geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Monterey-icoon.jpg
De belangrijkste nieuwe dingen die we gaan zien in macOS 12 Monterey
Apple heeft tijdens de keynote van de WWDC 2021 een aantal tipjes opgelicht van de nieuwe versie van macOS. Waarbij ze met de naam erg dicht bij de vorige versie bleven, want de plaats Monterey ligt net ten noorden van het stuk kust (Big Sur) waar de huidige versie van macOS naar vernoemd is.

Om te beginnen met een paar datums: vanaf vandaag is er een beta-versie voor ontwikkelaars beschikbaar van deze nieuwe versie van macOS, komende maand zal de eerste public beta uitgebracht worden en de uiteindelijk versie komt in de herfst. Met andere woorden, Apple vertelde er niet bij in welke maand dat zal zijn, en geeft zichzelf daarmee wat meer ruimte wat betreft het moment dat deze nieuwe versie van macOS uitgebracht zal worden.


https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOS12MontereyFeaturesKeynoteWWDC2021.jpg
De belangrijkste nieuwe dingen die we gaan zien in macOS 12 Monterey


Universal Control

Apple heeft sinds OS X 10.10 Yosemite Continuity: de mogelijkheid om makkelijk data tussen Mac, iPhone, iPad en Apple Watch uit te wisselen en die in veel gevallen heel erg goed samen te laten werken. De uitleg hoe dat werkt en alle mogelijkheden daarvan vind je hier.

In macOS Monterey gaat dat een grote stap verder, het wordt mogelijk om de cursor van je Mac naar bijvoorbeeld een iPad of Mac die ernaast staat te verplaatsen, en zo bestanden van het ene device naar het andere te slepen en daar direct in apps te gebruiken (dus met drag-and-drop).

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOS12MontereyUniversalControl.jpg
De belangrijkste nieuwe dingen die we gaan zien in macOS 12 Monterey


AirPlay

Het was altijd al mogelijk om van je Mac naar bijvoorbeeld je Apple TV AirPlay te gebruiken, zowel voor alleen geluid als voor beeld en geluid synchroon. In Monterey wordt daar de omgedraaide versie aan toegevoegd, voortaan is het ook mogelijk om geluid en beeld met geluid van je iPhone of iPad naar je Mac te streamen.

Er handig als de Mac bijvoorbeeld het beste beeld of het misschien ook het beste geluid heeft in de ruimte waarin je bent, of als je een presentatie die op je iPhone of iPad staat op het grotere scherm van een Mac wil weergeven.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOS12MontereyReverseAirPlay.jpg
De belangrijkste nieuwe dingen die we gaan zien in macOS 12 Monterey


Compleet nieuw design voor Safari

Safari is niet alleen weer nog een stuk sneller geworden, het geeft dit keer ook een compleet nieuw design meegekregen. Daarbij is de adresbalk in elke tab verwerkt, waardoor er meer ruimte voor de webpagina overblijft. Daarbij past ook de bovenkant, inclusief de tabs, zich aan de achtergrondkleur van een website aan, zoals je in de eerste afbeelding hieronder kan zien.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOS12MontereySafariNewLook.jpg
De belangrijkste nieuwe dingen die we gaan zien in macOS 12 Monterey


Verder is er nu de mogelijkheid om tabs in groepen te organiseren, die natuurlijk ook gesynchroniseerd kunnen worden met een iPad en iPhone, en vice versa.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOS12MontereySafariTagGroups.jpg
De belangrijkste nieuwe dingen die we gaan zien in macOS 12 MontereyHieronder alles wat Apple ons op dit moment over macOS 12 Monterey vertelt:

Citaat
macOS Monterey bevat krachtige nieuwe features waar je meer mee gedaan krijgt

Monterey biedt nieuwe manieren om contact te houden met vrienden en familie, slimmer te werken op verschillende devices en je beter te concentreren

CUPERTINO, CALIFORNIË - 7 juni 2021. Apple heeft vandaag een preview gegeven van macOS Monterey, de nieuwste versie van ’s werelds meest geavanceerde desktopbesturingssysteem. Met macOS Monterey kun je op nieuwe manieren contact maken met anderen, meer gedaan krijgen en soepeler werken op al je Apple devices. SharePlay is een nieuwe feature in FaceTime waarmee gebruikers meer met elkaar kunnen delen, en dankzij de Gedeeld met jou-feature heb je in Foto’s, Safari, Apple Podcasts, Apple News en de Apple TV-app makkelijker toegang tot content die in Berichten met jou is gedeeld. Dankzij een grote update van Safari is de tabbalk nu gestroomlijnder en heb je meer controle over je tabs met de nieuwe tabgroepen. Daarnaast ben je met Focus minder afgeleid van je werk en is de Opdrachten-app nu ook beschikbaar op de Mac, zodat je de dingen die je elke dag doet kunt automatiseren. Verder bevat macOS Monterey twee nieuwe features voor Continuïteit, namelijk Universal Control en AirPlay. Hiermee kun je op nieuwe manieren naadloos op meerdere Apple devices werken. macOS Monterey wordt ondersteund op de nieuwste iMac, MacBook Air, 13‑inch MacBook Pro, Mac mini en de Intel-Macs van Apple. Daarmee is dit de eerste macOS-versie die op zoveel verschillende Mac-modellen beschikbaar is.

“macOS Monterey zit boordevol features waarmee Mac-gebruikers meer gedaan krijgen, op nieuwe manieren contact kunnen houden en nog makkelijker op hun Mac en iPad werken,” aldus Craig Federighi, senior vice president van Software Engineering bij Apple. “We weten zeker dat onze klanten gaan genieten van het nieuwe design van de tabbalk in Safari, SharePlay in FaceTime en de nieuwe manieren om hun Mac en andere Apple devices te gebruiken met Universal Control en AirPlay.”

Meer doen met Mac

De nieuwe tools in macOS Monterey zijn ontworpen voor meer productiviteit, minder afleiding en makkelijkere samenwerking.

 • In Safari, de snelste browser ter wereld, zie je nu meer van de pagina’s waar je doorheen scrolt dankzij het nieuwe tabdesign. De nieuwe tabbalk past zich aan aan de kleur van de webpagina en voegt de tabs, de werkbalk en het zoekveld samen tot één compact geheel. Met tabgroepen kun je tabs nu makkelijker bewaren en beheren, wat handig is als je een reis plant, online shopt of gewoon de tabs wilt bewaren die je elke dag gebruikt. De tabgroepen op je Mac synchroniseren automatisch met je iPhone en iPad, zodat je je project overal kunt voortzetten of even snel je tabs met iemand anders kunt delen.
 • Voor het eerst kun je nu op Mac gebruikmaken van Opdrachten om alledaagse taken te automatiseren. Net als op iPhone en iPad kun je met Opdrachten op Mac snel dingen gedaan krijgen in de apps die je het vaakst gebruikt. Met een complete verzameling aan voorgeprogrammeerde acties voor Mac kun je bestanden delen, gifjes maken en nog veel meer. En als je er echt alles uit wilt halen, kun je op Mac ook zelf opdrachten bewerken en aanmaken die precies passen bij jouw workflow. Opdrachten zijn in heel macOS geïntegreerd, bijvoorbeeld in de menubalk, de Finder, Spotlight en zelfs in Siri. Zo gebruik je ze met het grootste gemak, ongeacht in welke app je bezig bent. Je kunt ook bestaande Automator-workflows in Opdrachten importeren om er meteen mee aan de slag te gaan.
 • Met nieuwe features in Notities heb je meer overzicht en kun je overal notities maken en samenwerken. De feature Snelle notities is een nieuwe manier om in het hele systeem, dus in elke app of op elke website, ideeën vast te leggen zodra je een ingeving krijgt. Bovendien kun je links uit apps aan je snelle notitie toevoegen voor wat meer context, zelfs op een website in Safari of bij een adres in Kaarten. Als je in Notities met iemand anders aan een project werkt, kun je vermeldingen toevoegen, alle wijzigingen bekijken in de nieuwe Activity View en notities categoriseren met tags om ze snel terug te vinden in de Tag Browser en de slimme mappen.
 • Met Focus kunnen Mac-gebruikers zich helemaal richten op hun werk door irrelevante meldingen uit te schakelen. Ook kunnen ze hun status aanpassen om anderen te laten weten dat ze bezig zijn en niet gestoord willen worden. Wanneer je Focus op een device inschakelt, wordt het automatisch ook op andere devices ingeschakeld. Daarnaast kun je deze feature aanpassen op basis van waar je mee bezig bent, of je nu een presentatie voorbereidt of je huiswerk maakt.

Gloednieuwe manieren om contact te houden

macOS Monterey bevat handige en leuke nieuwe manieren om contact te houden met vrienden, familie en collega’s.

