https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Sierra-icoon.jpg
Dertig nieuwe dingen die in High Sierra te vinden zijn
Komende herfst brengt Apple weer nieuwe versies uit van de besturingssystemen iOS, macOS, tvOS en watchOS. In dit eerdere nieuwsbericht van MacFreak kon je al heel erg veel van nieuwe dingen in iOS zien, maar ook in macOS High Sierra (10.13) zit natuurlijk veel meer dan tijdens de keynote te zien was.

Hieronder een heleboel van die nieuwe dingen, maar ook een paar die tijdens de keynote al even aandacht kregen en die natuurlijk ook de moeite van het vermelden waard zijn, anders had Apple ze niet uitgekozen.

1. Instellingen per site

In Safari in High Sierra kan je per site een aantal eigen instellingen bepalen, waaronder of je die pagina in de Reader-modus wilt zien (dus zonder reclame's en ander storende elementen), of je bepaalde content geblokkeerd wilt hebben, of je de pagina ingezoomd wilt zien en of je wilt dat filmpjes vanzelf worden afgespeeld.
2. Automatische Reader-modus

Safari in High Sierra kan automatisch alle sites die Reader-modus ondersteunen daarin opstarten. Zo kan je veel sites zien zonder de afleiding van reclame's en dergelijke.
3. Boodschappen synchroniseren met iCloud

Deze kwam al tijdens de keynote voorbij, maar lijkt de moeite om nog even apart te vermelden: de mogelijkheid om al je Berichten voortaan via iCloud te synchroniseren. En het is Apple, dus alles met versleuteling en zonder dat Apple mee zit te kijken.
4. Sneller zoeken in Mail

Zoeken in Mail gaat op op dit moment al helemaal niet traag, maar in High Sierra wordt dit nog een stuk sneller.


5. Top Hits in zoekopdrachten Mail

Niet alleen gaat het zoeken in Mail straks nog sneller, als je aan het typen bent laat Mail je voortaan bovenaan meteen zien welke resultaten volgens het programma zijn wat jij zoekt, de zogenaamde Top Hits.
6. Foto's synchroniseert gezichtsherkenning

Net zoals bij Berichten kan Foto's voortaan de data van gezichtsherkenning over al je devices synchroniseren, met als resultaat dat het allemaal nog een stuk sneller gaat, en je handelingen geen twee keer hoeft uit te voeren. En ook hier natuurlijk, versleuteld en zonder pottenkijkers.
7. Meer categorieën in Foto's

Foto's kan al een tijdje automatisch video's aanmaken waarin foto's per categorie bij elkaar zijn gebracht, in High Sierra komen daar nog een heleboel categorieën bij, onder andere huisdieren, kinderen, voorstellingen, sport evenementen en trouwerijen.
8. Live Photos achteraf aanpassen

Ook eentje die al tijdens de keynote voorbij kwam, de erg welkome mogelijkheid om achteraf te kiezen welke foto het 'key frame' wordt van jouw Live Foto. Zo wordt het steeds makkelijker om bewegend beeld goed vast te leggen.
9. Live Photos effecten

In zowel iOS 11 als High Sierra kan je nu drie nieuwe effecten aan Live Photos toevoegen: Met Loop kan je de beweging eindeloos laten repeteren, iets wat we al kennen van GIFjes op het web, met Bounce gaat de actie heen en weer, en met Lange Sluitertijd kan je water en lampen laten zien zoals het zou zijn als je ze met een lange sluitertijd had opgenomen (water wordt dan 'wollig' en 'zacht', lichtstippen worden strepen).

10. Vanuit Foto's afbeeldingen aanpassen in Pro apps

In Foto's in High Sierra kan je afbeeldingen erg makkelijk aanpassen in Pro apps, zoals bijvoorbeeld Pixelmator. Als je klaar bent worden je aanpassingen gewoon binnen Foto's bewaard.
11. Betere manieren om foto's aan te passen

Foto's zelf is Apple ook nog lang niet klaar mee, dit keer zijn er Curves en een manier om alleen bepaalde kleuren aan te passen toegevoegd.
12. Makkelijker foto's organiseren

Je kan in Foto's nu meerder foto's tegelijkertijd selecteren en die naar het album slepen waar je ze wilt hebben. Of ze in naar de Finder slepen, zo kan je ze kopiëren naar de locatie van jouw keuze.
13. Navigatiekolom altijd aanwezig

De Navigatiekolom in Foto's is nu altijd aanwezig, handig als je Foto's wilt verslepen, zoals hierboven omschreven staat.


