geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Campus2-icoon.jpg
De heel erg korte carrière van Antonio García Martínez bij Apple
Terwijl Facebook bezig was om Apple’s  App Tracking Transparantie van iOS 14.5 op allerlei manier te bevechten haalde Apple een belangrijk iemand van Facebook binnen. Dat was Antonio García Martínez, bij Facebook was hij de eerste Ads Targeting Product Manager in het Facebook Ads team.

Afgelopen maandag begon Antonio García Martínez als Ad Manager bij Apple, maar inmiddels is zijn carrière bij Apple alweer voorbij. De reden is dat er een enorme weerstand tegen hem opgebouwd werd binnen Apple, wat inmiddels al was uitgemond in een petitie tegen hem. De reden daarvoor was met name dingen die hij over vrouwen schreef in zijn boek Chaos Monkeys - obscene fortune and random failure in Silicon Valley.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.ChaosMonkeysAntonioGarcíaMartínezCover.jpg
De heel erg korte carrière van Antonio García Martínez bij Apple


Hieronder een citaat van een passage waar veel mensen bij Apple duidelijk aanstoot aan namen:

Citaat
Most women in the Bay Area are soft and weak, cosseted and naive despite their claims of worldliness, and generally full of shit. They have their self-regarding entitlement feminism, and ceaselessly vaunt their independence, but the reality is, come the epidemic plague or foreign invasion, they’d become precisely the sort of useless baggage you’d trade for a box of shotgun shells or a jerry can of diesel.
En hieronder de vrije vertaling ervan:

Citaat
De meeste vrouwen in de Bay Area zijn zacht en zwak, verwend en naïef ondanks hun beweringen van wereldsgezindheid, en over het algemeen full of shit. Ze maken aanspraak op rechten die hen goed uitkomen uit het feminisme en roemen onophoudelijk hun onafhankelijkheid, maar de realiteit is dat, of er nu een epidemische plaag of een buitenlandse invasie komt, ze zouden precies het soort nutteloze bagage worden wat je zou ruilen voor een doos met jachtgeweergranaten of een jerrycan diesel.
Apple heeft inmiddels het contract met Antonio García Martínez beëindigd en de volgende verklaring daarvoor naar buiten gebracht:

Citaat
At Apple, we have always strived to create an inclusive, welcoming workplace where everyone is respected and accepted. Behavior that demeans or discriminates against people for who they are has no place here.
Bij Apple zijn er nu wel veel werknemers die zich afvragen of er niet meer naar iemands achtergrond gekeken moet worden worden voordat ze aangenomen worden. Want het boek van Antonio García Martínez was allang uit, en dus door de mensen die hem aannamen of niet gelezen, of niet als iets gezien wat een bezwaar zou kunnen zijn.

Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: NicoJ
En waar precies zit het aanstootgevende?
geplaatst door: imex
En waar precies zit het aanstootgevende?

Inderdaad, ik moet er wel om lachen. Hij zegt gewoon hoe hij dat kennelijk werkelijk ervaart. Kon vroeger prima in de Steen en Been Show van Jack Spijkerbek. Je hoeft het er niet mee eens te zijn. En vrouwen hier die zichzelf als zijn doelgroep zien, hoeven er geen aanstoot aan te nemen. Dus als die vrouwen dat al niet hoeven, wat moet Apple er dan nog eens een statement van maken?

Maar misschien dat 'jachtgeweergranaten' niet lekker ligt. Een schijn van dat je iemand met de dood bedreigt ligt gevoelig these days.
'They want to make the best computer'
geplaatst door: GeorgeM
@imex: hij wil ze ervoor inruilen, ik zie dat niet als een bedreiging.

Maar ik snap wel dat er veel vrouwen bij Apple werken die geen zin hebben om met de man die dit schrijft te werken, en dat het management bij Apple dus weinig keuze had.
geplaatst door: ouwemac
De Heren weten het weer goed te bagatelliseren. :devil:

Hou toch eens op met voor je beurt te praten mannetjes :yucky:

Die tekst is toch gewoon een nette versie van “grab them by the pussy”

Antonio Garcia Martinez is waarschijnlijk een gefrustreerd mannetje dat te vaak een blauwtje heeft gelopen bij de “zwakke” vrouwtjes. Afgaande op zijn woorden :tounge:

Misschien is het ook wel gewoon een nette vrouwlievende hardwerkende man met een donkere kant, die hij op papier heeft gezet in dit boek.

Apple staat wel mooi voor schut, dat dan weer wel.
Optimistisch maar zonder hoop. (Tommy Wieringa)
geplaatst door: okkehel
Het wordt tegenwoordig als een recht beschouwd om tamelijk ongefundeerd andere (groepen) mensen op een badinerende en naargeestige manier weg te zetten. Dat wordt vervolgens als gezien als iets wat die persoon 'als werkelijk ervaart'. Als het dan vervolgens toch wel wat te gortig wordt, dan wordt als tweede verdedigingslinie in stelling gebracht dat het voorwerp van spot en diskwalificatie niet tegen grapjes kan of wat al te lange tenen heeft en zich net aangesproken hoeft te voelen (dat heet: blaming the victim). Het hebben van meningen staat iedereen vrij, het uitpreken daarvan ook. Maar meningen, zeker als ze over andere mensen gaan en niet over dingen, en het uitspreken daarvan heeft consequenties die verder kunnen gaan dan een uitspreken van een andere mening. Je kunt er bijvoorbeeld om ontslagen worden; een werkelijk gevolg dus. Dat is niet onlogisch of raar. Verder: in de VS zijn de tegenstellingen tussen links-rechts, man-vrouw, conservatief-progressief oneindig veel meer op de spits gedreven dan in Nederland. De stap van Apple is logisch en juist.
geplaatst door: Jurriaan
Kon vroeger prima in de Steen en Been Show van Jack Spijkerbek.
En dit is dan de goedkeuring?
Vroeger werden duizenden mensen gediscrimineerd door de overheid omdat ze geen Janssen heten, de Toeslagaffaire. Maar omdat het vroeger gebeurde is het dus goed?

Voortschrijdend inzicht waarbij er meer is dan de mening van de witte man van middelbare leeftijd doet ons alle goed. Ook mij als witte man van middelbare leeftijd.
MBA '20 M1| SE1 & 2 iOS 15/17 | Mini6 iPadOS 17 | ATV 4K MKI  TVOS17|
geplaatst door: ouwemac
Ik ben het helemaal met je eens okkehel.
Alleen had Apple dit kunnen voorkomen door wat dieper te graven. In die zin vind ik dat ze voor schut staan.
Optimistisch maar zonder hoop. (Tommy Wieringa)
geplaatst door: Festen
Hou toch eens op met voor je beurt te praten mannetjes :yucky:

Die tekst is toch gewoon een nette versie van “grab them by the pussy”

Antonio Garcia Martinez is waarschijnlijk een gefrustreerd mannetje dat te vaak een blauwtje heeft gelopen bij de “zwakke” vrouwtjes.
Jammer hoe iedereen meteen in de ideologische loopgraven duikt zonder echt te lezen. Hij beschrijft een specifieke groep vrouwen, namelijk die in de Bay Area. Dit soort discussies breng je geen millimeter door te psychologiseren over de seksuele frustraties van die man.
 
Misschien wonen in die regio veel vervelende 'self-entitled' dames zonder veel inhoud, misschien is Martinez een domme seksist, maar uit dit éne citaat kan je niet alles destilleren. In deze tijden van Cancel-culture, en zeker bij het hypercorrecte Apple, ben je dan al snel de klos. Of dat een vooruitgang is, zal in de toekomst blijken. Het klinkt heel gek in deze Woke-tijden, maar mensen kunnen groeien en veranderen (het boek is zo'n vijf jaar oud).
geplaatst door: sluisje

geblokkeerd

En misschien heeft hij wel gelijk.
geplaatst door: ouwemac
Natuurlijk jongens.
Misschien dit, waarschijnlijk dat, een specifieke soort vrouwen, in die regio bla bla.
Je citeert ook nog eens een deel van mijn betoog zonder mijn toevoeging Festen.
Selectief ook nog en uit de context.
In deze woke tijden en cancel culture. Alles wordt uit de kast gehaald.
Het is moeilijk hè dat de tijden veranderen. :hypocrite:
Optimistisch maar zonder hoop. (Tommy Wieringa)
geplaatst door: GeorgeM
@ouwemac: gaat het een beetje?