 • FaceTime bevat nu een verzameling audio- en videofeatures waarmee gesprekken natuurlijker aanvoelen. Met ruimtelijke audio klinken stemmen tijdens FaceTime-gesprekken alsof ze komen uit de richting waar de spreker zich op het scherm bevindt. Stemisolatie zorgt ervoor dat stemmen kraakhelder klinken en maakt gebruik van machine learning om achtergrondgeluid uit te filteren, terwijl met Wide Spectrum al het omgevingsgeluid juist wordt doorgelaten en iedereen alles kan horen. De Portretmodus maakt gebruik van de Neural Engine in de M1-chip om de achtergrond te vervagen, wat een prachtig video-effect oplevert. En met de nieuwe rasterweergave verschijnen alle deelnemers in vierkantjes van gelijke grootte.
 • SharePlay is een veelzijdige set systeemfeatures waarmee gebruikers tijdens FaceTime-gesprekken meer kunnen delen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in real time hun favoriete muziek, tv-series, films en projecten delen om samen muziek te luisteren, films en series te kijken, in apps samen te werken en nog veel meer. En door gebruik te maken van een handige API kunnen ontwikkelaars hun eigen apps helemaal toespitsen op FaceTime.
 • Met de Gedeeld met jou-feature vind je makkelijk alle content terug die via Berichten met jou is gedeeld, zoals foto’s, video’s en artikelen. Dit doe je met de bijbehorende tab in Foto’s, Safari, Apple Podcasts, Apple News en de Apple TV-app.

Nieuwe manieren om op je Apple devices te werken

Werken op je Apple devices gaat nu beter dan ooit met nieuwe functies voor Continuïteit.

 • Met Universal Control heb je maar één muis en toetsenbord nodig om tegelijkertijd op je Mac en je iPad te werken, zonder dat je dit van tevoren hoeft in te stellen. Je kunt zelfs content verslepen tussen de twee devices, wat handig is als je op je iPad iets wilt tekenen om in een Keynote-dia te gebruiken.
 • Met AirPlay op Mac kun je alles afspelen, presenteren en delen, van de nieuwste films en games tot vakantiefoto’s en presentaties. Dit kan vanaf een iPhone of iPad en gaat rechtstreeks naar het prachtige Retina-display van de Mac. Het hifi-geluidssysteem van Mac fungeert bovendien als AirPlay-speaker, waardoor je muziek of podcasts op je Mac kunt afspelen. Ook kun je je Mac gebruiken als secundaire speaker voor audio in meerdere ruimtes.

Andere nieuwe features van macOS Monterey

 • Met de nieuwe interactieve wereldbol in Kaarten en geweldig gedetailleerde weergaven van steden kun je op nieuwe manieren navigeren en de natuurlijke schoonheid van de aarde verkennen. Allemaal op het grote scherm van de Mac.
 • Livetekst maakt gebruik van on-device machine learning om in foto’s tekst te herkennen, zoals telefoonnummers, websites, adressen en trackingcodes. Op die manier kun je tekst kopiëren en plakken, een nummer bellen, een website openen of snel meer informatie opzoeken. De Visual Lookup-feature maakt ook gebruik van machine learning om gebruikers meer informatie te geven over bijvoorbeeld dieren, kunst, bezienswaardigheden en planten die op een foto staan. Deze features werken in heel macOS, dus ook in apps als Foto’s, Berichten en Safari.
 • iCloud+ bevat alles wat mensen gewend zijn van iCloud en voegt daar nieuwe premium features aan toe, zoals ‘Verberg mijn e-mailadres’, extra ondersteuning voor veilige video in HomeKit en een innovatieve nieuwe dienst voor privacy op het internet, genaamd iCloud Private Relay. Zonder extra kosten.1
 • Met AirPods Pro en AirPods Max op Macs met de M1-chip geniet je van ruimtelijke audio, waarbij het lijkt alsof je in de bioscoop zit.
 • Dankzij features als privacybescherming in Mail kun je zelf kiezen of e-mails gegevens mogen verzamelen over je mailactiviteit, en de opname-indicator voor Mac laat zien welke app de microfoon van de Mac gebruikt.
 • Met nieuwe toegankelijkheidsfeatures kan iedereen vanuit Markering een alternatieve beschrijving bij foto’s plaatsen, en de uitgebreide toetsenbordfuncties en nieuwe opties voor de cursor bieden meer flexibiliteit wanneer je op je Mac navigeert.

Beschikbaarheid

De bètaversie van macOS Monterey is vanaf vandaag voor ontwikkelaars beschikbaar via het Apple Developer Program op developer.apple.com. Een openbare bètaversie is volgende maand beschikbaar voor alle Mac-gebruikers op beta.apple.com. macOS Monterey is dit najaar beschikbaar als gratis software-update. Voor meer informatie, bijvoorbeeld over geschikte Mac-modellen, ga je naar apple.com/macos/monterey-preview. Features kunnen worden gewijzigd. Sommige features zijn mogelijk niet in alle talen of regio’s beschikbaar.


 #macOS
MacFreak steunen en advertenties achter je laten? Word donateur.
Product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Kijk dan hier.
geplaatst door: Feek
Universal Control is wel een optie waar ik naar uit kijk! Benieuwd of ook automatisch switchen van toetsenbord en muis inbegrepen is. Tot nu toe was bv een magic mouse nog niet geschikt als muis voor een iPad, maar nu kan je hem dus wel besturen...

Ook de nieuwe functies in Notes zien er goed uit.

Verder wordt ik te oud voor al die deel en social functies :)
geplaatst door: nnsa
Tot nu toe was bv een magic mouse nog niet geschikt als muis voor een iPad, maar nu kan je hem dus wel besturen...


Ik denk dat ik al een jaar een Magic Mouse aan mijn iPad heb verbonden. Die werkt gewoon. Zij het met wat eigenaardigheden (valt niet in slaap, dus als je hem niet uit zet, snel leeg).
geplaatst door: Mac OS X
Waar zijn de nieuwe iMac 30-inch en de MBP 2021 en de iPhone 13 Pro of 12S Pro gebleven?   :wink:
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 7 128GB 2016 en Macbook Pro 16ich 2021
old Apple computers never dies
geplaatst door: slechtkwast
Daar wordt nog aan gewerkt even geduld nog.
Weg met de overheid weg met de mensheid.
geplaatst door: GeorgeM
Een keynote met veel waar ik blij van werd. Bijvoorbeeld Shortcuts (Opdrachten) dat van iOS naar macOS komt (goed nieuws, want Shortcuts is nog een stuk gebruiksvriendelijker dan Automator).

En, in willekeurige volgorde: Universal Control, de nieuwe features in Notities, vernieuwde Safari (ben benieuwd), SharePlay, AirPlay naar de Mac toe, de extra features in Messages, etc. etc.
geplaatst door: Mac Hammer Fan
Het is alleen jammer dat de vorige systemen inzake beveiligingsupdates slechts twee jaar ondersteund worden. Voor mij hoeven die toeters en bellen nu eenmaal niet. :sad:
 Apple gebruiker sedert 1992  Mac Studio Max 32GPU, Macbook Pro 15" 2015, iPad 2018 & iPhone SE
geplaatst door: Mac OS X
@Mac Hammer Fan voor mij ook niet gaaf ipv 2 jaar ondersteund 5 jaar  :smile:
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 7 128GB 2016 en Macbook Pro 16ich 2021
old Apple computers never dies
geplaatst door: pjottervmr
Waar zijn de nieuwe iMac 30-inch en de MBP 2021 en de iPhone 13 Pro of 12S Pro gebleven?   :wink:
? Het is de start van de WWDC en daar worden zelden nieuwe hardware getoond omdat de focus op de software is gericht. Alleen als er specifiek in de software zaken komen voor toekomstige nieuwe hardware word die getoond als toekomst model wat die software gebruikt. Kan echter zomaar zijn dat over 2 weken Apple met plotseling een nieuw device toont.😀
geplaatst door: Mac OS X
@pjottervmr: IDD
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 7 128GB 2016 en Macbook Pro 16ich 2021
old Apple computers never dies
geplaatst door: Spooter
Nu nog correcte uitvoer (resolutie) van videosignaal via HDMI wat niet goed is bij Big Sur...
geplaatst door: puk1980
AirPlay

Het was altijd al mogelijk om van je Mac naar bijvoorbeeld je Apple TV AirPlay te gebruiken, zowel voor alleen geluid als voor beeld en geluid synchroon. In Monterey wordt daar de omgedraaide versie aan toegevoegd, voortaan is het ook mogelijk om geluid en beeld met geluid van je iPhone of iPad naar je Mac te streamen.

Wat mij betreft had Apple daar wel eerder mee mogen komen. Er bestaan al jarenlang third-party oplossingen hiervoor. Die bedrijven zullen wel minder happy zijn.


https://www.airsquirrels.com/reflector


https://www.macfreak.nl/ipad-apps/ipad-beeld-op-imac/
Certified Terminal Guru.
geplaatst door: jaco123
Pfff.... Hoe verzinnen ze het: een compactere weergave van de tabbalk  :wacko: :crazy:

Ik zal wel geen gemiddelde gebruiker zijn, maar heb doorgaans zo'n 20+ Safari-vensters open waarvan sommige vensters 15-25 tabbladen hebben openstaan. Lijkt me "een beetje jammer" als je dan in dezelfde regel ook nog een adresbalk moet neerzetten.... Dan wordt het juist lastiger om de tabbladen te onderscheiden.
Hopelijk kun je het uitzetten :cry:

(En ja, ik ben vaak met van alles tegelijk bezig, maar heb dan wel vensters per "onderwerp" (bijv: 1 venster Macreak, 1 venster vakantie uitzoeken, etc. etc.)
geplaatst door: puk1980
https://arstechnica.com/gadgets/2021/06/here-are-some-macos-monterey-features-the-wwdc-keynote-didnt-mention/

Citaat

iCloud passwords on Mac and Windows

This one is big if you've been using iCloud Keychain but have been frustrated by either its platform support limitations or how oddly buried it is in macOS presently.

Passwords are moving to a new "Passwords" section in System Preferences, similar to how they are located in a top-level Settings app page on iOS and iPadOS. You'll also be able to either import passwords from other password managers or export your iCloud passwords for use in those other managers.

Better still for those who live on multiple desktop operating systems, you'll soon be able to manage iCloud passwords on Windows PCs with a new app called "iCloud Passwords," which is included in iCloud for Windows. Apple is also introducing an iCloud Passwords extension for Microsoft's Edge browser.

meer ...


Zie ook: https://www.apple.com/macos/monterey-preview/features/
Certified Terminal Guru.
geplaatst door: GeorgeM
@jaco123: ik gebruik ook vaak erg veel tabs en ben ook benieuwd hoe dit uit gaat pakken.

Maar denk dat het voor mij meevalt omdat ik vaak schakel via het twee vingers naar elkaar brengen op de trackpad, waardoor je al je open tabs visueel open te zien krijgt.

Geen idee of jij dat ook gebruikt, maar is volgens mij een aanrader.

In de video hieronder zijn de nieuwe tabs in actie te zien, maar jammer genoeg niet heel erg veel in beeld.

geplaatst door: puk1980
De meeste Maccers gaan ook een aantal nieuwe features niét zien:

https://www.macrumors.com/2021/06/09/macos-monterey-features-for-m1-macs-only/

Citaat
Intel-based Macs lack the Neural Engine that many if not all of these features require.
Certified Terminal Guru.
geplaatst door: jaco123
@jaco123: ik gebruik ook vaak erg veel tabs en ben ook benieuwd hoe dit uit gaat pakken.

Maar denk dat het voor mij meevalt omdat ik vaak schakel via het twee vingers naar elkaar brengen op de trackpad, waardoor je al je open tabs visueel open te zien krijgt.

Geen idee of jij dat ook gebruikt, maar is volgens mij een aanrader.
Nee, ik heb geen trackpad  :hypocrite:

Aan mijn Mac Mini hangen een toetsenbord met daarnaast een wacom-pen (en voor het geval de wacom-driver er weer eens mee ophoudt ook nog een bedrade muis, maar die ligt  meestal achter mijn toetsenbord op een onhandige plek).

Ik heb hier nog ergens een 1e generatie losse Magic Trackpad liggen, maar die doet het al jaren meestal niet, dus inmiddels ligt die ergens zonder batterijen achterin de kast...
geplaatst door: shirca
Universal Control is wel een optie waar ik naar uit kijk! Benieuwd of ook automatisch switchen van toetsenbord en muis inbegrepen is. Tot nu toe was bv een magic mouse nog niet geschikt als muis voor een iPad, maar nu kan je hem dus wel besturen...

Ook de nieuwe functies in Notes zien er goed uit.

Verder wordt ik te oud voor al die deel en social functies :)
in dat laatste volg ik je ;-)
MBA 13 inch-Retina/2020. 16GB ram-500 GB SSD
Iphone 7 - 32 GB