14. Nieuwe sectie voor Importeren

In de Navigatiekolom vind je nu ook je meest recent geïmporteerde foto's, met degene die met meest recent geïmporteerd is bovenaan.


15. Nieuwe verborgen sectie

Ook de verborgen bestanden zijn nu snel in de Navigatiekolom te zien, tot nu toe moest je daarvoor eerst die optie in het menu kiezen (Afbeelding > Verberg foto/Hef verbergen foto op, of Command-L).


16. Notities bovenaan vastzetten

Veel notities en je wilt er eentje bovenaan zetten? Met de nieuwe Pin-optie is dat erg makkelijk, gewoon de notitie even naar rechts 'vegen'.
17. Tabellen in Notities

Notities wordt steeds meer een volledige tekstverwerker, zo is het in High Sierra ook mogelijk om tabellen aan notities toe te voegen.
18. Zoeksuggesties in Notities

Waarschijnlijk vooral erg handig voor mensen die Notities erg vaak gebruiken. Als je in Hight Sierra binnen Notities zoekt krijg je suggesties te zien, zoals we nu al kennen van Mail.


19. Live Photos in FaceTime

In FaceTime zit nu een sluiterknop waarmee je tijdens het videobellen Live Photos kan maken.
20. Zoeken naar vluchten met Spotlight

Spotlight in High Sierra kan nu ook vluchten vinden, het enige wat je hoeft te doen is de naam van de maatschappij en het vluchtnummer in te typen.
21. Meerdere resultaten van Wikipedia

Spotlight kan op dit moment al resultaten van Wikipedia laten zien, maar als er meerdere resultaten zijn dan krijg je er alleen maar één te zien. In High Sierra is deze beperking opgeheven.

22. Nieuwe interface voor Siri

Sir heeft een visuele update gekregen, de tekst is nu groter en de antwoorden zijn in vette tekst. Verder is de tekst nu links uitgelijnd en is het Microfoon-icoontje vervangen voor het nieuwe, bewegende, Siri-icoon.
23. Natuurlijker stem voor Siri

De stem van Siri is ook aangepast, zodat die natuurlijker klinkt. Ook in het Nederlands en Vlaams is de stem beter dan in de voorgaande versie.


24. Met Siri typen in plaats van praten

Je hoeft voortaan niet meer persé te praten met Siri, je kan de vragen ook typen. Dit kwam al eerder voorbij op MacFreak in deze tip.


25. Bestanden delen via iCloud

Als je bestanden op je iCloud Drive zet kan je in High Sierra makkelijk de link daarvan versturen.
26. Meer ruimte in iCloud delen met gezin

Als je meer dan 200 GB ruimte hebt in iCloud, dan kan je die in High Sierra met andere leden van jouw gezin delen.


27. Nieuwe bureaublad-afbeelding

Met een nieuwe versie van een besturingssysteem komt natuurlijk ook een nieuwe achtergrond voor het bureaublad. Dit keer de hoogste bergen van de Sierra in de herfst. Maar daarvoor hoef je natuurlijk niet persé op High Sierra te wachten, deze afbeelding is nu ook al op deze pagina te vinden.


28. Arabisch Systeem-lettertype

Als je Arabisch op je Mac gebruikt, dan is het nieuwe San Francisco Arabische systeem-lettertype waarschijnlijk erg welkom.


29. Betere ondersteuning voor het Japans

In High Sierra is er ondersteuning voor Engels en Japanse tekstinvoer in dezelfde tekst, dus tweetalig. Ook teksten bij video's in het Japans worden nu beter ondersteund.


30. Makkelijker delen met gezin

Delen met je hele gezin is veel makkelijker in High Sierra, het opzetten daarvan gaat allemaal veel sneller.


geplaatst door: Robert
Dertig nieuwe dingen die in High Sierra te vinden zijn
reactie #1 geplaatst: 12 juni 2017 - 16:17
Citaat
23. Natuurlijker stem voor Siri

De stem van Siri is ook aangepast, zodat die natuurlijker klinkt. Of dit ook in het Nederlands en Vlaams zo gaat zijn is nog niet bekend.


Het antwoord daarop is ja.
Bij de buren van OMT hebben ze een audio voorbeeld met oud en nieuw.

Luister naar de nieuwe Siri-stem van iOS 11
geplaatst door: PS-MacGek
MacBook Pro Retina 15" (Late 2013), Mac mini (2018). Mac Mini (2012), iPhone 11
Avatar made by Dale Humphries
Dertig nieuwe dingen die in High Sierra te vinden zijn
reactie #2 geplaatst: 12 juni 2017 - 16:31
@ Paul: bedankt, is meteen aangepast!  :thumbs-up:
geplaatst door: Robert