Niet alleen veeg je alles op de grote hoop (inclusief mijn reactie) maar kom je ook wel héél emotioneel deze discussie in.

Tijd voor sticky rice met mango, lijkt me….  ;)
geplaatst door: ouwemac
 :happy: :happy: :happy: :happy:
Je hebt gelijk.
Ook over de sticky rice and 🥭 mango 🥭
Optimistisch maar zonder hoop. (Tommy Wieringa)
geplaatst door: Flix
Als ie het had gehad over 'witte man van middelbare leeftijd' in de Bay Area, had er geen haan naar gekraaid.
Maar nu het over vrouwen blijkt te gaan, schieten hier de 'witte man van middelbare leeftijd' helemaal in de stress.
Sorry ouwemac e.a., jullie zijn een stelletje Karen's.

 :devil:


PS: hoort dit soort gekakel niet in het MF café?
geplaatst door: Mathy
En wij maar denken dat de Neanderthalers al lang uitgestorven waren...
geplaatst door: RW076
Welkom in 2021 Antonio, woke en cancelculture.
Doe mij maar een iPhone Mini aub.
geplaatst door: Cenobyte
OMG. Ja, ik kan me voorstellen dat Apple's braafste jongetjes van de klas hier een dikke huichelachtige zweetbui van krijgen.
Groetjes,
Mario  -
geplaatst door: ouwemac
Zoals ik al toegaf mijn lieve beste Flix ging ik ietwat over de top in mijn reacties terzake van het onderwerp van dit draadje
Maar ik blijf achter de strekking van mijn woorden staan.  :mad:

Ik vind ook dat dit soort “gekakel” bij het onderwerp hoort waar dat ook staat. Het gaat wel over Apple tenslotte en MacFreak is geen fansite waar negatieve zaken weggemoffeld worden.

Tot slot: “Karen’s”??? Bedoel je die bevolkingsgroep in noord Thailand en Birma/Myanmar?
Optimistisch maar zonder hoop. (Tommy Wieringa)
geplaatst door: Flix
Ouwemac, lieverd, maak het allemaal niet te emotioneel.😘

Dat ik denk dat dit meer een onderwerp is voor het café, is omdat we hier over het algemeen 'technisch' met Apple en z'n producten bezig zijn ('Finder doet het niet' en zo). Dit draadje gaat vooral over meningen, en die doen het leuker in een café, denk ik.
Heeft weer niks met die uitgekauwde dooddoener te maken dat er 'geen kritiek op Apple mag zijn'...

Karen's, dat zijn de zeikwijven (wit, middelbare leeftijd; hele foute eigenschappen in het tegenwoordige goed/fout sjabloon) die bv altijd direct met 'de manager' willen spreken...
geplaatst door: ouwemac
Je brengt het weer goed onder woorden :thumbs-up:

En die benaming (“Karen’s”), kende ik niet. Uit jouw beschrijving doemt een helder maar onappetijtelijk mensentype op die ik zo voor me zie. :crazy:

Je verwijzing naar het café snap ik wel, maar Robert plaatst dit item nu eenmaal hier in “Nieuws”dus dan wordt er hier op gereageerd.  :hypocrite:

Soms denk ik dat hij het wel prettig vind een beetje reuring onder zijn neus en daarom zo’n onderwerp plaatst. Als het te gortig wordt volgt verbanning naar het café.

Toch heb ik liever zo’n Karen voor mijn neus dan een Marjorie Taylor Greene. Even geheel offtopic :tounge:
Optimistisch maar zonder hoop. (Tommy Wieringa)
geplaatst door: Mac OS X
laat HEXDIY eens mee draai bij Apple dan komt zeker goed   :biggrin:
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 14 128GB 2022 en MacBook Pro 16inch 2021. Old Apple computers never die
geplaatst door: doctor_apple
Aanvankelijk dacht ik: "kijk, da's eigenlijk best goed van Apple".

Maar toen was er een moment van bezinning. Namelijk, de man had al een arbeidscontract aangeboden gekregen en zou maandag BEGINNEN bij Apple. Had Apple dan niet eerder een profile check kunnen doen?

Ik kende het boek van Antonio Martinez niet. Vanzelfsprekend zag ik de veelbesproken passage overal opduiken met soms wel honderden tweets of posts erachteraan met de grootst mogelijke emotie en/of verafschuwing.

Goed, ook dit valt te begrijpen. Maar ik mis iets: context. Woorden, zinnen, een paragraaf of hele passages citeren is niet moeilijk. Maar wat was de context. Wanneer was dit geschreven, wat was de grondslag voor de tekst? Was er meer aan de hand?

Eerst ben ik eens naar wat reacties gaan kijken op het boek en op het net. Een van de reviewers schreef: "I worked at Facebook from 2010 until 2015, and until now I have never seen the inner machinations as accurately portrayed as they are in 'Chaos Monkeys'."

New York Times schreef in 2016: "The aphorisms are sometimes lazy, the facts can be sloppy, and the studied cool – all the while insisting that “I am the uncoolest person you will ever meet” – can be grating. I also could definitely have done without learning about Mr. García’s weakness for “strenuous fornication” and drunken romps in the Facebook broom closet. [...]

[...] Mr. García was writing that “the tech start-up scene, for all its pretensions of transparency, principled innovation, and a counterculture renouncement of pressed shirts and staid social convention, is actually a surprisingly reactionary crowd.
"

Garcia zette, afgaande op de vele verslagen, een ongepolijste, alledaagse realiteit neer van hielenlikkers en een bijna ondragelijke interne politiek.

En toen moest ik even denken. Het boek is geschreven in 2015, de man heeft een latijns amerikaanse achtergrond, maar is getogen in California. Wie is Martinez?

En toen begon mij een onbehagelijk gevoel te bekruipen. Wat nu als de man een boek heeft geschreven, om de misstanden in de (toen) opkomende tech business aan de kaak te stellen, observerend en ja, mogelijk ook een bepaalde type vrouw wegzettend die gewoon aan het profiel voldeed.

Ik heb in vele branches mogen werken, van zwaar commerciële omgevingen tot typische ambtelijke organisaties in binnen en buitenland. En ja, sorry, maar er zit gewoon een zekere slag mens bij bepaalde werkdomeinen. De snelle "tantes" en "omes" in de commerciele omgeving, heel anders naar de wereld kijkend ook. De typische contactgestoorde, en vaak ook a-typische mensen binnend e IT. Briliant vaak, maar erg moeilijk om sociale omgang en levend in hun eigen wereld; ook het ambtelijke apparaat, ongeacht welk land dit ook niet is is duidelijk herkenbaar.

Als ik terugdenk aan mijn (inmiddels ruime) professionele werkervaring herken ik het beeld dat Martinez schetste (helaas) wel enigszins. In die zin dat er wel degelijk een zekere stereotypering gold bij verschillende beroepen, organisaties en locaties.

Ik heb zeer wereldse Amerikanen mogen ontmoeten, maar ook genoeg die "claimden" best wel "werelds te zijn", maar niet verder kwamen dan te denken vanuit hun eigen Amerikaanse context. En ook in Nederland kunnen we het nodige hiervan. We denken "heel werelds te zijn", maar ik heb pas moeten ontdekken door veel te reizen en in het buitenland te werken dat dit "wereldse denken", toch wel heel erg vanuit de eigen "ik" en het eigen "wereldbeeld" is gedicteerd. Niemand is daar een heilige in. En dus ook Martinez niet.

Waren zijn woorden dan gelukkig gekozen? Mogelijk niet. Maar om iemand daarmee direct "voor het leven" te verbannen vind ik ver gaan. Erg ver gaan. Dit is een opmaat naar een heel vervelende samenleving waar geen ruimte is voor fouten, innerlijke, geestelijke, mentale of sociale groei proces.

Wie zegt dat Martinez anno 2021 exact hetzelfde denkt als in 2015? Voortschrijdend inzicht? En zoals gezegd: context van weleer is niet de context van nu.

Apple had aanvankelijk redenen om hem aan te nemen. Ze zijn gezwicht onder de sociale druk. En ik vind het erg zorgelijk dat we met dergelijke druk, zonder de exacte context, details, achtergronden te kennen, mensen afstraffen. Met de eerste "blockchain" der geschiedenis, het internet zelf, ben je voor het leven getekend.

Ik snap de kritiek op Martinez, maar niet de hetze die ontstond tengevolge van zijn aanstelling bij Apple. Zeker de reacties lezende op twitter, social media en vele reacties bij nieuwssites.

In de grondslag wordt iemand hier een baan ontzegt omwille van zijn historische daad (boek geschreven), waar het PUBLIEK over valt en daarmee deze persoon tot "persona non-grata" wordt gebombardeerd met als direct gevolg dat de dienstbetrekking komt te vervallen. Wat gaan we hierna doen? Oudere mannen weigeren omdat ze te blanke uitlatingen hebben gemaakt in het verleden? Migranten afwijzen omdat ze zich kritisch hebben uitgelaten over autochtonen of migranten kwesties?

Wat heeft dit alles te maken met het ware fundament van een arbeidsrelatie: iemands vaardigheden. Kortom, ik vind het nogal "dubbel".
geplaatst door: NicoJ
@doctor_apple
*buigt*
Hier worden een aantal spijkers ferm op de kop geslagen wat mij betreft.

Ik las en passant ook nog dat het ontslag gevolgd was op een petitie onder het personeel. Oftewel mob rule.
Ik vind dit allemaal zo ontzettend 'niet Apple'. Zo ontzettend niét Think Different. Zo ontzettend niét in de geest van Jobs.
geplaatst door: ouwemac
doctor_apple
Je hebt mijn ogen geopend voor de nuances  :worship:
Ik had al afstand genomen van mijn eerste posts in dit draadje maar toen ik jouw bijdrage las werd het pas echt helder hoezeer ik politiek correct was in mijn neersabelen van de man in kwestie.

Zeg maar, dat ik de waarheid volgde die in het heldere licht lag en de rest vergat.
Ik moet toegeven dat er tegenwoordig een cultuur heerst van wat NicoJ “mob rule” noemt.
Het vernietigen van personen die “foute” standpunten huldigen volgens de rulers.
Zonder aandacht voor de context inderdaad.
Het kan best zijn dat de man foute ideeën heeft maar dat blijkt nergens uit.
Het enige waar we hem op beoordelen zijn wat zinnen uit een boek.
Dat kan net zo goed een ironische beschrijving zijn van een situatie’
Ik deed hetzelfde als ik een verhaaltje schreef

Ik ga niet mijn bijdragen hier verwijderen zoals een medeMacFreaklid eens gedaan heeft, maar neem er afstand van. :blush: :blush: :blush:

Het is waar dat overal in het politieke spectrum mensen rondlopen die gretig anderen ongenuanceerd de grond intrappen om zichzelf politiek correcter of een beter mens te voelen dan de onderliggende persoon.

Wellicht klinkt dit wat ironisch of sarcastisch………..IK ben serieus🙏🏻🙏🏻🙏🏻…………

Mijn mantra wordt nuance en context.
Bewerkt: 14 mei 2021 - 16:58 door ouwemac
Optimistisch maar zonder hoop. (Tommy Wieringa)
geplaatst door: anraadts
Het kan best zijn dat de man foute ideeën heeft maar dat blijkt nergens uit.
Het enige waar we hem op beoordelen zijn wat zinnen uit een boek.
Ik neem aan dat je zelf kan zien dat dit twee heel erg vreemde zinnen zijn, zo naast elkaar.