Nieuws, feedback en meer > Nieuwsberichten en reacties

De Apple Jonathan: het concept dat nooit werd uitgebracht

(1/4) > >>

Robert:
De Apple Jonathan: het concept dat nooit werd uitgebrachtEen tijdje geleden kon je hier op MacFreak in de serie Uyt den Ouden Doosch de meest aparte Macs ooit bij elkaar bewonderen. Maar dat ging alleen over de apparaten die uitgebracht werden, er waren er ook die nooit voorbij de concept-fase kwamen.

De meest fascinerende uit die categorie is waarschijnlijk de Apple Jonathan, een computer die compleet modulair opgebouwd zou worden.

De Apple Jonathan: het concept dat nooit werd uitgebracht
klik of tap voor grotere versies
Het idee hiervoor ontstond in het midden van de jaren 80, toen de Apple II nog erg veel geld in het laatje bracht. De Lisa was uitgebracht als opvolger, maar die was erg duur, en de verkopen van de Macintosh waren na de introductie behoorlijk teruggelopen.

De Apple Jonathan: het concept dat nooit werd uitgebracht

Jonathan Fitch, een van de belangrijkste bordontwerpers bij Apple, was nadat Lisa aan de kant was gezet voor de Mac op zoek was naar wat hij moest doen. Dus wat de ‘volgende generatie’ Apple computer zou worden, maar dan geen Mac. Veel mensen die toen aan de Mac werkten wilden dat blijven doen, dus gewoon doorgaan met de volgende versie van de Mac, omdat ze potentieel voor groei zagen.

De Apple Jonathan: het concept dat nooit werd uitgebracht

Maar Jonathan Fitch had het idee dat de opvolger een consumenten-computer zou moeten worden met voorgeïnstalleerde functies en een basisniveau I/O, die tijdens of na aankoop kon worden opgewaardeerd naar bedrijfsgerichte specificaties met behulp van een unieke set plug-and-play modules. Klanten konden een reeks modules ter grootte van een boek toevoegen (voor soft- en hardware-opties) die in een slank dockingstation onder de monitor pasten.

De Apple Jonathan: het concept dat nooit werd uitgebracht

De individuele softwaremodules voor het prototype bevatten de besturingssystemen voor Apple II, Mac, UNIX of DOS, terwijl de hardwareopties bestonden uit DSP, Ethernet, GenLock (voor video), extra RAM, massaopslag of een voeding (voor verschillende regio's). Er waren geen kabels.

Fitch geloofde dat de ruggengraat van de machine de kern kon worden van de toekomstige verkoopstrategie van Apple. Een steeds uitbreidbare computer die meerdere markten kon bestrijken, zonder dat Apple meerdere apparaten moest maken.

We weten dat dit concept het nooit heeft gehaald, want Apple heeft nooit zo’n computer uitgebracht. Logisch, want hoewel de concepten er mooi uitzagen en interessant waren, was het waarschijnlijk een nachtmerrie geweest om al die hardware steeds maar te blijven ondersteunen en bijvoorbeeld drivers te blijven schrijven.

Wil je meer lezen over de Apple Jonathan, dat kan op deze pagina van 512 pixels, daar vind je ook meer renders van de Jonathan.



 #UytDenOudenDoosch

davidem:
Grappig... deze kende ik nog niet :)

wickedme:
Ik teken er nog steeds voor! En afgezien van de enorme hoeveelheid LEDs, ziet hij er ook nog redelijk up to date uit.

wickedme:
Overigens zijn de plaatjes niet uit midden jaren 80, maar later gemaakt, want op de foto zie ik een Iomega ZIP drive. Die is van halverwege de jaren 90.
In het oorspronkelijke artikel staat ook:
"In more recent years, Dana Sibera has created several amazing renders of the Jonathan, and was kind enough to share them with me for this post."

Robert:
Heb aan het eind van het nieuwsbericht een zinnetje toegevoegd dat duidelijk maakt dat het om renders gaat.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie