
Eddy Cue over de reden waarom Google de standaard-zoekmachine is
Sinds de iPhone in 2007 uitkwam is Google altijd de standaard-zoekmachine geweest. Dat heeft niet alleen te maken met het gemak voor de gebruiker, Apple krijgt per jaar minimaal een paar miljard dollar om Google zo in het zadel te houden.
In de zaak van het ministerie van justitie in de VS tegen Google, waarin gekeken wordt of het bedrijf opgesplitst moet worden, moest ook
Eddy Cue getuigen.

Eddy Cue over de reden waarom Google de standaard-zoekmachine is
Om te beginnen met het bedrag dat Google jaarlijks aan Apple betaalt: niemand buiten Apple weet precies hoeveel dat is, en omdat gedeeltes van deze rechtszaak achter gesloten deuren afgehandeld worden zal het ook nu hier hoogstwaarschijnlijk niet naar buiten gaan komen.
Uit de gedeeltes van Eddy Cue’s getuigenis
die wel openbaar waren hieronder de vertaling van de belangrijkste dingen voor ons.
Op de vraag of Apple ooit heeft overwogen om een andere standaard-optie te kiezen of een eigen zoekmachine te maken zei hij dat er zeker geen geldig alternatief voor Google was, en dat dit nu ook nog steeds geldt.
We maken Google de standaardzoekmachine omdat we dat altijd de beste hebben gevonden. We kiezen de beste en laten gebruikers deze eenvoudig wijzigen.
Maar hoewel je zelf een zoekmachine kan kiezen als je eenmaal je iPhone of iPad in gebruik hebt, is die optie er niet tijdens het installatieproces. Volgens Cue is dat omdat het doel daar is om het voor de gebruikers zo kort en simpel mogelijk te maken, zodat ze zo snel mogelijk aan de slag kunnen.

Eddy Cue over de reden waarom Google de standaard-zoekmachine is
Vooral toen het ging over privacy werd het interessant:
En de privacy van pop-ups? Hier begon Bellshaw (de aanklager) druk uit te oefenen over hoe Apple precies had besloten dat Google het beste product had. Ze vroeg Cue of Apple de privacy van gebruikers belangrijk vindt, waarop hij zei: "Absoluut." Vervolgens liet ze een reeks e-mails en dia's zien waarin Cue en Apple tekeer gingen tegen het privacybeleid van Google. Cue was het daar roerend mee eens. "We hebben altijd gedacht dat we betere privacy hadden dan Google," zei hij tegen Bellshaw.
Hij zei dat een van de bepalingen van de ISA met Google was dat Google mensen moest toestaan om te zoeken zonder in te loggen en dat Apple dingen in Safari en rond zijn platforms heeft gedaan om het voor Google of iemand anders moeilijker te maken om gebruikers te volgen.
Wil je jouw eigen zoekmachine kiezen, dat kan in Instellingen → Safari → Zoekmachine. De opties die je daar vindt zijn:
- Google
- Yahoo
- BingDuckDuckGo
- Ecosia
De laatste in dat rijtje profileert zich vooral als ecologische optie, maar bijvoorbeeld DuckDuckGo is op dat gebied ook
erg actief.