Nieuws, feedback en meer > Nieuwsberichten en reacties

De nieuwe M1 Pro en M1 Max: de krachtigste Apple chips ooit

(1/3) > >>

Robert:
De nieuwe M1 Pro en M1 Max: de krachtigste Apple chips ooitIn de afgelopen jaren werd het door de processors in de iPhones en iPads al steeds duidelijker hoezeer Apple een marktleider wordt, met het uitbrengen van de M1 Macs zette Apple zich definitief zo op de kaart. En die reputatie zal met de M1 Pro en M1 Max alleen maar verder toenemen.

Dat gebeurt met een CPU (central processing unit, dus het processor-gedeelte) met maximaal 10 cores, waarvan 8 high performance en en 2 high efficiency cores. Maar ook met een GPU (graphics processing unit, dus het video-gedeelte) met maximaal 32 cores. Daarbij kunnen deze chips het centraal geheugen geheugen ook gebruiken, waardoor dat nu tot maximaal 64 GB kan zijn.

De nieuwe M1 Pro en M1 Max: de krachtigste Apple chips ooit
M1 Max: 57 miljard transistors en tot 64 GB aan snel centraal geheugen.
M1 Pro

M1 Pro is vervaardigd met de 5-nanometertechnologie en heeft 33,7 miljard transistors: ruim twee keer zoveel als M1. De nieuwe 10-core CPU bestaat uit acht high-performance-cores en twee high-efficiency-cores, en is tot 70 procent sneller dan M1. Vergeleken met de nieuwste 8-core pc-laptopchip biedt M1 Pro tot 1,7 keer snellere CPU-prestaties met hetzelfde energieverbruik. De topprestaties van de pc-chip behaalt hij al met maximaal 70 procent minder energieverbruik. Zelfs de zwaarste taken, zoals foto’s in hoge resolutie bewerken, zijn met M1 Pro een fluitje van een cent.

De nieuwe M1 Pro en M1 Max: de krachtigste Apple chips ooit

M1 Pro heeft een GPU met tot 16 cores, die twee keer zo snel is als M1 en tot zeven keer zo snel als de snelste geïntegreerde grafische processor in een 8-core pc-laptopchip. Vergeleken met een geavanceerde afzonderlijke GPU in pc-notebooks levert M1 Pro betere prestaties tegen maximaal 70 procent minder energieverbruik.

Met M1 Pro kan je kiezen voor maximaal 32 GB aan snel centraal geheugen, met tot 200 GB/s aan geheugenbandbreedte.

 De nieuwe M1 Pro en M1 Max: de krachtigste Apple chips ooit

M1 Max

M1 Max heeft dezelfde krachtige 10-core CPU als M1 Pro en daarbovenop nog eens een 32-core GPU, die tot vier keer zo snel is als M1. Met 57 miljard transistors – 70 procent meer dan M1 Pro en 3,5 keer zoveel als M1 – is M1 Max de grootste chip die Apple ooit gemaakt heeft. Bovendien zijn de GPU-prestaties vergelijkbaar met een geavanceerde GPU in een compacte professionele pc-laptop tegen maximaal 40 procent minder energieverbruik, en met de meest geavanceerde GPU in de grootste pc-laptops tegen maximaal 100 watt minder energieverbruik.

De nieuwe M1 Pro en M1 Max: de krachtigste Apple chips ooit

Zo komt er dus minder warmte vrij, hoeven de ventilatoren minder hard te draaien en gaat de batterij in de nieuwe MacBook Pro enorm lang mee. M1 Max geeft grafisch zware taken een compleet nieuwe dimensie, zoals tot 13 keer zo snelle rendering van complexe tijdlijnen in Final Cut Pro, vergeleken met de 13-inch MacBook Pro van de vorige generatie.

De nieuwe M1 Pro en M1 Max: de krachtigste Apple chips ooit

Daarnaast heeft M1 Max meer bandbreedte op de chipstructuur en een twee keer zo grote geheugeninterface als M1 Pro. Het resultaat is een geheugenbandbreedte van maximaal 400 GB/s – bijna zes keer zo groot als die van M1. Daardoor kan M1 Max worden geconfigureerd met tot 64 GB aan snel centraal geheugen.

 De nieuwe M1 Pro en M1 Max: de krachtigste Apple chips ooit #AppleSilicon

Jeroendv:
Moet ik relative performance zo lezen dat 100 = gelijk aan de prestaties van de chip bij het minimale energieverbruik? Ik heb al zitten uitrekenen of de besparing op stroomkosten alleen al de aankoop zou rechtvaardigen. Met €25,- p.j. aan maximale besparing komt het alsnog niet uit ben ik bang.

Zoals eerder genoemd in een ander nieuwsbericht ben ik benieuwd waarom deze chips niet in een iMac (pro?) of MacMini zitten. Wel leuk dat ze dezelfde naamgeving als de iPhones aanhouden.

boiing:
Ik denk dat je het moet zien als 'in verhouding'. 100 is twee keer zoveel performance als 50 etc. Maar het is natuurlijk een versimplificeerde weergave. Wat vooral opvalt in de CPU grafiek is hoeveel vlakker de Intel curves zijn: een kleine toename in performance kost veel sneller veel meer energie. Dat doet een M1 chip stukken beter, een dubbele performance kost ook slechts het dubbele aan energie. Dat is knap. Met meer cores toch veel minder verbruiken vergeleken met Intel is nog knapper.

puk1980:
Wat die vlakkere lijnen betreft, wat opvalt is ook de trend over meerdere processor-generaties. Zoals uit onderstaand grafiekje al bleek, stond Apple midden vorig jaar al op het punt Intel voorbij te gaan. Een update van dit plaatje van Anandtech zou leuk zijn.

Mac Hammer Fan:
Ben toch eens benieuwd naar de grafische prestaties. Een bescheiden Radeon Sapphire Pulse 580 is twee maal zo snel als een M1 chip in Geekbench.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie