
Wikitribune wil het antwoord zijn op nep-nieuws
Toen het internet in de kinderschoenen stond waren er veel toekomstvisies over al het goeds dat het ons zou brengen. Daarbij werd kennelijk geen rekening gehouden met de slechte kant van de mensheid, inmiddels weten we dat bijvoorbeeld Twitter echt iedereen aan het woord kan laten, ook mensen die zich beslist niet genuanceerd uiten, tot aan doodsbedreigingen toe.
Een relatief nieuw fenomeen in dit landschap is nep-nieuws. Dit is inmiddels een bloeiende industrie in onder ander Macedonië en Rusland. Het zorgt voor veel desinformatie in de discussies die wij hier voeren, maar had bijvoorbeeld ook veel invloed bij de recente presidentsverkiezingen in Amerika.
Bijvoorbeeld het bizarre verhaal dat de kelder van pizzeria Comet Ping Pong onderdeel zou zijn van een netwerk van pedofielen waarin zelfs de kandidaat voor de Democratische Partij, Hillary Clinton, betrokken zou zijn. Dat leidde zelfs tot een man met een geweer aan de deur,
die eiste dat hij die kelder te zien zou krijgen. Lastig, want Comet Ping Pong heeft helemaal geen kelder.
Het antwoord op nep-nieuws?Het probleem is onder andere gekomen doordat we niet meer voor nieuws willen betalen. Maar nieuws wat door adverteerders betaald wordt leidt tot sensatie-artikelen (veel clicks) en nieuws dat bevestigd wat we al hebben gezien en gelezen.
Facebook is nu bijvoorbeeld hard bezig met zoveel mogelijk duidelijk nep-nieuws te filteren, nep-nieuws zou daarbij gefilterd worden door zowel algoritmes als menselijke curatoren. Het probleem daarbij is dat dit al snel leidt tot beschuldigingen van censuur, ook als het alleen om het filteren van duidelijk nep-nieuws gaat. Want wat als jij wel wilt blijven geloven dat er in de kelder van Comet Ping Pong allerlei dingen gebeuren, ook al is er geen kelder?
Het antwoord is mogelijk dat we met zijn allen weer voor nieuws gaan betalen, al was het maar een beetje. Dat concept is waarvoor Jimmy Wales, de oprichter van Wikipedia, nu voor gekozen heeft. Zijn initiatief heet
Wikitribune, in de video hieronder kan je zien wat daarvan de bedoeling is.
Als je wilt bijdragen aan Wikitribune, dat kan op
deze pagina. Daar kan je zelf kiezen hoeveel je geeft, en ook of je dat maandelijks, per kwartaal, jaarlijks of eenmalig doet. Eén nadeel voor ons, deze site is in het Engels en je zal er waarschijnlijk weinig nieuws over Nederland in tegenkomen.
Een initiatief voor het Nederlands taalgebied dat hier mee vergelijkbaar is lijkt
De Correspondent. En er zijn natuurlijk ook veel kranten bij ons waar je ook een (digitaal) abonnement op kan nemen.