geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/EUvlag-icoon.jpg
De EU komt met een lange lijst aan eisen voor iOS 19 en iOS 20
De Europese Commissie heeft Apple opgedragen om belangrijke wijzigingen door te voeren in iOS 19 en iOS 20, waaronder volledige toegang tot alle functies voor smartwatches van derden, hetzelfde voor koptelefoons en daarbij ook nog alternatieven voor AirDrop en AirPlay.

Apple verzet zich tegen deze eisen met het argument dat ze innovatie in de weg staan en het delen van nieuwe functies forceren.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.EUFlag.jpg
De EU komt met een lange lijst aan eisen voor iOS 19 en iOS 20


De lange lijst van de eisen van de EU is hier te vinden, er is ook nog een begeleidend persbericht. In essentie komt het er op neer dat de iPhone net zo open zou moet worden als de Mac.

Dat ze hierover bij Apple niet erg blij zijn is een enorm understatement, hieronder de reactie uit Cupertino:

Citaat
Today's decisions wrap us in red tape, slowing down Apple's ability to innovate for users in Europe and forcing us to give away our new features for free to companies who don't have to play by the same rules. It's bad for our products and for our European users. We will continue to work with the European Commission to help them understand our concerns on behalf of our users.
Onze vertaling:

Citaat
De beslissingen van vandaag verlammen ons op een bureaucratische manier, vertragen het vermogen van Apple om te innoveren voor gebruikers in Europa en dwingen ons om onze nieuwe functies gratis weg te geven aan bedrijven die zich niet aan dezelfde regels hoeven te houden. Dat is slecht voor onze producten en voor onze Europese gebruikers. We blijven samenwerken met de Europese Commissie om onze zorgen namens onze gebruikers te begrijpen.
Daarbij maken ze zich bij Apple vooral zorgen over de eisen rondom het openstellen van toegang tot het iOS-notificatiesysteem. Want deze maatregelen zouden andere bedrijven in staat stellen om alle meldingen van gebruikers in onversleutelde te verzamelen op hun servers, waarmee ze alle privacybescherming die Apple normaal gesproken biedt zouden kunnen omzeilen.

Apple werkt tot nu toe naar eigen zeggen al uitgebreid samen met de Commissie om te voldoen aan de DMA en heeft hiervoor ongeveer 500 mensen ingezet. Volgens Apple voldoet het al aan alle eisen en zal het de samenwerking met de toezichthouders voortzetten. Of dit voldoende zal zijn voor de EU lijkt nu de vraag.

Daarbij is er nog een open vraag: hoever zal Apple gaan met het voldoen aan deze eisen, of is er ook een punt waar zal blijken dat de EU de hand overspeelt?

Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: sdequack
Ik ga ervan uit dat de bedoeling van de EU hiervoor is dat je als consument niet vastzit aan dezelfde fabrikant voor al je spulletjes. Dit is een valkuil welke graag door zekere bedrijven wordt opgesteld.

Ik zie dit dan ook als een onderdeel van de Europese consumentenbescherming en juich dit dan ook toe. Dat dit niet zonder slag of stoot gaat begrijp ik uiteraard; het gaat om grote, ook financiële belangen. Ik twijfel er niet aan dat men tot een vergelijk kan komen.
geen onderschrift
geplaatst door: Mondo Cane
Waarom werkt een Garmin of een andere smartwatch niet net zo goed samen met een iPhone als een Apple Watch? Simpel: het is opzettelijk zo ontworpen. Dit verstoort de markt en komt neer op oneerlijke concurrentie.

Stel je voor dat Volkswagen vanaf morgen alleen nog maar rijdt op speciaal ontworpen, peperdure Volkswagen-banden. Iedereen zou dat belachelijk vinden. Maar bij techproducten lijken we dat plotseling normaal te vinden. Nog erger: stel dat je in een Volkswagen alleen accessoires kan gebruiken die door Volkswagen zelf zijn gemaakt, omdat producten van derden simpelweg niet goed samenwerken. Dat klinkt toch absurd?

En waarom kan een Apple Watch niet gekoppeld worden met een Android-telefoon? De reden daarvoor spreekt voor zich.

Dat hele argument dat het innovatie zou bevorderen? Pure onzin. Ik ben groot fan van Apple, maar dit draait puur om hun eigen portemonnee. Als gebruiker krijg je nauwelijks de kans om buiten het Apple-ecosysteem te kijken.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om gewoon bij een Apple Watch te blijven en binnen hun ecosysteem te werken. Maar echt vrij kiezen? Dat wordt je haast onmogelijk gemaakt.
Als je niet weet waar je naartoe gaat, zal ieder pad je daar brengen.
geplaatst door: MacFanGuy
Wat een ongelofelijk gezever (vind ik). Ik kies voor Apple, nou juist omdat het over het algemeen goed en frictieloos samenwerkt. Ik heb een AppleWatch, mijn vrouw een Garmin, allebei een iPhone. De Garmin lijkt prima samen te werken als het gaat om verbinden en doorgeven van notificaties. Verbinden was misschien een stapje extra dan met de Apple Watch, maar zeker geen onmogelijke opgaaf of heel erg moeilijk. Het automatisch verbinden van Apple werkt ook niet altijd feilloos.

Dus Apple moet meer doen om het open te stellen. Doen die andere fabrikanten dan ineens meer moeite om het feilloos samen te laten werken? Mag ik daar even smakelijk om lachen.

Speelt geld en controle een rol bij de keuzes van Apple? Natuurlijk. En enige mate van kinderachtigheid (zoals met blauwe vs groene achtergronden voor iMessage vs andere berichten) is ook zeker wel toe te schrijven. Maar ik snap Apple ook wel dat het zaken gaat verwateren.
Huh? Wat is dat, een PixelFreak?
geplaatst door: Ziegler
Niemand pakt jou toch dat frictieloze samenwerken af?
geplaatst door: nnsa
Ik deel die mening van MacFanGuy wel. Ik heb een AW als verlengstuk van mijn iPhone en een Garmin als Sport horloge. Die Garmin werkt ook prima samen met mijn iPhone.

En een uitlaat van een Mercedes past niet onder een Volkswagen…

Laat iedereen in zijn eigen Digitale omgeving blijven…
Ⓒnnsa(i)-2025
geplaatst door: sdequack
En een uitlaat van een Mercedes past niet onder een Volkswagen…
Daarmee geef je precies aan waar het de EU om gaat.  :woot:
geen onderschrift
geplaatst door: Ziegler
Ik deel die mening van MacFanGuy wel. Ik heb een AW als verlengstuk van mijn iPhone en een Garmin als Sport horloge. Die Garmin werkt ook prima samen met mijn iPhone.

Precies, maar de bedoeling van de EU is dat de Apple Watch ook prima samenwerkt met andere apparatuur (zoals Garmin kennelijk ook lukt).

En het verweer van Apple is verschrikkelijk gezocht. Mijn iMac knapt uit elkaar van de innovatie. Dat het een platform is dat tot op zekere hoogte open is, bevordert juist innovatie. Misschien geen innovatie waar Apple heel erg rijk van wordt, maar innovatie.
Stel je voor dat Apple zou beslissen welke printer ik wel of niet mag aansluiten op mijn iMac? Of welke koptelefoon? Dat zou innovatie juist beperken. En dat is precies de achterliggende gedachte van dit beleid.
Bewerkt: 20 maart 2025 - 11:56 door Ziegler
geplaatst door: boiing
Het innovatie argument gaat niet over innovatie op zich maar de bureaucratische verlamming die dit soort maatregelen intern veroorzaakt. Dat remt Apple, volgens Apple. Apple brengt ook privacy argumenten in als verweer, die plausibel klinken. Verder nog dit: als Garmin het wél lukt aan wie ligt het dan dat anderen het niet voor elkaar krijgen? Tenslotte vindt Apple het oneerlijk dat andere bedrijven niet aan dit soort eisen hoeven te voldoen. Google protesteert overigens ook tegen de EU maatregelen (bron).

Ik heb niet zo'n voor of tegen mening hoor, er valt voor beide kanten wat te zeggen. Ik denk wel dat dit meer en meer een politieke EU vs VS strijd gaat worden en wij als Apple gebruikers er vooral nadeel van gaan ondervinden.
The amount of energy needed to refute bullshit is an order of magnitude bigger than that needed to produce it (Brandolini's Law)
geplaatst door: DirtyMay
Waarom werkt een Garmin of een andere smartwatch niet net zo goed samen met een iPhone als een Apple Watch? Simpel: het is opzettelijk zo ontworpen. Dit verstoort de markt en komt neer op oneerlijke concurrentie.

... ... ...

Een vergelijking die langs alle kanten rammelt.
geplaatst door: Ziegler
Het innovatie argument gaat niet over innovatie op zich maar de bureaucratische verlamming die dit soort maatregelen intern veroorzaakt. Dat remt Apple, volgens Apple.

Precies. En dat is vergezocht. Als ze een opener systeem zouden hanteren met als bij MacOS, veroorzaakt dat helemaal geen red tape. Maar het is wel goed voor innovatie.
Er ontstaat red tape omdat Apple zich eigenlijk niet aan deze richtlijnen wil houden. En dat werkt vast belemmerend. Maar daar kiest Apple dan tot op zekere hoogte zelf voor.
Vergelijk het met een belastingaangifte door de accountant. Hij stopt veel moeite in het zo min mogelijk belasting betalen. Dat kan je red tape noemen, maar je kan ook gewoon meer belasting betalen.
geplaatst door: nnsa
Daarmee geef je precies aan waar het de EU om gaat.  :woot:
We hebben nu toch (eindelijk) USB-C ?  :worship: :happy:
Ⓒnnsa(i)-2025
geplaatst door: Paradijs
We hebben het hier steeds over het toelaten van niet-Apple in het ecosysteem van Apple. Ik ben benieuwd of het ook andersom gaat gelden, nl het volledig openzetten van Android voor Apple apparaten zoals de Watch.
(Niet dat ik er op zit te wachten  :happy:)
Loquendi Libertatem Custodiamus
geplaatst door: Ziegler
Maar wat is je gedachte dan? Dat Android dit tegenhoudt?
geplaatst door: Ger Nijkamp
Het meest bizarre is dat de EU dit soort regeltjes zegt op te stellen ter bescherming van consumenten, maar het averechts werkt. Omdat de regels zijn gebaseerd op papieren uitgangspunten, is het vrijwel onmogelijk om er praktisch (en daardoor bruikbaar) invulling aan te geven. Het sloopt daardoor letterlijk elke vorm van innovatie en gebruiksgemak voor consumenten. Fabrikanten moeten zich in allerlei functionele bochten wringen om techniek aan de wettelijke eisen te laten voldoen, in plaats dat de wetten bepaald zijn op wat technisch logisch en mogelijk is. Consumenten mogen zich vervolgens door oerwouden van venstertjes en checkbox routines worstelen. Goed gewerkt, Brussel.

De EU zou er goed aan doen in overleg met de industrie te bekijken waar bijvoorbeeld met industrie (open) standaarden 'oversteken' nodig zijn tussen om e.e.a. te kunnen laten functioneren. Conceptueel anders nadenken over 'regelgeving'. Niet reactief aanpassingen eisen: dat is pure kapitaalvernietiging en jaagt bedrijven onnodig op torenhoge kosten, die indirect doorberekend worden aan consumenten. Voorbeeld: de hele invoering van de AVG/GDPR heeft alle grote en kleine Europese bedrijven om die reden in totaal miljarden euro's aan tijd en ontwikkeling gekost - vooral omdat jarenlang volstrekt onduidelijk was hóe die wetten correct moesten worden geïmplementeerd. Wie denk je dat al die miljarden per saldo indirect betaalt? Juist. Vervolgens mogen we ons door onmogelijke cookievensters klikken, installeren we plugins om automatisch 'Weiger' te laten klikken en is er een wedloop ontstaan om langs andere routes diezelfde informatie te verzamelen. Is dit deel van onze privacy er echt beter op geworden? Ben je mal.

De meest leidende en innovatieve en gebruiksvriendelijke merken (niet beperkt tot Apple) hebben hier logischerwijs dan ook het meeste last van. Alle generieke merken die deze vernieuwende bedrijven continu nadoen lachen zich een hoedje. Concurrentievervalsing? Zéker: maar (deels) precies andersom dan de EU denkt. Uiteindelijk stokt die innovatie grotendeels, want kartrekkers moeten zich verplicht beperken tot een gemiddeld niveau. Denkt de EU werkelijk dat al die draadloze koptelefoontjes van alle andere fabrikanten zo hadden gefunctioneerd als Apple ze niet op deze manier had bedacht? Hilarisch.

Waar de EU een wet voor zou moeten opstellen, is dat alle wetten met betrekking tot digitale ontwikkeling verplicht op digitale structuren, functionaliteiten en logica gebaseerd moeten zijn. Niet op bureaucratisch geschreven taal. Maar dat inzicht, de kennis en vooral kunde om dit in te zien (of iets in deze geest) ontbreekt op elk niveau binnen de EU. Wij zijn de baas en regels zijn regels.

🫤

[ Ger ]
Bewerkt: 20 maart 2025 - 17:57 door Ger Nijkamp
Website: gernijkamp  
Linkedin: gernijkamp
geplaatst door: puk1980
Denkt de EU werkelijk dat al die draadloze koptelefoontjes van alle andere fabrikanten zo hadden gefunctioneerd als Apple ze niet op deze manier had bedacht gejat? Hilarisch.
IFTFY
geplaatst door: Ziegler
@ger
Volgens mij doe je nogal wat aannames. Ambtenaren hebben er geen verstand van. De EU overlegt niet met de industrie. Je stelt dat door deze regelgeving de innovatie stokt, maar legt eigenlijk niet uit waarom.

Ik zie best dat er sprake kan zijn van een papieren werkelijkheid vs een echte werkelijkheid, maar voorlopig zie ik vooral dat de EU de grote techbedrijven een beetje in toom probeert te houden.
geplaatst door: Mondo Cane
@Ziegler: helemaal mee eens.

Dat Europa bashen is blijkbaar mode terwijl niemand nu eigenlijk weet hoe het precies werkt daar bij de Europese gemeenschap. Toevallig ken ik iemand die er werkt en als je ziet hoe die regelgeving tot stand komt, dan zie je een hele andere kant van het verhaal. Er wordt niet over één nacht ijs gegaan en het is zeker niet alleen maar bureaucratische onzin.

Uiteraard is Europa niet onfeilbaar en er zal ook wel het één en ander mis lopen. Maar dat eeuwige “laten we die grote bedrijven toch even lekker uit de wind zetten want anders stokt hun innovatie” is echt erover. Apple is geen liefdadigheidsinstelling hè. Het is een gigantisch bedrijf met een winstoogmerk, meer niet.

Nu we het er toch over hebben: kijk eens Tax Wars op VRT Max.
Als je niet weet waar je naartoe gaat, zal ieder pad je daar brengen.
geplaatst door: boiing
Er wordt niet over één nacht ijs gegaan en het is zeker niet alleen maar bureaucratische onzin.
Geloof ik best maar voorlopig schiet ik er als Apple consument helemaal niets mee op en zie ik vooral gedoe, ruzies, rechtszaken, missende features en onzekerheden voor de toekomst. Ik begrijp sommige intenties van de EU maar hoe ze uitgevoerd en afgedwongen worden niet. Over een jaar of vijf maar eens kijken wat het nou opgeleverd heeft. Voor ons.
The amount of energy needed to refute bullshit is an order of magnitude bigger than that needed to produce it (Brandolini's Law)
geplaatst door: puk1980
Geloof ik best maar voorlopig schiet ik er als Apple consument helemaal niets mee op.
Ik ben blij met USB-C op de nieuwe iPhones en alle andere Apple hardware.
geplaatst door: boiing
Ik ook hoor. 'Bijna niets' dan :biggrin:.
The amount of energy needed to refute bullshit is an order of magnitude bigger than that needed to produce it (Brandolini's Law)
geplaatst door: DirtyMay
Ik ben blij met USB-C op de nieuwe iPhones en alle andere Apple hardware.

Wat aan die USB-C maakt je zo gelukkig ?


geplaatst door: puk1980
Wat aan die USB-C maakt je zo gelukkig ?
Het heerlijke gevoel dat ik krijg als ik mijn Universele oplaadkabel in mijn iPhone schuif. 😜
geplaatst door: RW076
Kots misselijk van dat ge-bemoei van de EU.
Hey Gutmensch, hou gewoon je mond en hou politiek erbuiten. We zitten op een Apple forum.