van hoeveel mensen er al het recent uitgebrachte systeem gebruiken komen dan ook vaak tijdens presentaties voorbij.
Maar de keerzijde is dat de makers steeds enthousiaster worden en ons die nieuwe versies aanbieden, zo enthousiast dat het op de rand van agressieve marketing begint te lijken.
Apple maakt zich hier jammer genoeg ook een beetje schuldig aan, want als je niet op de meest recente versie van OS X zit dan komt de vraag of je naar El Capitan wilt upgraden wel èrg vaak voorbij. Daar is trouwens een simpele oplossing voor, even een rechtermuis-klik (of een Control-klik) in de Mac App Store op de banner van El Capitan in de Upgrade-sectie, en dan ervoor kiezen om die upgrade te verbergen.
Als je Windows op je Mac hebt staan dan ben je mogelijk ook al de manier waarop Microsoft ons probeert over te halen om naar Windows 10 over te stappen tegengekomen. En dat is nog een stapje agressiever dan wat Apple doet, want Microsoft heeft inmiddels de optie om de upgrade over te slaan helemaal verwijderd.
Zoals je kan zien geeft Microsoft je nog twee opties: nu upgraden en beginnen met de download om dat later te doen. Gelukkig is er nog één optie, alleen wijst Microsoft ons daar niet meer op: het kruisje rechtsboven.
Inmiddels pakt Microsoft het allemaal nog agressiever aan, en is het kruisje aanklikken niet meer voldoende en moet je de automatische updates helemaal uitzetten als je Windows 10 nog niet wilt hebben. Een paar reacties daarop kan je hieronder zien.
Of het slim is om het zo aan te pakken kan je je afvragen, de Twitter-gebruiker hierboven is in ieder geval voor het eerst in zijn leven
aan het shoppen voor een Mac mini. En nu maar hopen dat hij weet dat je de upgrade naar OS X 10.12 over een tijdje ook weer kan verbergen in de Mac App Store.
Update: Inmiddels heeft Microsoft maar liefst
10.000 dollar moeten betalen aan een gebruiker die zonder dat ze het doorhad Windows 10 installeerde en daarna met een onbruikbare computer zat.
Microsoft zelf zegt niets verkeerd te hebben gedaan, maar niet in hoger beroep te gaan omdat dat meer zou kosten dan het uitbetalen van de som waartoe het nu veroordeeld is. Het zou pas interessant worden als een groep gebruikers Microsoft aan zou klagen, een zogenaamde class-action lawsuit. Mogelijk dat deze veroordeling daartoe leidt, in de VS worden dit soort zaken altijd met argusogen gevolgd door advocaten die hun geld verdienen aan dit soort 'damages'.